A megfelelő védőruha, a korona miatt meghalt egészségügyi dolgozók: hogyan tovább?


Egy cikk még az első hullám idejéből, így a második elején:

Tény 1

Az otthoni ápolásban ugyanolyan közelségbe kerülünk az ügyfelekkel, mintha kórházban ápolnánk őket. A fekvő beteget az ágyban mosunk meg, öltöztetjük át, fogjuk meg a testét, a ruháját. Mivel a magyar hatóságok vagy bárki által kiadott ápoló-védő protokollt és védőruha előírást még nem találtam, beteszem ide amit az angliai közegészségügyi hatóság adott ki.

Azt ugye mindenki tudja, hogy a koronavírus eléggé jól terjed, akkor is, ha a terjesztője adott esetben tünetmentes. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő védőruha legyen rajtunk, mielőtt bemegyünk az adott esetben fertőzött ápolthoz.

Tény 2

Itt van egy videó arról, hogy miből áll a megfelelő védőruha (PPE, personal protective equipment), illetve hogyan kell felvenni. Angolul van, de lehet érteni nyelvtudás nélkül is, mert bemutatja két nővér. Az egyik Csaba, feltételezem ő magyar is ráadásul.

Tény 3

Ez pedig arról szól, hogy hogyan kell levenni.

Tény 4

A Public Health England hivatalos videója szerint megfelelő védőruha nélkül tilos bemenni a fertőzött páciens szobájába.

Tény 5

Arról nagyon kevés szó esik, hogy az egészségügyi dolgozók, nővérek, orvosok, ápolók, pontosan mekkora veszélynek vannak kitéve. Viszont találtam ezt az oldalt, ahol a járvány miatt meghalt kollégáknak állítanak emléket, és név szerint fel is sorolják őket. Százas nagyságrendről beszélnek, és még nagyon messze a vége.

Tény 6

Ma mondták a BBC-n a kórházi dolgozók, hogy a megfelelő védőruhában is csak pár órát lehet dolgozni. Sokan nem is bírják, pánikrohamot kapnak, fejfájást, és alapból is nagyon stresszes ennyire becsomagolva dolgozni, kényelmetlen is és a kollégák nehezen ismerik fel egymást. Ezért ráírják filccel a mellkasukra, hogy ki kicsoda.

Itt van a riport ahol erről beszélnek: https://www.bbc.co.uk/news/health-52190961

Tény 7

Az is tudható, hogy nincs megfelelő védőruha mindenhol, és különösen nincs az otthoni ápolóknak.

Tény 8

Társadalmunk leginkább kizsákmányolt munkakörei – egyebek között – a nővéreké, az ápolóké. Alulfizetett, leharcolt, meg nem becsült emberek. Ők küzdenek most az életünkért, és halnak meg sokan eközben.

Kérdések

  1. Hogy lesz majd eztán? Úgy csinálunk mintha mi sem történt volna, és visszarendeződünk a régi tempóba? Mindenkinek más, irtó fontos dolga lesz, máshol?
  2. Ki és mit tesz azért, hogy ez a helyzet megváltozzon?
  3. Ki és hol követeli a politikusoktól, megfelelő szankciókkal, hogy végre azok elvégezzék a dolgukat és meghozzák azokat a törvényeket és gazdasági kereteket, amiben az egészségügyi dolgozók méltó módon és megfelelően megbecsülve, önmaguk egészségére is figyelve tudnak dolgozni.

Tény 9

Már Magyarországon is több idősotthon fertőzöt. Továbbá sehol nincs információ arról, hogy az otthoni ápolásban lévő idősek között mennyi a fertőzött. Az otthoni ápolásban dolgozók gyakran láthatatlanok, a fekete gazdaság keretei közé vannak kényszerülve.

Őket vajon ki védi meg, és ki látja el megfelelő védőfelszereléssel?

Pontosan lehet tudni, hogy a biodiverzitás csökkenésével egyre több járvány lesz. Nővér, ápoló pedig nem biztos. Mi a terv minderre?

Az elmúlt ötven évben az állatokról emberekre terjedt új típusú vírusok száma megnégyszerzeződött, a koronavírus csak egy újabb példája annak, amire már régóta próbáltak figyelmeztetni kutatók.
https://444.hu/2020/04/02/a-termeszet-pusztitasaban-kodolva-volt-egy-veszedelmes-vilagjarvany

Bízom benne, hogy a karantén alatt van sok embernek sok ideje ezektől a dolgokról eltöprengeni.

********************************************************************
Az Egy ápoló naplója blogról

Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

Kapcsolódó:

Ha tetszett a cikk és támogatnád a munkánkat:

One-Time
Monthly

Egyszeri adomány

Havi rendszeres támogatás

Válassz egyet ezek közül:

€5.00
€15.00
€100.00
€5.00
€15.00
€100.00

Vagy add meg te az összeget:


Köszönöm szépen, hogy segíted a munkát!

Köszönöm szépen, hogy segíted a munkát!

Támogatlak! További jó munkát!Támogatlak! További jó munkát!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.