Intimitás


Alig két hete ismerjük egymást. Parkinzonos, és agyilag penge, de 91 éves és néha totál összezavarodik. Nem ismerem még teljesen a hangulati ingadozásait. A gyerekei mondták, hogy van egy betegsége, néha valamilyen fertőzést kap és olyankor váratlanul megváltozik a személyisége, durva lesz, bántó és zavart, és akkor nagyon észnél kell majd lenni, figyelni, azonnal hívni az orvost. Még nem volt velem ilyen, kicsit félve várom.

Ma erős front van, estére nagyon elfáradt. Zavartnak tűnt megint. Nagyon be is vacsizott. Szokatlanul hamar át akarta venni a hálóingét és a köntösét, üldögélt még a tévé előtt. Aztán teljesen zavartnak tűnt. Kimentünk pisilni, mikor végzett, mondta, hogy a köntösét magával akarja vinni az ágyba. Ilyet még soha nem csinált. Rémülten figyeltem, hogy mi történik, mi a gond. Nem szokta a saját rutinjait, rituáléit változtatni. És nagyon nehezen járt.

Befeküdt az ágyába, zavartan kotorászott remegő kezeivel és testével, matatta a köntöst. Igyekeztem jól jelen lenni, de fogalmam sem volt mit akar. Azzal akar takarózni? Mit akar? Nem értem.

Végre megtalálta a zsebét, előhorgászott egy zsebkendőt és belőle három szem bonbont. Az egyik egy csoki szívecske. A háromból kettőt nekem adott nagy vigyorogva, egyet megevett. Meglepetés. Ezt mondta.

 

2 thoughts on “Intimitás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.