Miért 30.000 Ft egy preventív korona teszt még mindig?


Megint mennek fel a számok koronailag, alakul a második hullám. Tavasszal ugye még nagy volt a kapkodás, a kormányzatok világszerte próbálták felmérni, hogy mivel is állunk szemben. Kevés volt az adat, a science, az emberiség esett-kelt ebben az új és váratlan helyzetben. A pártpolitika, az érdekvédők, a kutatók, a szakpolitikusok, szakszervezetek, civilek, érintett szubkultúrák közösségei mondták-mondták a szempontjaikat. Pezsgett a társadalmi vita és a válaszok közös keresése. Mármint külföldön.

Eleinte nem volt még elég jó és elég sok teszt. Én a BBC News lelkes fogyasztója vagyok és egyébként is viszonylag figyelmesen követem, hogy mi történik az Egyesült Királyságban illetve Máltán.

Amit nagyon érdekes látni és követni, hogy mostanra mind az UK-ban, mind Máltán milyen szépen kialakultak a társadalmi válaszok és struktúrák arra, hogy amennyire lehet fékezni tudják a vírus terjedését. Mindezt úgy, hogy az emberek a lehető legkevesebb tiltással és zavarással tudják tovább élni és intézni az életüket. Persze, mindig lehet javítani, és vannak problémák mindenhol, csak nem mindegy h milyen mélységűek és mennyire képes reagálni rájuk a rendszer, illetve, hogy a válasz mennyire polgárbarát.

A BBC News igen szorgosan beszámol ennek az új rendszenek a problémáiról is. Érdekvédők, önkormányzatok, szakszervezetek, ellenzékiek napi szinten kérik számon a kormányzatot, követelik a mégtöbb védőruhát, tesztet, gazdasági intézkedéseket. Láthatóak a problémák. Egyébként meg ezek a számonkérési mechanizmusok azok, amik folyamatosan nyomást is gyakorolnak a kormányzatra, akiknek emiatt dolgozniuk is kell. Lépést kell tartani a közvélemény és az érdekvédelmi struktúrák pressziójával, ha legközelebb is szavazatokat és hatalmat akarnak maguknak. Magyarán: van társadalmi kontroll és számonkérés.

Máltán ezzel párhuzamosan az van, hogy a kormányzat nagyon igyekszik megtalálni az egyensúlyt abban hogy az ország működjön, az emberek tudjanak dolgozni járni, élni az életüket, pihenni, és mégis megmaradjon a kontroll a vírus terjedése fölött. Ez úgy érik el, hogy ha bármilyen gyanúja van egy embernek, legyen az akár egy fejfájás, vagy köhögés, akkor 1-2 napos határidővel kap időpontot ingyenes tesztelésre. A kormányzat direkt bátorítja a tesztelést, és ezzel éri el azt, hogy bár vannak koronás megbetegedések, de ezek száma nagyjából kiegyensúlyozott. Proaktív és hatékony keretrendszer segíti a polgárok mindennapjait és tevékenységeit. És ezáltal nem is tud elszabadulni a vírus, mert azonnal körbetesztelik a teret ahol felüti a fejét, és tartják otthon a pozitív eseteket, akkor is ha tünetmentesek.

Az utóbbi hetekben kétszer is mentünk tesztre. Nem részletezem, a lényege az, hogy prevenció miatt volt fontos megnézni, hogy nem fertőzött-e a két személy. Telefonon lehet egy számon bejelentkezni, a következő munkanapra volt időpont. Le kellett adni email címet és telefonszámot, az eredményt sms-ben és emailben küldték el, két napon belül. Minden flottul ment, a rendszer végig figyelmes, alapos, segítőkész és kedves volt. Az egész folyamatban azt éltük meg, hogy a kormányzat és a rendszer átgondolt és jól kidolgozott koncepció mentén ügyködik, végzi a dolgát, ahogy az elvárható, hisz ez a dolguk.

Eközben hallgatom az ismerősöket, hogy 30.000 Ft egy koronateszt Magyarországon, ráadásul kettő kell, és még nem is könnyen hozzáférhető. Emberek posztolják, hogy 240.000 Ft egy családnak az egyszeri kör, és hogy tényleg van akik ezt ki is csengetik.

***

Megvan a poén? Reptéri bolt, ajánlat külföldieknek…

Miért 30.000 Ft egy koronateszt Magyarországon? Nyilván ennek számos oka van. Én most egy gondolatot hoznék ide:

Elképzeltem, hogy hány ember mennyi pénzt ölt most bele a saját, maszek koronatesztjébe. És miért? Mert nincsenek meg Magyarországon azok a struktúrák, mechanizmusok, érdekvédelmi hangok és terek, amik elérnék, hogy a mindenkori kormányzatnak még csak eszébe se jusson ezt a polgárai nyakába lőcsölni. Az UK és Málta példája és gyakorlata is mutatja, hogy a jól/jobban működő társadalmi és érdekvédelmi struktúrák munkájának az eredménye lehet az, hogy kritikus helyzetekben a kormányzat rendesen beleáll a helyzet megoldásába és nem a polgárokkal viteti el a balhét.

És ez ugye nyilván nem csak a koronára vonatkozik. Hosszú évek alatt a magyar elit irgalmatlan pénzeket ölt a saját, maszek, alternatív gyógyászati rendszerének kiépítésébe. Klasszabbnál klasszabb magánrendelőkbe hordják a tízezreket, akiknek van ilyesmire pénze, a többiek meg le vannak szarva. Arra volt energia és szándék az országban, hogy ez az egész privát orvosi hálózat kiépüljön, és adózik is bele keményen mindenki, aki ebből a rendszerből veszi meg a privát ellátását.

Ki kellene számolni hogy mennyi pénzt égetett el az elit ezzel, és abból a pénzből milyen érdekvédelmi rendszert lehetett volna kiépíteni. Illetve azt a társadalmi nyomást, ami rákényszeríthette volna az összes rendszerváltás utáni kormányt arra, hogy rendesen összerakja az egészségügy rendszerét. (Plusz az oktatásét, az idősellátásét, a vidéki tömegközlekedését, stb. stb.).

Magyarországon mostanra gyakorlatilag mindenki a vesztese annak, hogy a rendszerváltás óta az értelmiség, a gazdasági elit, a politikai elit elodázta ezeknek a társadalmi struktúráknak és mechanizmusoknak a kiépítését. A korona, és a 30.000 Ft-os teszt ezt most a korábbinál is plasztikusabban illusztrálja.

Senki nincs aki számon kérje a kormányzatot, az ellenzéki pártok mintha nem is léteznének. Az országban vidáman és látensen terjed a vírus, a határok le vannak zárva, az emberek kígyóznak a munkaügyi központok előtt. Jó esetben maszkban és 2 méterre egymástól. Vagy nem. Amin aztán lehet pluszban dühöngeni. Eközben nincs egy olyan hiteles információ forrás, ami tényleg koordinálni/segíteni tudná az emberek összehangolt boldogulását és tájékoztatását. Valami ahhoz hasonló, mint a BBC.

Miért 30.000 Ft egy korona teszt az embereknek Magyarországon, még mindig?
Pl. mert a társadalom vezető rétegei ezt eltűrik. Maximum, akinek van rá kerete, kicsengeti a magán tesztet zsebből.

Alternatíva lenne esetleg elkezdeni felépíteni azt a társadalmi bázist, narratívát és azokat az érdekvédelmi mechanizmusokat, amik garantálják a kontrollt az ország vezetői fölött. És akik kénytelenek ezáltal megteremteni pl. az ingyenes, könnyen hozzáférhető, állampolgár-barát tesztelési rezsimeket. Európa számos országa megteremtette ezt mostanra, tehát látszik, hogy nem lehetetlen.

Talán eljutunk egyszer oda, hogy a magyar társadalom krémje kiszámolja magának, hogy mennyivel fizet többet a magán ellátásokra, mennyit áldoz a metális jólétéből a közhangulat miatt azért, mert vonakodott aktív szerepet vállalni a megfelelő társadalmi és szociális struktúrák kiépítésében. Talán majd akkor, mikor az elit megérti, hogy a társadalmi szolidaritás, a morális gazdaság, a tevékeny humanizmus valójában nagyon is kifizetődő…

És légyszi ne gyertek azzal, hogy de bezzeg máshol is ugyanez van, mert ez nem igaz. Persze, minden ország küzd a maga strukturális és egyéb problémáival. De az NAGGYON NEM MINDEGY, hogy az adott országok értelmisége, erőforrásokkal, tudással, szavakkal, koncepciókkal bíró társadalmi rétegei hogyan, milyen módon, milyen szándékokkal és milyen erőforrásokkal, munkával vesznek részt tevőlegesen is, a problémák megoldásában, az ország helytetének javításában.

UPDATE: Megjelent ez a cikk az indexen.
Emiatt egyébként tiltakozik valaki? Szakszervezet vagy ellenzék, vagy munkaadók/munkavállalók szövetségei, vagy akárki? Az lenne az abszolút minimum, hogy ilyenkor az állam gyorsan, flottul és ingyen leteszteli az embereket, nem? Mint ahogy teszik is más európai országokban. Hogy az égben lehetséges az, hogy munkaadókat, munkavállalókat, így hasraütve kivesznek a rendszerből? És még ők fizessenek a tesztért??? Miért teheti meg ezt az állam, és hol vannak a struktúrák amik ez ellen felszólalnának? Hol vannak az ellenzéki pártok?
Részlet a cikkből:

Ha a fertőzött személy megadta önt, mint hivatalos kontaktot, akkor kapni fog erről egy határozatot, és ön is karanténba kerül, függetlenül attól, hogy van-e tünete, vagy nincs.
A jelenlegi gyakorlat szerint jellemzően 14 napos kényszerpihenőre ítélik a kontaktokat, ahonnan 2 negatív teszttel szabadulhatnak. Itt is érvényes, hogy az első teszt legkorábban az utolsó kontaktust követő 4. napon kérhető, és a két teszt között el kell telnie legalább 48 órának (de maximum 5 napnak).
Ebben az esetben jellemzően nincs államilag finanszírozott teszt, tehát mindkét tesztet önnek kell fizetnie. Kivétel ez alól, ha a hatóság szoros kontaktnak minősíti önt (pl. ha egy háztartásban élnek egy igazoltan fertőzött személlyel).

********************************************************************
Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

Ha tetszett a cikk és támogatnád a munkánkat:

One-Time
Monthly

Egyszeri adomány

Havi rendszeres támogatás

Válassz egyet ezek közül:

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Vagy add meg te az összeget:


Köszönöm szépen, hogy segíted a munkát!

Köszönöm szépen, hogy segíted a munkát!

Támogatlak! További jó munkát!Támogatlak! További jó munkát!

One thought on “Miért 30.000 Ft egy preventív korona teszt még mindig?

  1. Ez a jelenlegi magyar “elit” (nem feltétlenül pontos ez a kifejezés, de ez messze vezet, most maradjunk ennél) történelmi bűne, és a folyamat nem csak az egészségügyben történik, hanem minden nagy állami rendszerben. Az “elit” a közoktatásból is kivonul és hagyja lerohadni, gyerekei magániskolába, különórákra, külföldi egyetemre járnak; a tömegközlekedésből is kivonul, és hagyja lerohadni, miközben belefulladunk a szmogba, parkoló autók borítanak mindent és elképesztő pénzeket költünk közutakra; a szociális háló nem érdekli, pláne amíg a csórók helyett hozzá áramlik vissza a pénz családi adókedvezmény, elektromos autók állami támogatása és hasonló elképesztően perverz állami juttatások formájában. Nincs kollektív érdekérvényesítés, szolidaritás, mindenki saját maga próbál kiskapukat meg kerülőutakat találni, és igen, így összességében mindannyian rosszul járunk. Ennyit tud a híres-neves magyar gógyi. Az állam szinte már nem is funkcionál államként, mint az például a mostani járványhelyzetben is látszik. Instant agyvérzés, ha valaki megnézi, mire költik most az adóforintjainkat és mire “nem jut”.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.