Elkalibrált ügyfelek, avagy csoda hogy marha pipák az ápolók?


Kedves családok, akik nyögtök az idősgondozás terhei alatt! Tudom, hogy ez mennyire durva, írtam is már róla többször. Viszont amit most írok meg, az egy nagyon fontos és gyakori jelenség, és légyszi, aki nem ilyen, az ne húzza magára! Ellenben beszéljünk arról, hogy mi a családok, az öregedő emberek felelőssége és lehetősége az idősgondozás viszonyainak javításában, ha szeretnénk javulást. Aki nem szeretne javulást, mert nem érdekli, vagy nem az ő dolga, vagy megoldja maga, az lapozzon is tovább. Akit meg érdekel, az olvasson tovább, és esetleg fontolja meg, hogy tesz is valamit…

Mert ami Magyarországon van, az tarthatatlan! Öregek és gondoskodóik roppannak össze testileg és idegileg, illetve halnak meg idejekorán, a megfelelő rendszerek hiánya miatt. Eközben a 13.800+ fős háziápolós csoportunkban 5 éve moderálunk izomból, mert gyakorta egymást ekézik az ápolók és a családok. 2000 körüli tagot már biztosan kimoderáltunk a csoportból (1200 óta már nem mutatja a pontos számot a FB, és az évekkel ezelőtt volt), csak hogy legyen egy nagyságrendi érzése a kedves olvasónak… Ápolók és családok véget nem érő panaszát hallgatom mióta írom ezt a blogot 7 éve, és az Ozmózis programunk keretében immár 5 éve. Amit egyébként épp azért hoztunk létre, hogy legyen valami szervezettebb válasz az informálisan folymatosan érkező segítség-kérésekre, panaszokra. És a helyzet nemhogy nem javult, hanem romlott. Tragikus és/vagy hajmeresztő sztorik sorban.

Írtam már arról is sokszor, hogy mi a helyzet, illetve mire lenne szükség. Ez a cikk lassan három éve jelent meg: https://ujegyenloseg.hu/az-otthoni-idosgondozas-helyzete-magyarorszagon/

Szóval nem ülünk tétlenül, és nem csak a szánk jár. Nagyon igyekszünk sok-sok önkéntes munkaórában TENNI a helyzet javításáért.

***

DE! Amikor elhagyja a testem az úrilány, és nagyon hosszú és cirkalmas mondatok a számat az az, mikor családok, döntően a magyar elit tagjai, valami iszonyatos arrogáns felhatalmazottság-tudattal elővezetik az igényeiket. Zéró ismerettel arról, hogy mik a realitások. És ilyen simán, szemrebbenés nélkül leadják, hogy mit szeretnének… Mindezt 8-10.000 Ft-ért naponta… Feketén…

Kering most ez a “Munkaköri leírás” az ápolók között. Ez egy valódi cucc, így frankón leírta egy kliens gyereke. Megosztom, de ne legyen senkinek illúziója, ez nem egyedi igénylista, ilyen igények simán megszületnek emberek fejében… Napi 10.000-ért… Csak itt valaki annyira reflektálatlan volt, hogy ezt még le is írta… Az eszem komolyan megáll…

Kérdezném tisztelettel, hogy hát a f*szom nem kéne…? Ez a munka három ember feladata minimum, amiből az egyik a lakáj, a másik a takarító, a harmadik az ápoló. Ha Angliában egy ilyennel előállna egy család, a rendes ügynökségek úgy küldenék be őket a sarokba, mint Orbánék az “ellenzéket” áprilisban. Ezt, így, normális ápoló nem vállalja Angliában, ott, ahol a napidíj 120 angol font, nem 10.000 magyar forint.

Reggelit elkészíteni a kliens lányának… WTF??? Meg a kávét? Nincs keze a menyecskének? Mit képzel ez az ember?

***

Nade, hogy konstruktív is legyek. Itt van pár cikk, amit érdemes elolvasni és megfontolni, még azelőtt, hogy elkezdenénk feketén segítőt keresni:

Ajánlott elolvasni, még ápoló foglalkoztatása előtt:

Ápolni kell idős szeretteid? Mire érdemes figyelni

Ápolni kell idős szeretteid? Mire érdemes figyelni 2.

Otthoni idősgondozás: Leléphet-e az ápoló?

Napi 6000-7000 Ft-ért konkrétan és pontosan mire számítunk?

Ez utóbbit még 2019-ben írtam, az akkori összegeket nyilván a maira érdemes vonatkoztatni.

***

Eközben pártunk és kormányunk, illetve királyunk megint betolta a tétjét:

Szintén a módosítás része, hogy a krónikus betegek ápolását áthelyezik a szociális szférába. Olyan betegekről van szó, akiknek állapota nem igényel állandó orvosi felügyeletet, de tartós ápolásra szorulnak. A módosítás szerint ezzel a kórházakat akarják tehermentesíteni. Az ilyen betegeket a jövőben létrejövő szakápolási központokban helyeznék el, ahol lehetőség lenne egy segítő személy (hozzátartozó vagy más) folyamatos jelenlétére.
(https://telex.hu/belfold/2022/12/07/parlament-egeszsegugyi-torveny-atalakitas-elfogadtak-ugyeleti-rendszer)

Lefordítom: megszűnnek az ápolási osztályok, és oldja meg a család. A jövőben létrejövő szakápolási központokkal pedig a családok már most kitörölhetik az idős rokon seggét, úgyis immár alkotmányosan is a kötelességük ellátni. A kormányzat, a “honatyák”, aka felelőtlen srácok a parlamentben, pedig mossák kis, szépen ápolt kezeiket… Kb erre lehet számítani.

Long story short: Jó lenne ha elkezdenének észbe kapni a tehetősebb és erőforrásosabb családok! Azok, akik most még mindig ott tartanak, hogy napi tízezerért lakájtakarítóápolóvarázslócsicskát keresnek, feketén.

30+ éve odázzák el a magyar elitek, fideszes és “ellenzéki” szavazó középosztálybeli polgárok egyaránt, hogy összetalicskázzanak egy normális országot, és benne egy rendes szociális ellátó rendszert, és egy emberbarátabb országvezetést. Eddig megúszták saját magánovival, magánsulival, magánorvossal, magánkognitívdisszonancia csökkentéssel, magánterápiában, magánxanaxszal. Ha esetleg dereng már, hogy a szar immár nem csak a prolik orrát csapkodja, hanem elért a kertvárosba és a belvárosba is, akkor érdemes lehet elkezdeni érdemileg is csinálni valamit…

Bár nyilván nem kötelező… Lehet tovább is panaszkodni a neten, meg ami még olcsón elérhető hely, hogy micsoda lehetetlen alakok ezek az ápolók, és nem hajlandóak rendes munkát végezni… És reménykedni, hogy lesz azért még pár olyan szalonképes nyomorult, aki az ezüstöt sem viszi haza egy ködös hajnalon, viszont reggel nyolckor behozza a kávét Nyucinak is és Kedves Gyermekének, bagóért.

Maradok tisztelettel b+…!

A stílus kritikájába pedig ne is nagyon fogjon bele senki, mert teljesen hidegen hagy, kár a fáradtságért. Eleve klasszikus terelő eszköz a stíluson leállni huzakodni, nyilván lényegesen egyszerűbb mint átérezni a mondandót, és az ápolók mérhetetlen dühét.

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.