Korona tanulságok: túlnépesedés


Avagy, lassan talán lehet, hogy érdemes lenne elkezdeni a természettudományokat komolyabban venni…?

Miket tanultam ápolóként, gondoskodóként a covid járvány eddigi két éve alatt? Mik a tanulságok? Szoktatok ilyesmiken gondolkozni?

Nagyjából két éve hallottam először a híradóban arról, hogy egy új járvány ütötte fel a fejét Kínában. Érdekes megpróbálni visszaidézni az emlékét azoknak az időknek, amikor még spontán öleltük meg egymást a barátokkal, fogtunk kezet új ismerősökkel. Akkor még csak fél füllel figyeltük, hogy mi alakul. Aztán elkezdtek jönni a hírek, a képek az olasz viszonyokról, a kórházakból, az idősotthonokból, a halottakról, és az őket szállító kamionokról. 

Emlékszem 2020 márciusában aggódva mozogtam a városban, akkor már elég masszív parázás volt, de/és még kevés tudományosan is hiteles info. Gyors lépéseket tettünk, ki hova utazik, hogyan készülünk, mire számítunk, mivel tervezünk. Hiánycikk volt a maszk, ez is mennyire a múlt már… Volt, hogy 2.50 Euro volt egy darab, de az ipar fölnőtt a feladathoz, most 10 kerül 1 Euroba. És most már úton és útfélen is szanaszét a földön maszkok vannak. Így megy ez, ha egy eszközt használó főemlős faj 8 milliárdos egyedszámra tornázza fel magát egy véges kapacitású bolygón…

Az Ozmózis Programunkat tavaly tavasszal megszállták a kétségbe esett családok és ápolók, főleg mikor elkezdték hazazavarni az embereket a kórházakból. Az addig is nyomasztóan kimerült családok és ápolók kifacsarása most új szintet ugrott, és tart azóta is. Áradt az érintettekből a panasz, a kétségbeesettség és a kilátástalanság.

Aztán elkezdtek halni az emberek, Magyarországon is, ezrével, tízezrével. Lett egyre több infó, megbízható is, nemmegbízható is. Az orvosok, a nővérek, az ápolók küzdöttek, küzdenek a betegekért, már akik még bírják. Sokan feladták, sokan meghaltak. Akik megtehették, visszahúzódtak a családjaik biztonságába, és eszük ágában sem volt a betegeknek, vagy a kiemelten veszélyes helyeknek még csak a közelébe sem menni.

Meglettek az első oltások, és ez aztán remek témát ad azóta is a társadalomnak arra, hogy egymást öljék az emberek pro és kontra. Ami azért is jó, mert addig sem kell pl. azzal a problémával foglalkozni, hogy hogyan tudnánk segíteni az egészségügy tökéletesen magára hagyott dolgozóit, akik az életeinkért küzdenek.

Ja, volt tapsolás is. Nem kétlem, hogy voltak akik ezt komolyan, és átélve, ténylegesen a hála és az elismerés gesztusaként csinálták. Én, mint ápoló, dühös voltam és vagyok ezekért a zéró mélységű, szimbolikus, haszontalan, lelkiismeretfurdalást enyhítő látszat-cselekvésektől, és tudom h sokan vagyunk ezzel így. Miért? Mert SEMMILYEN érdemi segítséget, rendszer-szintű fejlesztést nem tett sem a brit, sem a magyar kormány a viszonyok javításáért, és ez csak két olyan ország, aminek a szakmai viszonyait valamennyire ismerem.

És akkor itt tartunk most, jönnek az új hullámok, variánsok, megy el mégtöbb szakképzett dolgozó a szakmából, roppannak össze lelkileg és fizikailag azok az orvosok és nővérek, akik még kitartanak. Ez a tendencia, márpedig még közel sem látszik a vége ennek az egy darab világjárványnak.

***

És akkor ezen a ponton most lépjünk egy nagyon hátra. Nézzünk rá a Homo Sapiens populációjára, és hogy miben vagyunk. Hogyan látják ezt olyan természettudósok, akik ezzel rendesen foglalkoznak, akik értenek a témához?

2016-ban(!!) hangzott el az az előadás, amiben Kemenesi Gábor virológus, a tudományos közösség munkájára alapozottan elemzi, hogy milyen jellegű járványokra lehet számítani. Csodásan okos videó, enyhén szólva eléggé bejött a jóslata.

És van egy mostani videója is, amivel megint csak a jövő kilátásait elemzi, ezt is érdemes megnézni:

A természettudósok 40-50 éve beszélik, (illetve Thomas Malthus már az 1700-as években kimondta), de még mi is tanultuk biológia órán 20-25 éve, hogy mi történik a populációkkal, ha túlnőnek. Pl. betegségek ütik fel a fejüket, migrálni kezdenek. Emlősök esetén egyre idegesebbek lesznek, és harcolni kezdenek egymással. Ilyenek.

Sir David Attenborourgh évtizedek óta kongatja a harangot és igyekszik megtörni a tabut, a túlnépesedés problémájának a tabuját. Pedig kb. MINDEN ökológiában és főleg populáció-dinamikában jártas komoly szakember egybehangzóan mondja ugyanazt: a túlnépesedés óriási probléma. Eközben Attenborough, és mások is mondják, h nők milliószámra vannak szülésre kényszerítve, a megfelelő fogamzásgátlási lehetőségekhez való hozzáférés hiányában. Magyarországon is, teszem hozzá…

Itt egy jó előadás erről, sajnos csak angolul:

Bölcsészek, közgazdászok, a témában képzetlen és vágyvezérelt aktivisták, a fogyasztás csökkentésében elégséges megoldást látó polgárok beszélnek mellé, kis és nagy platformokon. És hárítnak nagy lendülettel akkor, mikor természettudósok próbálják a téma fizikai és biológiai tényeire irányítani a társadalmi fókuszt. De a túlnépesedés már nem elsősorban társadalomtudományos kérdés. Az csak addig volt, amíg nem értünk a természeti rendszerek, a fizikai és a biológiai törvények által számunkra adott keretek határaihoz. Innentől ez elsőroban természettudományi kérdéskör, már ha akarunk is emberbarát megoldást.

Mi következik mindebből azok számára akiknek gondoskodási terhei vannak, netán felelősek kiszolgáltatott emberek, gyerekek, öregek, fogyatékosok ápolásában, gondozásában, etetésében, itatásában?

Ahogy Attenborough is elmondja a fenti videóban, két eset van: 1. a populáció időben és önként megállítja a saját növekedését, 2. a természet állítja meg, éhínségekkel, betegségekkel, háborúkkal. Ebből akkor mindenki le is vonhatja a saját tanulságait.

Ebben a vidóban Paul Gilding 2012-ben beszélt arról, hogy milyen válságokban voltunk AKKOR, ami már a túlnépesedés következménye:

Most van már egy többmilliós halottszámú világjárványunk, és ahogy Kemenesi Gábor második videója elmondja, felkészülnek további nagy járványok, a túlzsúfolt, nyomorgó városokban. Nyakig ülünk a túlnépesedésben és következményeiben… Te is kedves olvasó, aki azt hiszed, hogy téged ez az egész nem érint, te amúgy is keveset fogyasztasz és Magyarország népessége amúgy is fogy… Csak arról nem beszélünk, hogy a magyar átlagfogyasztás is messze az ökológiailag fenntartható fölött van, ha ezt 8 milliárd emberre számítjuk. És arról sem, hogy a globális folyamatoktól a magyar emberek sem függetlenek.

Mire számíthatnak tehát a gondoskodók, ápolók, szülők, az öregedő emberek a jelenlegi tendenciák között?

Állami segítség és részvállalás egyre kevesebb lesz. Bárki bármit mond, bármennyire is üti az asztalt, hogy mi kéne. Nem lesz… Ahogy most kinéz.
Nem elég erősek a gondoskodók mozgalmai, és nem tudnak elég nyomást gyakorolni a döntéshozatali centrumokra. Túl sokan szorulnak gondoskodásra, és túl sokan vannak akik a túlélésért küzdenek nyomorogva, mert minden erejüket leköti a gondoskodás. 

Az egyre nagyobb számú szegény, nyomorgó ember egyre inkább kényszerül prekár körülmények között dolgozni, ápolni, élelmiszert termelni, szemetet eltakarítani, olcsó termékeket megtermelni. Gondoskodni…

Rosszabb ápolási munkák lesznek, még kevesebb fizetség, még nagyobb kimerültség, még több ellátatlan ember, mégtöbb bántalmazott/elhanyagolt gyerek, öreg, ápoló. Mi alapján mondom mindezt? Szerintetek ha most, a pandémia kapcsán nem esett le a társadalmi tantusz, hogy sokkal több erőforrást toljunk pl. az eü-be, a gondoskodásba, most, mikor a szemünk előtt halnak meg az emberek tömegei, akkor mitől változna ez meg később?

Az egyre hangosodó kapitalizmus-kritika, a túlnépesedésre adott válasz nélkül pusztába kiáltott szó marad. A reformok elmaradnak, a krízisek növekednek, a gondoskodási válság tovább nő, a szenvedők szenvedése tovább mélyül. A szegénységbe, a nyomorba beleszületett gyerekek és anyjaik közül mindig kikerül annyi dolgozó, akikkel el lehet végeztetni a piszkos, ámde létfenntartó munkákat, #keywork, ugye. És ezeknek az embereknek az esetek többségében nincs módja tiltakozni, jobbért harcolni. Sem pedig fogamzásgátolni, hiába szeretnének. A társadalmi elitek vágyvezérelt eszmények és átgondolatlan előjog-fenntartási törekvések miatt teljesen magukra hagyják a szegény és rendszer-szinten kiszolgáltatott emberek tömegeit. Ígyhát aztán évente 80 millió emberrel vagyunk többen, óránként tízezerrel… A szegények beleszületnek a nyomorba, hogy aztán így vagy úgy, rendszer szinten kiszolgálják, ellássák a gazdagok óriási fogyasztású tagjait és új csemetéit. Már amíg a bolygó, és az ökológia törvényei ezt engedik…

***

Ezt a cikket az Etna lábánál írom. Hatalmas és belátható a táj, mélán és magabiztosan terül el a sziget a tengerben. Egyszerre érzékelem a pöffögő vulkán masszív tömegét, az esőt ami veri a vidéket, a napsütést ami a felhők körül érkezik a lankákra, és a pulzáló tengert. Emberi ésszel felmérhetetlen erők áramlanak. A Föld lélegzik, mozog, áramlik. ÉL. Változik. Ő a góré, nincs mese.

A korona most egy (sokadik) baráti figyelmeztetése, amit a természettudósok, az ökológiában, a populáció-dinamikában jártasak nagyon is jól hallanak. És igyekeznek lefordítani a humán hétköznapok nyelvére: a túlnépesedett populációk sorsa meg van írva, és ellentétben a vallási könyvekkel, ez be is van bizonyítva. Azok, akik erről a túlnőtt populációról gondoskodunk, mindezek alapján szerintem elég könnyen ki tudjuk matekozni, hogy kb. mik a kilátások.

Beteszek pár fotót. Ahogy George Carlin frappánsan elmondta: “The Earth is not going anywhere… We are…!”

Végezetül egy történész előadása, nem mondom el miről szól, meglepetés 🙂
 

 

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.