A parlamenti képviselők és az ő elpocsékolt jövedelmeik


Lassacskán megint felhangosítják magukat a parlamenti “ellenzéki” pártok, és elkezdik a kuncsorgást a szavazatokért. Jönnek majd a blöffök és lózungok. A kormány meg talán elkezdi a krumplit osztani és új fantomokkal riogatni a népet. Elszaladt megint négy év…

Gondolkoztatok már azon, hogy kire fogtok szavazni?

Mesélnek ápolók, orvosok, persze csak titokban. Mesélnek arról, hogy mik vannak az idősotthonokban, a kórházakban, a hullaházakban. Mesélnek a családok, és nem csak mesélnek. Kapkodva, kétségbe esetten keresik a megoldásokat az idős rokonaik, szeretteik ápolása kapcsán. Érdemes egyáltalán erről írni? Csak elkeseríti azt, aki ilyet olvas. Érdemi struktúrák építése nélkül és annak hiányában, egy idő után tök fölösleges a problémákról beszélni, mert semmi más nem marad belőle csak a panasz és a depresszió.

Aztán

Sok éve áll a jelenlegi status quo mint a cövek, és nincs egyetlen olyan parlamenti párt sem, aki beleállt volna abba, hogy rendes társadalmi struktúrákat építsen. Párhuzamosan azzal a folyamattal, amiben viszont a kormányzat kíméletlenül ledózerolta az egészségügyet, az oktatást, a gyerekvédelmet, és kb. minden olyan társadalmi struktúrát, ami a hétköznapi, szegény emberek életét lett volna és lenne hivatott segíteni, szolgálni.

Pedig havi pár százezer forinttal is már csodálatos terepi struktúrákat tudnának vagy tudtak volna építeni az “ellenzékiek”, ha valóban érdekelte volna őket a nép sorsa. De nem érdekelte, és úgy tűnik nem is érdekli most sem.

Mennyi a parlamenti képviselők fizetése? Pontosan hány százezer forint? Mennyi pénzt kapnak a parlamenti ellenzéki pártok a kormánytól, a működésükre? És azt mire fordítják?

Az igazság az, hogy a politikai elitet egyáltalán nem érdekli az emberek sorsa. Amíg választásról-választásra újra felhatalmazzuk őket, és bemondásra megszavazzuk újabb négy évre a fizetésüket, addig minek strapálják magukat? Mindkét oldal ügyesen hergeli a saját táborát, a másik tábor gyűlöletére és hibáztatására. Érdemi, teljesíthető vállalást még véletlenül sem tesz senki. Ezzel aztán le is kerül mindegyikről a felelősség és a számonkérés lehetősége. Scrutiny… Ez az az angol szó és fogalom, ami még csak nem is létezik a magyar nyelvben és a közéleti térben.

Aztán

A hivatalos adatok szerint eddig 18 idősotthoni gondozó hunyt el az első két hullámban. Kulcsdolgozók…

Arról viszont nincs adat, csak az ápolók mesélik, hogy ha covidosak lesznek, akkor nem tudnak otthon maradni gyógyulni, mert a táppénzük még a bérüknél is kevesebb, és már a bérükből sem tudnak megélni. Magyarán mennek be sokan, ha enyhe lefutású a betegség, és fertőzik tovább az embereket. Eleve nem is feltétlenül elérhetőek a tesztek.

Vajon hány magyar ember maradt volna életben a meghaltak közül, ha a parlamenti urak rendes bért és táppénzt szavaztak volna meg az elmúlt 30 évben bármikor a nővéreknek, ápolóknak, idősgondozóknak? És akiknek most nem kellett volna és kellene betegen bejárniuk dolgozni és fertőzni meg az öregeket? Meghalni, és mások halálát okozni…

És eközben a képviselők hányszor, és mennyivel emelték meg a saját fizetésüket? Hol vannak az ellenzéki pártok, akik akár a saját fizetéseikből, akár a pártpénzekből munkaügyi pereket indítottak volna a dolgozók munkakörülményeinek javítása érdekében? Sehol nincsenek… Emberek haltak és halnak meg jelenleg is azért, mert a parlament gyilkos körülményeket teremt és tart fenn. Mindezt az adófizetők, egyebek között a nővérek, ápolók, érintett családok adóiból… Tényleg ilyen képviselőket szeretnénk látni az ország házában?

Tényleg, tulajdonképpen milyen képviselőket szeretnétek magatoknak, az életeteket meghatározó döntések meghozatalához?

Aztán

Gondolkoztatok már azon, hogy kire fogtok szavazni? Lassan előjönnek az önjelöltek, és kérik, hogy szavazz nekik még négy évre egy jó fizetést. Mit várjunk el tőlük?

Jó példákért érdemes körülnézni a világban. Az új-zélandi Jacinda Ardern? Vagy a Finn kormány öt női tagja?

Ismerjétek meg Nadia Edith Whittome-ot, aki brit parlamenti képviselő. Nő. 1996. augusztus 29-én született, vagyis 24 éves. A Munkás Párt észak-nottinghami képviselője. Anyja egyedül nevelte fel őt, és testvérét. Nadia dolgozott ápolóként, nulla órás szerződéssel. Képviselői fizetésének csak akkora részét tartja meg, ami az átlagos munkás bér (nettó 35 ezer font). Bére fennmaradó részét helyi szervezeteknek adja, a helyi struktúrák építésére és működtetésére.

“Following her election, she said she would only be keeping the equivalent of “an average worker’s wage”, as determined by the Office for National Statistics, of £35,000 (after tax), and would donate the remainder of her £79,468 salary as an MP to local charities

Ebben az interjúban a képviselő elmondja, hogy ő most a parlamentben fontos munkát végez, csakúgy mint ahogy korábban ápolóként is ezt tette. És ahogy teszik ezt a tűzoltók, tanítók, nővérek. Azt mondja, hogy akkor fog emelt fizetést felvenni, amikor ezek a dolgozók is emelést kapnak.

Gondolkoztatok már azon, hogy kire fogtok szavazni? Lassan előjönnek az önjelöltek, és kérik, hogy szavazz nekik még négy évre egy jó fizetést. Mit várjunk el tőlük? Mi a szükséges minimum?

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.