Málta: a nővérek igényei most, a korona kapcsán (szakszervezeti hírek)


Nagyon érdekes megfigyelni, hogy az egyes országokban a szakszervezetek milyen módon igyekeznek védeni a dolgozókat. Vagy másképpen: a társadalom kizsákmányolt dolgozói, szakszervezetbe tömörülve sokkal erősebbek és jobban meg tudják védeni magukat.

Ezer köszönettel H. K.-nak a fordításért, meg tudjuk osztani ezt a cikket magyarul. A máltai nővérek és bábák szakszervezetének fellépéséről szól.

Ezúton is sok erőt, egészséget, megfelelő felszerelést, kiemelt bért, biztosítást és társadalmi, gazdasági elismerést kívánok minden kollégának!

*****************************************************************************

A nővérek lehetőséget akarnak arra, hogy személyes gondozót választhassanak a gyermekeik mellé (2020. március 23.)

Kérik, hogy a túlórák után ne vonjanak adót

A nővérek szakszervezete vasárnap előterjesztette, hogy a 12 éves, vagy annál fiatalabb gyermeket nevelő nővéreknek lehetőséget kellene kapniuk arra, hogy kiválaszthassanak egy rokont, aki törődik a gyermekeikkel, mialatt ők dolgoznak.

E célból egy, a miniszterelnökhöz intézett nyílt levélben azt mondták, hogy ezeknek a rokonoknak két hónap fizetett szabadságot kellene kapniuk.

Azt is felvetették, hogy a túlóráknak, amit a nővérek teljesítenek ebben az időszakban, adómentesnek kellene lenniük. Úgy vélik, hasztalan a kormány számára, hogy növeljék a kórházi ágyak számát, ha nincs nővér, aki foglalkozzon a páciensekkel, akik azokat használják.

A szakszervezet rámutatott arra is, hogy nővérek, akik a gyermeküket nevelik, jelenleg a szabadságukat használják, így nem tudnak dolgozni.

Habár a szakszervezet tisztában volt azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a 3 és 12 év közötti gyermekek számára biztosítottak napközben, ezek csupán a gyermeket nevelő ápolói létszám 38%-a számára elérhetőek.

A csecsemőket, kisgyermekeket nevelők, csakúgy, mint az éjszakai műszakban dolgozók, nem részesülhettek ezekből a lehetőségekből.

A nővérek nyugtalanok és aggódnak a helyzet miatt és nem lelkesednek azért, hogy a gyerekeiket napközi otthonba vigyék. Nyugalomra van szükségük, ha Málta és Gozo összes kórházában vigyáznak a páciensekre.

A koronavírus kitörése előtt az egészségügyi szektorból 400 nővér hiányzott és a jelenlegi helyzet még inkább megnövelte a keresletet a nővérek iránt.

Drasztikus intézkedéseket kell tenni ezekben a kétségbeejtő időkben, mondta a szakszervezet.

Rámutatott arra is, hogy a nővéri hivatás az egyetlen olyan hivatás, ahol a páciensekkel a nap 24 órájában, a hét hét napján törődni kell, és a követelmény és az előttük álló munka nagysága olyasvalami, amit soha senki nem tapasztalt azelőtt.

Mindegyik, a koronavírus által érintett ország az ápolói állomány felé fordult, hogy megfelelő védőfelszerelést és egyéb ösztönzést biztosítsanak a számukra.

A statisztikák azt mutatják, hogy az érintett országokban az ápolói létszám 8%-a került érintkezésbe a vírussal a szolgálatuk során, ahogy a MUMN nyilatkozta (Malta Union of Midwives and Nurses – A Máltai Védőnők és Nővérek Szakszervezete).

Az eredeti cikk: https://timesofmalta.com/articles/view/nurses-want-possibility-to-choose-personal-carer-for-their-children.780131

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

Csoportok amik érdekelhetnek:

Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Tudatos öregedés
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága
https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

Ozmózis Közösségi Idősgondozási Rendszer
https://tudatosoregedes.org/ozmozis/

******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.