Koronavírus reflexiók, jelen, jövő, remények, lehetőségek


Az utóbbi napok a felkészülés/átállás jegyében telnek. Ahogy legtöbben, mi is készülünk. Családtagok, barátok, ismerősök, szűkebb és tágabb közösségekben egyeztetünk, mérlegelünk, hozunk döntéseket, léptetünk életbe intézkedéseket, és reménykedünk. Tisztában vagyunk azzal, hogy fogalmunk sem lehet arról, hogy végül mi lesz most, de ahogy a britek mondják: “We prepare for the worst and hope for the best.” (A legrosszabbra készülünk és a legjobban reménykedünk.)

Nézem három ország híreit, beszélgetünk sokat a barátokkal, kollégákkal, ápolókkal, egészségügyisekkel, érdekvédőkkel.

Amit Magyarországon tudni lehet: az egészségügyi dolgozók gyakorlatilag semmilyen felkészítést nem kaptak, sem védőruhát, sem instrukciókat arra, hogy mi a helyzet, mi a teendő. Nem ragozom, most pont nem a pánikkeltés hiányzik. Viszont amire számítani lehet, hogy az amúgy is igen beteg egészségügy most méginkább megfekszik.

A BBC előrejelzései alapján hetekig, hónapokig eltarthat majd a következő időszak bezárkózása, befelé fordulása. Az is valószínű, hogy a világ már nem lesz olyan mint eddig volt, rengeteg cég/család megy csődbe, gazdasági átalakulás/visszaesés van, lesz és várható. Várható, hogy az emberek értékrendje is nagyon változik majd, és az optimista verzió szerint jó irányba:

 • Felértékelődnek a helyi struktúrák, élelmiszer rendszerek, gondoskodási rendszerek.
 • A közösségi autonómia, és az arra való igény megugrik.
 • Az egyének és a közösségek sokkal aktívabban szervezik majd meg magukat.
 • A gondoskodás, az egymás segítése talán most bekerül a közösségek tényleges prioritásai közé elvben, és tettekben is.

Fontos kérdés jelenleg, hogy hogyan készüljünk, mi az amit megtehetünk egyéni és közösségi szinteken. Rengeteg mindent, és erről sokat lehet olvasni/hallani mindenfelé, vannak ajánlások a WHO-tól, a médiában, szakemberektől. Ezeket kiegészítve írom amit írok, nem pedig azok helyett.

Mit tehetünk?

Írok én is néhány tippet arra az időre, ami várhatóan előttünk áll, ha hosszú hetekig leszünk kénytelenek a korábbiaknál sokkal bezárkózottabb életet élni:

 • Ehető növényeket vetni és ültetni a kiskertben, a balkonon. Miért is ne? Időnk lesz rá, öröm lesz nézni ahogy fejlődnek, és még ehetünk is belőle. A gyerekeket is le lehet foglalni ezzel, plusz az oktatásukat ezirányban mélyíteni.
  Növény tippek: saláta, rukkola, madárbegy, cékla, mángold, karalábé, cukkini, sütőtök, stb., csupa olyan növény ami igénytelen, jól nő és finom.
 • Megtanulni online munkához szükséges alkalmazásokat: zoom, asana, trello, google drive használata, nyelvtanuláshoz duolingo, vakon gépelés, stb.
 • Elsősegélynyújtással kapcsolatos videókat nézni, olvasni róla, barátkozni a gondolattal, hogy mit teszünk ha a környezetünk/szomszédságunk tagjait hirtelen meg kell segítenünk.
 • Kommunikációs csatornákat, chat csatornákat, riadóláncokat létrehozni online és offline módokon egyaránt (whatsapp, viber, messenger, FB stb.). Igyekezni konstruktívan és kedvesen kapcsolódni és kommunikálni a közvetlen környezetünkkel, offline és online is.
 • Az eddig ismeretlen szomszédokkal email címeket, telefonszámokat cserélni a szabad levegőn, vagy postaláda üzenetekben, ha valakinek van kedve magára vállalni, hogy összeszervez ilyen utcai/háztömbi közösség-szervezést.
 • Tudatosodni, elmélkedni, gondolkodni, higgadtnak maradni.

Ha lesz időm, akkor szeretnék ezekről többet is írni majd, most a következő pár nap még az új időszakra való átállás jegyében zajlik, úgyhogy most csak beteszem ezt a közösbe. Agyaljunk, gondolkozzunk, készüljünk! Ti mit gondoltok mindezekről?

A személyes meggyőződésem az, hogy nagyon nehéz időszak és próbatétel előtt vagyunk, mi, a Homo Sapiens. Igazából nem lehet tudni, hogy mi lesz a vége. Bármi lehet…
Ugyanakkor az, hogy végül mi lesz, nagyon nagy részben attól is függ, hogy egyéni, családi és közösségi szinteken milyen döntéseket hozunk, hogyan viselkedünk, milyen társadalmi válaszokat adunk. Itt, most, és a következő hetekben.

A kormányzattól várhatóan semmi jóra sem lehet majd számítani, és valószínűleg az ezer sebből vérző egészségügyi rendszertől sem. Sőt várható, hogy az egészségügyi dolgozókat is majd a közösségeknek kell ápolnia, hisz ők azok akik leghamarabb leesnek a lábukról a rájuk nehezedő terhelés alatt.

Gondolkozzunk előre! Békét, megfontoltságot, egészséget és támogató közösségeket kívánok mindannyiunknak!
#koronasegítség

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

Csoportok amik érdekelhetnek:

Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Tudatos öregedés
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.