Ki megy ápolónak? Avagy ki a fene marad egyetemi oktató, kutató, közalkalmazott, vállalkozó Magyarországon??


Többen is kérdezték tőlem mostanában, hogy kik és milyen háttérből mennek “nyugatra” ápolónak.

Mert van ugye az a kép, hogy főleg a szegény falusi, középkorú nők. Leharcolt, tanulatlan matrónák, akik lefőzik a mirelittbe a három heti élelmet, felporszívóznak, elmosogatnak, könnyes búcsút vesznek szomorkodó családjuktól, majd felülnek a sofőrökhöz akik Ausztriába és Németországba viszi őket házvezetni, takarítani, ápolni. A férj és a család eközben otthon kicsit éhenhal a koszban, egy sörrel a tévé előtt. Szegény-szegény nő pedig a penzum letudtával hazamegy, és folytatja otthon amit előtte otthagyott és amit kint is tolt. Főzmostakarítházvezetápol, csapzottan, ilyen az élet…

Tök jó lenne egy olyan kutatást csinálni valakinek, ahol tényleg megnézik rendesen, hogy kik és miért mennek Magyarországról ápolónak.

Én ugye mondogatom mindenhol ahol kérdezik, hogy azért ez nem egészen úgy van, az elmúlt években konkrétan főleg pont nem ilyenféle ápolókkal találkoztam, hanem pedig mindenféle nővel, sőt férfival. Mondogatom, hogy én azt látom, hogy mindenféle végzettséggel és mindenféle háttérrel mennek ápolni az emberek. Illetve, hogy jó lenne azt is figyelni, hogy a küldő országokban milyen siralmasak a körülmények. Az ápolási migrációt kutatva a küldő országok körülményei legalább annyira érdekesek és jellemzőek, mint a fogadóké, sőt! A küldő országok viszonyait vizsgálva sokkal jobban megérthetjük a jelenséget, illetve az ápolók valóságát, mintha a fogadó országok-beli körülményekre fókuszálunk.

Miért mennek az emberek ápolónak? Hát mert jól fizet, mert megbecsülik az embert ha jól dolgozik, és mert számos más előnye is van a munkának, a magyar valósághoz képest, amikről sokat írok itt is, ezen a honlapon. De most kifejezetten a bérekről szeretnék írni.

Szembe jött ez a falamon, egy ismi osztotta meg. Emailben kapta egy szakmai levlistán:

És így érzem ahogy elönt a düh. Visszaemlékszem a saját egyetemi munkáimra, az ottani fizetésemre, és sok minden másra is ami a magyarországi létről, megélhetésről, gyereknevelési körülményekről szóltak.

Matekozzunk egy kicsit:

Adott a munkaerő, a maga MSc-jével, vagy PhD-jével. Imádna valami olyat kutatni/vizsgálni, ami érdekli. Nem adatokat elemezni, ahogy a fenti álláshirdetés kéri, hanem valami eredetit is megnézni. Ha adatokat akar elemezni, azt az USA-ban is tudja, egyetemen, sokszor ennyiért, ha jól sejtem. Eleve már sokan külföldön, egyetemeken, kutató intézetekben kutatnak, dolgoznak fizikusok, matematikusok, orvosok, stb.
De sokan, főleg a gyerekvállalás után, eleve kiszorulnak a tudományos hierarchia-harcból és kutatási forrásokból. Lefogadom, hogy ezt az állást is majd valami kisgyerekes nő kapja meg, aki örül, hogy legalább valamennyit keres a fizikus MSc-jével Magyarországon, ha a szakmájában akar maradni. Úgyis állítólag létszámstop van sok egyetemen.

Ezért a főállásért(!) Magyarországon ha “elnyeri”, kap majd bruttó 200.000 Ft-ot. Mennyi az nettóban? 160.000 Ft? Még annyi sem? Legyen 160.000. Ezért be kell mennie főállásban, havi 22 napot dolgozni. A napi nettó bére így 7.300 Ft lesz, és van egy hónapban 8-9 nap hétvégéje, amikor élhet és maszekolhat (mit is?), hogy megéljen. Írhat esetleg feketén diplomamunkát, szakdolgozatot, darabját százezerért. Ezért aztán tényleg érdemes volt végigtolni az MSc-t és a PhD-t, pláne ha mondjuk egy havi albérlet 80.000 Ft plusz rezsi, Budapesten, egy lukban. És erre családosodjon még, ha a kormánypropaganda is elérte. MSc-vel, PhD-vel…

Ezzel szemben ha elmegy pl. Angliába ápolónak, és mondjuk egy év alatt végigmássza a ranglétrát, egyéni vállalkozóvá válik, akkor megkeres napi 100-120 fontot bentlakásos ápolással. Mondjuk ingázik, 4 hetet ápol, 4 hetet nem, 30 napos hónappal számolva. Ez azt jelenti, hogy minden ledolgozott napon keres nettó kb. 36.000 Ft-ot. Utána van egy hónap szabadideje. Vagy a két hónapra vetítve keres nettó 1.000.000 Ft-ot és van egy hónap szabadideje.

Vagyis:

Magyar kutató (MSc, PhD) magyarországi nettó bére 2 hónapra: 320.000 Ft
Magyar kutató szabadnapjainak száma 2 hónap alatt: 18

Angliai ápoló (MSc, PhD) angliai nettó bére 2 hónapra forintban (100 fontos napidíjjal): 1.000.000 Ft
Angliai ápoló szabadnapjainak száma 2 hónap alatt: 30

Lehet akkor érteni, hogy pl. kutatók miért mennek inkább ápolónak, ahelyett hogy a magyar egyetemeken küzdenének, a ráadásul teljesen tudomány-ellenes közegben?

Elmesélek valamit. Egyszer egy ügyfelem megkérdezte, miután elmeséltem neki, hogy mi mindennel foglalkoztam Magyarországon, hogy mégis mi a fene vitt arra, hogy ápoló legyek. Mikor az egyszerűség kedvéért mondtam neki, hogy a magyar egyetemi oktatói nettó havi bérem pontosan 4-5 napi ápolói nettó havi béremmel volt egyenlő, akkor először visszakérdezett, hogy jól mondom-e, majd mikor megértette, néhány percre lefagyott, és soha többet nem firtatta a kérdést.

Elmesélek még egy érdekeset. Angliai ápolóként reális alternatíva tanulni, tovább tanulni. Immáron, hogy megnőttek a gyerekek. Az időbe még akár bele is férhet. Nem biztos, hogy végül belevágok, de jelenleg éppen azt fontolgatom, hogy beiratkozom egy határozottan nem magyar egyetemre PhD-zni. Egy olyan országban, ahol a tudományt, a kutatókat értékelik, elismerik. És azt a témát amit egyébként ápolóként kutatok “hivatalos” és elismert keretek között is kutatni, megtámogatva az egyetemi háttérrel, kapcsolatrendszerrel, infrastruktúrával és társadalmi előjogokkal. Elvégre kutatónak lenni klassz, ápolónak lenni nemklassz, a városi legendák szerint…

Önmagában ennek az egy álláshirdetésnek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy az egész kutatói szféra fellázadjon. Már húsz éve is ezt kellett volna tennünk. De mostanra, hogy immár szisztematikusan szétverte a kormányzat a felsőoktatást, és a tudományos világot, talán annyira nincs is már sok jelentősége. Ugyanez behelyettesíthető a pedagógusokkal, a közszolgákkal, a magyar nővérekkel, és még ki tudja kikkel. Na, ők azok akik közül sokan immár Angliában ápolnak…

Dühös vagyok. Dühös vagyok azért amivé a magyar tudomány vált. Dühös vagyok azért, mert ezt sem/nem tudtuk megakadályozni. Rettentő dühös vagyok mikor ezt a hirdetést látom, dühös vagyok amikor visszaemlékszem, hogy mennyit készültem az óráimra, annó az egyetemen, semmi fizetésért MSc-vel. Dühös vagyok amiért nem 10 évvel hamarabb hagytam el az országot.

Szóval, ja. Tök jó lenne tudni, hogy a magyarok közül tényleg kik, és milyen arányban lesznek ápolási migránsok, és miért… Talán lesz majd valaki aki megkutatja a kérdéskört, valamelyik egyetemen…

UPDATE: Ismi mondja, hogy a bruttó 200 az nettó 133, ha nincs gyerek és nem házas a munkaerő. Ügyes!

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

******************************************************************************

One thought on “Ki megy ápolónak? Avagy ki a fene marad egyetemi oktató, kutató, közalkalmazott, vállalkozó Magyarországon??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.