Karácsony, korona, gondoskodás, idősgondozás: Ti mit tennétek?


Kapom az emaileket sorban Angliából, SOS ápolókat keresnek. Ott sem kicsi a gáz. Korona, Brexit, karácsony. Közben kapom a jelzéseket Magyarországról is. Vannak akik a békés karácsonyi ebédet emésztik félálomban, vannak akik hulla-fáradtan ápolnak, és vannak akik kapkodva keresik a megoldást. Sokan betegek.

Ezzel kapcsolatosan szeretném kihangosítani egy Magyarországon dolgozó magyar ápoló írását. Sajnos sok gondoskodó nincs abban a helyzetben, hogy nyíltan beszélhessen mindarról, amiről pedig nagyon nagy szükség lenne beszélni, és főképp megoldani. Én viszont szívesen lehozom itt:

***

Ti mit tennétek?

A magyarországi idősgondozók között sokan megbízhatatlanok. Nem ritkán panaszkodnak megbízók, hogy az ápoló az utolsó pillanatban lemondja a megbeszélt vállalást. Nincs közvetítő, ahonnan nagy biztonsággal “leakaszthat” a család egy helyettest. Ilyenkor nagy a kapkodás, többnyire az ottlévő másik gondozót kérleli meg a család, aki szerencsés esetben bevállalja. Ha nem, akkor rajta is ott a nyomás, hogy gondozói minőségét megkérdőjelezhetik. A munkát lemondó kollégáét pedig nagy valószínűséggel meg is kérdőjelezik. Én is így voltam ezzel egészen mostanáig. 

Elvállaltam egy “próbamunkát” karácsonyra. Nagyon kedves, művelt családnál. Először mentem volna ma. A megbeszélés az volt, hogy a 24-ét családi körben töltöm, elutazom felpakolva a családomhoz, és 25-én reggel elindulok a vállalt munkámba. Csakhogy 24-én este megfájdult a fejem. Csillapíthatatlanul. Nem elviselhetetlen, közepes kényelmetlenséget okoz, meg némi ijedelmet. Vettem be rá gyógyszert, de nem enyhült. azzal feküdtem le, hogy majd reggelre kialszom. Nem így lett. Ha nem lenne COVID, simán elmentem volna, talán nem is említettem volna a családnak, hogy nem érzem jól magam. Sőt! Ha égetően szükségem lenne a pénzre (már nagyon a határán vagyok ennek), akkor gondolkodás nélkül mentem volna, említést sem téve a “bagatell” ügyről. 

De itt a COVID. Mit tegyek? A család, ahová mentem volna, említette a gondozókról a panaszt, hogy lemondják az utolsó pillanatban a megbízást. És most én is készülök így tenni. Nincsenek a központokban ingyenesen tesztelő állomások, amik pár óra ráfordítással tisztázni tudják a helyzetet. Nincs közvetítő, ahonnan nagy biztonsággal lehet helyettest kérni. A pénzre, attól, hogy nem “égetően”, de mégiscsak szükségem lenne. A nevem képzeletben rákerül  –  szerencsés esetben csak ennél a családnál  –  a “megbízhatatlanok” végtelen listájára. Mi a francot csináljak? 

Felhívtam a családot. Persze nagyon kétségbe estek. Abban maradtunk, hogy hívjam fel a COVID segélyvonalat, mondjam el ott, hogy mi a helyzet, és legyen az, amit ott tanácsolnak. Ezt tettem, és a tanács az volt, hogy ne menjek 2-3 napig közösségbe, és figyeljem magam. Nincs semmilyen egyéb más tünetem. Bár a fejfájás makacsul tartja magát. Ezt elmondtam a családnak, közben eltelt 1 óra. Szerencsétlen asszony azonnal búcsút is vett tőlem telefonban azzal, hogy pár nap múlva beszéljünk, de most neki őrült logisztikát kell megmozgatnia. Nem tudom, most  ott mi lehet. 

A családomtól azonnal eljöttem, hogyha tényleg van valami, akkor ők ne kerüljenek karanténba, “sunnyogjuk” el az ügyet, mert azonnal kirúgnák őket a munkahelyükről, aminek örülnek, hogy van, mivel mindkettőjüknek ez már a 3. helyük március óta. Úgy, hogy egészen addig hosszú évek óta szolgálták a tőkét egy helyen, hogy az hízni tudjon. 

Szóval ez van. Sunnyogunk, félünk, nem csak a COVID-tól. Rettegünk mindentől. A kiszolgáltatottságtól, betegségtől, jövedelem nélkül maradástól… 

Ami kellene, de nincs: 

  • Sok, ingyenes szűrőállomás, gyors eredményekkel. 
  • Közvetítő cég, államilag támogatva.

***

 

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

 ***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.