Angliai idősgondozási ügyek, szempontok a jelen időszakban


Nagyon érdekesen alakul az angliai (és UK) idősgondozási helyzet. A minap kiadta a kormányzat az új, bevándorlásra vonatkozó pontosított elképzeléseit. Ami elöljáróban kiemelten fontos lehet: még idén december 31-ig lehet az eu-s szabályok szerint elkezdeni dolgozni az UK-ban, utána elég kemény helyzet várható. Arra lehet számítani, hogy a vízum szabályokat felhasználva a kormányzat markánsan csorbítani fogja a külföldről érkező idősgondozók (és más szakmák) dolgozói jogait. Így várhatóan nem lesz az a fajta szabadság, hogy a dolgozók bármikor válthatnak munkahelyet. Persze az nyilván egy kérdés, hogy ezekben a koronás időkben egyáltalán mennyire jó ötlet ápolni. Praktikusan nézve valójában kimondható, hogy az angliai, viszonylag tágas és szellős idősgondozási munkaerőpiaci tér bezárul(t) az újonnan érkezni vágyók előtt. (Aki még menne, annak érdemes sietni.)

A koronavírus eléggé felforgatta és felforgatja az Egyesült Királyságot is. Társadalmilag és gazdaságilag egyaránt. Bár a kormányzat irgalmatlan mennyiségű pénzt pumpál jelenleg is abba, hogy ne omoljon össze az ország, a kilátások nem rózsásak. Eleve már a Brexit miatti bizonytalanság és kormányzati bénázás évek óta borzolta a kedélyeket és gyengítette sok ember és vállalkozás helyzetét. Erre fejelt rá most a korona.

A Kormányzat irányából érkező retorika és a korona hatásával kapcsolatosan kiadott információk a következőkre engednek következtetni, ismerve a Tory-k (konzervatív párt) szociális érzékenységét:

  • Több millió brit vált vagy válik munkanélkülivé. A fiatalok különösen érintettek, tekintve hogy ők dolgoznak olyan szakmákban, amiken a korona most nagyot ütött (szolgáltatások, turizmus, éttermek, stb.).
  • Az idősgondozás továbbra is megoldatlan, a szakszervezetek, a szakmai szervezetek folyamatosan mondják, hogy nincs elég ápoló, megoldatlan a helyzet. 120.000+ dolgozó hiányzik a szociális ellátórendszerből, és ez túl az egészségügyből hiányzókon.
  • A konzervatív kormányzatnak érzékelhető szándéka beterelni a brit alsó osztályok kiszolgáltatott embereit a gondoskodási szektorba. Ami egyébként nem egy rossz terv elvi szinten, kérdés hogy milyen forrásokat, képzést és jogi védelmet tesznek mellé.
  • Az öregek helyzete tovább romlik. Csakúgy mint Magyarországon, most sok képzetlen, kényszerpályán lévő, sokszor maga is segítségre szoruló ember, főleg nő áramlik be az idősgondozásba. Az öregek és a családok pedig panaszkodnak az ápolók munkájára és hozzáállására. Amire mondjuk azt azért simán lehet mondani, hogy csináljon egy ország rendes rendszert és normális munkakörülményeket, és akkor majd lesznek jó ápolók és magas színvonalú munkavégzés.
  • Egyébként az várható, hogy az angliai idősgondozási bérek növekedni fognak, ha a kormányzat tényleg rá akarja szedni a saját polgárait erre a munkára. Már most elhangzott minisztertől, hogy az óradíjakat 10-12 fontra kell emelni ahhoz, hogy legyen megoldás.

Összefoglalva elmondható, hogy a már sokat emlegetett gondoskodás válsága a korona miatt most szintet ugrik, és a Brexit hatásait tovább fokozza. Érdekes időket élünk, és nem nagyon lehet kiszámítani, hogy meddig repül a nehéz kő. Ki tudja, hol áll meg. Az biztos, hogy a társadalmi folyamatok iránt érdeklődők számára hallatlanul izgalmas követni az eseményeket.

Ami esetleg még jó hírnek tekinthető ebben a folyamatban, hogy azok az idősgondozók akik pl. Magyarországról ingáznak, és már legitim részesei az angol rendszernek, most mégjobb körülményekre számíthatnak abban az értelemben, hogy ők továbbra is szabadon tudnak dolgozni, az angolokkal megegyező jogokat élveznek, és még a fizetéseik is talán emelkedni fognak a fentiek miatt.

Az mondjuk érzékelhető, hogy a közhangulat romlik, az idősek és a családok is kevésbé nyugodtak a saját jövőjüket illetően. Az öt évvel ezelőttihez képest, amikor a Brexit még csak egy vicc volt és nem valóság, a középosztály jóléti derűje immár gyakorlatilag szertefoszlott. Az angolok mosolya és az önreflektív abszurd humor iránti feltétlen odaadása egyre kevésbé őszinte. Ami viszont megnehezíti az ápolók dolgát is, depressziós embereket sokkal nehezebb ápolni…

Ami még érdekes: a korona alatt az angol kormányzat elég rendesen belenyúlt a zsebébe, és az egyéni vállalkozókat (is) nagyon komolyan megsegítette. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az elmúlt három év átlagbérének 80%-át fizették három hónapig, majd pedig a 70%-át fizetik egy újabb három hónapig. Így lehetősége volt sok ápolónak mérlegelni, hogy mennyire kockáztat, dolgozik-e tovább, jár-e ápolni, vagy sem. Volt/van lehetőség kivárni, hogy hogyan alakul a korona hatása az ápolásban.

Ez majd egy másik cikk témája lesz, de keserű iróniával szemléltem az elmúlt hónapok során a magyarországi helyzetet, hogy hogyan bánt a saját dolgozóival a magyar kormányzat, és ehhez képest a “kizsákmányoló nyugat”, a migráns keurópai dolgozókkal Angliában…

A képek random pillanatképek az elmúlt hónapokból, nem kapcsolódnak közvetlenül a témához. Viszont talán érzékelhetővé válik a helyzet abszurditása.

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

Csoportok amik érdekelhetnek:
Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/
Tudatos öregedés
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/
******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.