Te szeretnéd, hogy öreg korodban robotok ápoljanak?


Igen? Miért? Nem? Miért nem? Ápoló robotok…! Átok vagy áldás?
Gondolkodjunk egy kicsit együtt?

Idősek és betegek gondozásában nyújthat segítséget Sophia, a humanoid robot, amelynek idén kezdi meg tömegtermelését a hongkongi Hanson Robotics vállalat – tette közzé az MTI. Erről is olvashatunk a National Geographic cikkében. Elkezdődik a betegápoló humanoid robot tömeggyártása…

Szerintem hála a jó égnek! Ahogy a világ és a tendenciák kinéznek…
Tök jó és hasznos lenne, ha sikerülne erről a kérdéskörről is a realitások talajáról indulva, valóban működőképes megoldásokra jutni.

Azt ugye mindannyian tudjuk, hogy az ápolási igények nőnek, de a kormányzatoknak és a politikai elitnek esze ágában sincs megoldani az idősgondozás problémáit. És nemcsak hogy eszük ágában sincs, de félő, hogy nincs is hozzá elég eszközük, a jelenlegi politikai, társadalmi és gazdasági mozgásterekben. Sajnos.

Egyébként a családok már most is robotokat akarnak

Az idősellátásban dolgozóktól, pláne a bentlakásos ápolóktól már most is azt várja a rendszer, hogy ne legyen ember: ne akarjon aludni, ne legyen magánélete, ne akarjon enni/inni/pihenni, ne legyenek lelki és testi problémái, temperamentuma, családja, családi kötelezettségei, stb. stb.. Legyen kedves, pont annyit és úgy beszéljen amennyi a kliens és a hozzátartozók igénye. Ha épp nincs rá szükség akkor kapcsolja ki magát, ha viszont szükség van rá, akkor azonnal legyen a toppon.

Az idősgondozási terhekkel küszködő családok a legkevésbé sem hús-vér embereket akarnak, emberi jellemzőkkel, igényekkel és szükségletekkel. Ők gépeket akarnak, akiknek kicsi a működtetési igénye, mindig egyforma színvonalon és gépies kedvességgel ellátnak. Na, és éppen ez az, amit egy robot adni tud.

Mindig elcsodálkozom azon, hogy vajon hogyan képzeli a magyar társadalom, hogy napi 8-10 ezer forintért mindazt az igényt szolgálja valaki, ami az idősgondozásban felmerül. Pláne hosszan, és kielégítő pihenés nélkül. Ha csak egy kicsit is komolyabban belegondol bárki, akkor pontosan tudja, hogy ez irreális. Maximum úgy lehetséges, ha az ápoló a saját teste és lelke rovására dolgozik, magyarán totálisan ki van zsákmányolva.

És pontosan ezért sem értem azt, hogy miért prüszkölünk az ápoló robotok lehetőségétől, mikor már most is ez a valódi igény. Az igazán profi ápoló, a hús-vér ember, pontosan olyan mint egy robot. Az, hogy emellett még az “emberség” és a “szeretet” is elvárás, csak szöveg, mellébeszélés, és ráadásul tökéletesen unfair igény.

Az ápoló robotokra olyan szükség van, mint a jó nedvszívó képességű pelenkákra… Hamár nem vagyunk képesek normális társadalmi struktúrákat létrehozni, és valóban megbecsülni az ember-ápolókat. Márpedig ahogy a dolog most kinéz, erre nincs valós társadalmi és politikai igény és szándék.

Sokkal nagyobb veszélynek látom azt, hogy ezeknek a robotok, az áruk miatt, megint csak a gazdagok számára lesznek elérhetőek, mint az elektromos autó és az igazán profi konyhai gépek, szerszámok. Inkább azért kellene küzdeni, hogy minél előbb és minél hozzáférhetőbb áron lehessen ezeket a gépeket megvenni, netán adják TB-re, és annyira részévé váljon a mindennapoknak, mint a mosógép vagy a sütő! Amik egyébként éppen pont a gondoskodási munkákat, és a nők életét könnyítik meg ugyebár…

Én a magam részéről csak reménykedek, hogy az elkövetkező 10-20 évben sikerüljön tényleg hozzáférhető és jó minőségű ápoló robotokat létrehozni, és hogy mire megöregszem és ellátásra szorulok, tudjak venni egyet. Ha megérem… Legyen aki korrekt módon gondoskodik a testi szükségleteimről, a lelki/érzelmi dolgokat pedig megoldom saját hatáskörben.

Ápolóként egyébként meglehetősen dühít, amikor “emberséget”, “szeretetet” is elvár a társadalom azoktól, akiknek a lényén tapos, a zsírjából él, a kezét és figyelmét használja fillérekért… Majd akkor várjunk emberséget a rólunk gondoskodóktól, amikor valóban megbecsüljük a munkájukat… Addig meg reménykedjünk, hogy végre lesz valami olyan gép is, aki odahozza a gyógyszerünket és kitörli a fenekünket, ha arra szorulnánk…

2 videó:

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.