Korona tanulságok: Ölni egymást az oltással?


Oltatni vagy nem oltatni… Ez itt a kérdés?
Ti nem találjátok érdekesnek azt figyelni, hogy a tágabb társadalomban és a szűkebb közösségeitekben ki miért oltat, vagy nem oltat? Illetve hogy mit, mennyit, miért és hogyan beszél erről?

Néha az az érzésem ezzel a koronával, hogy A Nagy Természet Szellem remekül szórakozik a műsoron. Mondogatja már egy ideje, hogy baj lesz ha így folytatjuk, és emelgeti a tétet, aztán nézi, hogy mit kezdünk vele. Amit pedig lát, azzal remekül elvan.

“Isten nem kockázik”, mondta Einstein. Ha van isten, akkor viszont szerintem kifejezetten szereti tétes helyzetekbe hozni az általa teremtett lényeket, és aztán szemlélgetni, hogy mit kezdenek vele. Valamivel el kell ütni azt a rengeteg időt…

Itt van pl. ez, hogy Koronának sikerült elneveznünk ezt az egész izét, amiben vagyunk. A Teremtés Koronája, a Teremtés Koronáját. Mekkora gag…!

Node, komolyabbra fordítva. Én eleinte komolyan elhittem az iskolában, mikor tanultuk, hogy az Ember Racionális Lény, és részben az különbözteti meg a többiektől, hogy van neki gondolkodási képessége, és átgondoltan dönt/beszél/cselekszik. Az értelmezési tartományát ennek a tételnek azért nem ragoztuk túl…

***

Oltások… Három dolgot szeretnék előre bocsátani:

  1. Én elég lelkesen oltatom magam most, de csak olyannal, ami az EU minőségbiztosítási rendszerén átment.
  2. Nem tenném kötelezővé ezt a konkrét oltást, sőt azt gondolom, hogy mindenki szíve joga kérni, vagy nem kérni.
  3. Nem gondolom, hogy egyéni szinten bárkinek jobban igaza van, mint bárki másnak. Nyakig vagyunk a folyamatokban, szinte minden paraméter mozog, sok jó és sok rossz infó kering. Azt feltételezem, hogy a maga szempontjából mindenki a lehető legjobb döntést hozza, és ez rendben is van.

Szóval én innen mondom amiket mondok. Egyrészt senkit semmiről nem akarok meggyőzni, másrészt az ápoló naplójába szeretném ezt leírni, úgyhogy senki semmit ne vegyen magára. Még valami, ez most nem egy komoly poszt, részben inkább viccből írom, vagy hát azzal a szándékkal, hogy kicsit kevésbé komolyan is elhangozzanak állítások a témában.

Íme:

1. Háromféle ország van

Vannak azok az országok/helyek, akik hozzáférnek az oltásokhoz, és az emberek lelkesen oltatnak. A “gazdag” arcok…
Vannak azok, akik ugyan hozzáférnek, de nem oltatnak. A “majd azt én tudom” arcok…
És vannak azok, pár milliárdan, akik marhára oltatnának, de nem férnek hozzá.
Ők azok az arcok, akikből az első kettők élnek, de ez egy másik történet.
So it goes… Mondaná Vonnegut.

2. Az oltott emberek közül sokan szeretik basztatni a nemoltottakat

Miért? Mármint tényleg, miért kell baszogatni? Ha be vagyok oltva, akkor nem kéne aggódnom, nem?

Én spec eléggé szomorúnak és elkeserítőnek tartom, amit az EÜ és care dolgozókkal művelünk, amúgy is, de most a korona alatt méginkább. És tökéletesen megérteném, ha az egész egészségügy felállna és azt mondaná, hogy a nem oltottakat nem hajlandóak kezelni.

De amíg ők nem mondanak ilyet, addig én, mint mezei idősgondozó és polgár, maximum higgadt dialógust kezdeményezhetek a témában, erre van társadalmi felhatalmazásom. A baszogatásra nincs. Én legalábbis így érzem.

3. Ugyanannyi eséllyel rossz/jó döntés oltatni, mint nem oltatni

Ezt persze megint félig viccből írom, és nem tudományos igénnyel. Mert ugye ki tudja mi van a vakcinában, és az mennyire lesz káros hosszú távon? Olyan sok gyógyszerről és egyébről kiderült már, hogy káros. Ez a videó zseniális ezügyben:

Ha a világtól elvonult életet élnék, lehet, hogy én sem oltatnék. Az adatok szerint legtöbb emberen gond nélkül átmegy a betegség.

Másrészt, őszintén szólva egyáltalán nem gondolom, hogy bármi olyan dolog lenne a vakcinában, ami rosszabb mint pl. a nagyvárosok koszos levegőjét szívni éveken át, ami egyes kutatók szerint Alzheimert is okoz. Ezen mégsem ölik egymást a városlakók (Air Pollution and Alzheimer’s Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis).

Eközben hallgatom fiatal, erős, egészséges, nem túlterhelt, sportos ismerőseim rémtörténeteit, amit a betegség hozott nekik. A long-covid a legdurvább, nem is riogatok, nézzen utána akit érdekel. Én ezt a kettőt feltettem a mérlegre, akkor, mikor már jogosult voltam az oltásra. Ekkor már sokmillió ember kapott oltást, vagyis voltak mérések. Nekem az jött ki hogy lehet hogy benézem, de én nagyon megköszönöm, ha kaphatok egy Pfizert vagy Modernát… Sőt, most sorakozok majd szorgosan a boosterért, valós lelkiismeret furdalással, hogy én már a harmadikat kapom, míg másnak még egy sem jutott.

A szabadságot is szeretem ami ezzel jár most, és annak is örülök, hogy jó eséllyel megkímélem magamtól a kórházi dolgozókat, orvosokat és nővéreket.

4. Akiknek a szavára adok

Vannak azért olyan emberek, akiket figyelek, és akik szavára adok. Pl: Jacinda Ardern, Angela Merkel, Kemenesi Gábor, a Public Health England kutatói, Anthony Fauci, ápoló kollégáim akik a frontvonalban tolják most is és mesélnek, orvos ismerősök akik kovid osztályon vannak, vagy körzeti orvosok.

Figyelem az ismerőseimet, hogy akiknek a véleményére általában is adok, azok miket mondanak, miket gondolnak. Az is jó indikátor, bár hozzáteszem több olyan ismerősöm is van, akik véleményére adok, és nem oltattak.

***

Hát így.  És aztán ott vannak azok a kérdések, amiken azért nem szeret annyira rugózni a közbeszéd. Pl. hogy mi lesz a kovid árvákkal, mi lesz azoknak az ápolóknak/nővéreknek/orvosoknak a gyerekeivel, akik most meghaltak munka közben. Mi lesz az eü ellátással most, hogy Magyarországon is ezres nagyságrendű nővér és ápoló hagyta el a szakmát, jó okkal. Mekkora kártérítést kellene adni azoknak, akik most viszik a balhét?
Ezek mind nem kell, hogy beszédtémák legyenek… Sokkal fontosabb, és izgalmasabb projekt egymást baszogatni azzal, hogy miért oltat vagy nem oltat…

Life is a beach…

UPDATE: Csollány Szilveszter olimpikon esete. Furcsa érzés olvasni pont ma, mikor a harmadik oltást reggel kaptam meg.

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.