Az imánál talán több kellene


Ápolói körökben kering most egy számomra ismeretlen ember nyilvános posztja:

Kedves nagyon közeli ismerőseim, barátaim! Segítséget kérek. SOS. A nejem otthon covid karanténban. Édesanyám Kisvárdán az otthonában haldoklik. Jelenleg Ági lányom virraszt mellette. Zsuzsa lányom Görögországban, nem hadra fogható. Jómagam még mindíg kórházban. Keresünk valakit, ápolási gyakorlattal, tapasztalattal. Köszönöm, ha bármilyen ötlettel segíteni tudtok.

Ebben az egy posztban sűrítve benne van mindaz, amit az utóbbi hetekben és hónapokban elmesélnek az ápolók, a családok, a segítséget kérők.

Ennek a hirdetésnek nem lett volna szabad megszületnie!

És ugyannak a számtalan hasonló kérdésnek és kérésnek sem, ami hozzánk is befut, teljesen reménytelen helyzetben lévő emberektől. Mert ez azt jelenti: az állami rendszertől semmilyen segítséget nem kérhetnek és kaphatnak azok, akik a családjaik gondozási nehézségeit nem tudják megoldani.

Feketén, illegálisan dolgozó ápolók kérdezik, hogy ha kiderül az ügyfélről hogy koronás, akkor hogyan védhetik magukat, illetve kérhetnek-e veszélyességi pótlékot. Családok kérdezik, hogy valaki tud-e segíteni abban, mikor a családtag ápoló koronás lesz, és a saját demens szülőjét így nem tudja ápolni, hisz fel sem tud kelni, és még a szülő nem is tudja, hogy beteg a gyereke. És akkor ezeken túlmenően jönnek azok a történetek, amiket a kórházakban, az idősotthonokban hivatalosan dolgozó ápolók, nővérek, orvosok mesélnek, és amiről ugye a szólásszabadság jegyében nem szabad beszélni, ha nem akarja az ember az állását másnapra elveszíteni. Mind-mind igaz történet, a jelenben zajló helyzetek…

Hol van az érdemi segítség a családok számára? Hol van az érdemi segítség az ápolók számára?

Fűhöz-fához kapkodnak az emberek, olyan történetekkel, hogy attól az ember szíve megszakad. Hallgatom ezeket a kéréseket, és elönt a düh: hogyan lehetséges mindez? Pontosan tudja az összes politikus, döntéshozó, hogy milyen állapotok vannak. Mindenki tudja. És? Történik valami?

Hol van mindeközben az ellenzék, aki valódi, alternatív struktúrákat építene? És ami alapján a szavazók támogatását kérné? Sehol nincs. Jelenleg nincsen semmilyen alternatíva, a politikai elit egyszerűen magára hagyta az embereket, pártállástól függetlenül.

Ha minden parlamenti képviselő, aki szerint tarthatatlan a helyzet, az adófizetőktől kapott fizetésének csak a 10%-át összedobná, már abból lehetne elkezdeni alternatív struktúrákat és társadalmi támogatottságot építeni. De semmi… Csak a néma csend, néha 1-2 politikai píár felszólamlás, tele lózunkokkal, érdemi tartalom nélkül.

Sikertörténetnek az számít, mikor az idős koronás házaspár, cukrosan, szívbetegen, túlsúllyal, nagy komplikációk nélkül a saját otthonában, egyedül küzdve a túlélésért végül legyőzi a betegséget pár hét alatt. Mert még a körzeti orvos is az tanácsolja nekik telefonon, hogy ha jót akarnak maguknak akkor kerüljék el a kórházat. Ez a rendszer legjobb válasza…

A fenti poszt alatt egy szintén nyilvános komment:

Őszintén sajnállak, ebben a nehéz időkben Erőt és kitartást kivanok nektek. Jelen esetben csak Imával tudok támogatást nyújtani.

És egy másik:

Bárcsak közelebb lennék, szívesen segítenék. Imádkozom ÉRTETEK!!! 🙏💖🙏

Namost, az azért eléggé látszik, hogy az ima önmagában, rendszer-szinten, nagy valószínűséggel kevés lesz. A politikai elit érdektelen. A szakszervezetek láthatalanok. A média képtelen a problémák mélységéig látni, aminek szintén jól lekövethető okai vannak. Az egy-két, a témával komolyan foglalkozó szakújságíró hatása nem tudja megütni a változáshoz szükséges küszöböt.

Az emberek magukra és a közösségeikre, a saját maguk által épített és fenntartott struktúrákra számíthatnak. Aki jót akar magának, az beszáll ezeknek a struktúráknak az építésében, fenntartásába.

Vagy hát még ugye ott van az ima…

Mondd, te melyiket választanád?

 

***********************************************************************

Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

 ***********************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.