Gyerekvállalás, gondoskodás, gondoskodók túlterheltsége, fogy a magyar, tudatos gyerektelenség


Ti követitek a magyar Tudatos Gyerektelen mozgalom mondanivalóját? Irtóra érdemes figyelni, hogy mit és hogyan mondanak, mert az lesz a fő tendencia amiről ők beszélnek. Sőt valójában már most is az. Ők azok akik kimondják, kihangosítják mindazt, ami a mai fiatalok valódi materiális valósága és az arra adható egyik leginkább fenntartható válasz.

Ezt a cikket most posztolták, érdemes megnézni.

KSH népmozgalmi adatai viszont egyáltalán nem támasztják alá Orbán állítását. Legalábbis a másodikat, mert az elsőt, miszerint nem sikerült megállítani a népességfogyást, azt igen.

Lenyűgözve figyelem immár évek óta mind a politikai elit, mind a társadalom egy részének hozzáállását a demográfiai változásokhoz. Ez a szintű vágyvezéreltség, struccpolitika és önsorsrontás egyszerűen annyira irracionális, és eközben annyira ordítóan láthatóan rossz stratégia, hogy az ember csak pislog.

Pontosan lehet tudni, hogy

  1. Nem lesz több gyerek, a fiatalok nem fognak több gyereket vállalni, mert van eszük és egyre jobban látják, hogy ez mekkora és milyen reménytelen vállalás a jelenlegi gazdasági, társadalmi és környezeti viszonyok között. Lehet ez ellen kapálózni, csak kevés az értelme.
  2. Azok akik mégis vállalnak, és netán többet, leginkább bele fognak szakadni. A kapcsolatuk (ha van) tönkremegy. A gyereket szétabuzálja az oktatási rendszer és a szüleik túlhajszoltsága. A szülők anyagilag belerokkannak, a saját öregségükre sem tudnak felkészülni. Lesz kivétel persze, csak nem sok. Meg egyébként már most is ez megy.
  3. Eközben egyre több öreg lesz, és kiszolgáltatott. Ahelyett, hogy az ország megteremtené az aktív öregedés, az egészséges öregedés, a fenntartható nyugdíj előtakarékoskodás, az átlátható, legális és minőségbiztosított idősgondozás jogi és társadalmi struktúráit, évtizedeket pocsékolunk el azzal, hogy a fiatalokat akarjuk erővel tenyészteni, akik erre láthatóan nem hajlandóak. Miért nem lehet már őket végre békén hagyni? Tényleg még ezt a balhét is velük akarjuk elvitetni? Nem elég az a fos, amit már most rájuk hagyunk?

Miért ássuk a saját sírunkat? És miért tesszük méginkább nehézzé és göröngyössé az odavezető utat? Nincs elég bajunk enélkül is, ahogy melegszik a helyzet körülöttünk? Nyilván sokkal egyszerűbb a fiatal nőket cseszegetni hogy szüljenek, baszogatni az unokákat amiért nem látogatják a nagyit, gyilkosságba és öngyilkosságba kergetni azokat akiknek a nyakába rohad a gondoskodási munka. Ez mind nagyon egyszerű, főleg ahhoz képest, hogy szembenéznénk a realitással. Nyilván sokkal nehezebb elfogadni azokat a társadalmi tendenciákat, amikkel nekünk is dolgunk van, amik javításáért nekünk magunknak is dolgoznunk kell(ene).

Szerintetek hova viszi az országot mindez, mondjuk 20 év múlva, mire a mostani döntéshozók lesznek öregek? Lesz egy országnyi funkcionális analfabéta, hála az oktatási rendszerünknek, akik sem nyelvet nem beszélnek, sem arról nincs fogalmuk, hogy mivé formálta a világot a humanoid, az IT és az AI. És lesz egy csomó rossz lelki és fizikai állapotú öreg ember. Akiről senki nem akar majd gondoskodni, napi 6000-7000 Ft-ért. Bár még 10-ért sem. De legalább a kórházaink állapota majd gondoskodik azokról a fertőzésekről, amik elhozzák a végső megoldást.

És lesznek majd sokan, az akkori középkorú tudatosan gyerektelenek, akik immár egy új paradigma rendszerben, tudatosan készülve a saját öregedésükre, vigyázva egészségükre és testi állapotukra, meg fogják tudni engedni maguknak a rendes ellátást. 

Gyerektelenségi adót akar bevezetni ez az idióta  bölcs kormányzat? Tényleg? Azokat is el akarják űzni az országból, akik még hajlandóak ott próbálkozni, és vannak erőforrásaik?

Egy komment az oldalról…:

O, hát van még más ország is a földön, ahol tárt karokkal várják a diplomás gyerekteleneket 😂”

És egy másik alatta:

Pontosan, mar 7 eve eljottem es soha az eletben nem megyek vissza, pont ilyenek miatt.

És még több hasonló.

OK, hajrá, legyen gyerektelenségi adó! Mire lesz jó? Mire fogják költeni? Tényleg bárki azt hiszi, hogy ezzel el lehet érni mást, mintsem hogy mégjobban megutálják egymást a gondoskodási válság különböző mértékben érintett szereplői? Például a gyerekesek és a nemgyerekesek? Biztosan szükség van még erre a plusz törésvonalra is? Nincs már most is elég bajunk enélkül is?

A gondoskodási válság tombol és egyre nő. A megoldás erre NEM az, hogy újabb gondoskodási terhet próbálunk az új generációk nyakába lőcsölni! Mi az ég az oka annak, hogy ezt az igen egyszerű matekpéldát a sok okos honatya mérsékelten képes felfogni? A kérdés költői, a választ nyilván lehet tudni. A valódi kérdés inkább az, hogy mit kezdnünk akkor mindezzel mi, földi halandók, hétköznapi polgárok, a gondoskodásban érintett családtagok, dolgozók?

UPDATE: Két komment a cikkel kapcsolatosan:

“Öröm volt olvasni egy olyan írást, ami kicsit a fiatalok szempontjából is látja a világot. Jelenleg húgaimmal mi gondoskodunk a beteg nagyikról, anyukánk műtétre vár, fater lelépett mikor bedőlt a devizahitel, amit szintén mi kaptunk meg. És akkor még szüljünk is?! 😂

“Teljesen egyet értek a cikkel. Lesz újabb adó? Pff fosom. Kifizetem azt is. Még úgy is több pénzem marad mint annak aki ész nélkül ellik. Tudok a karrierre fókuszálni, tudok előre lépni az élet minden területén. Lesz pénzem ellátásra, lesz pénzem arra amire csak kedvem szottyan. Egészséges mondjuk nem leszek, de az se számít, nem kell megélnem az unokákat meg ilyesmi. 60-65 evésen majd elkapar az állam abból a kurva sok adóból amit legombolt rólam egy jelöletlen sírba és csókolom. A flancos temetésekkel, a vallási baromságokkal is csak az öregeket meg az együgyű idiótákat lehet átbaszni. Egyetlen egy ismerősöm sem vallásos. És soha nem adna pénzt puccos temetésekre. Egyiket sem érdeklik a több száz éves társadalmi dogmák, elavult szokások. Amíg az országot vezető letűnt korabéli öregek görcsösen kapaszkodnak a hülyeségeikbe, addig egy teljes generációnyi fiatal csendben létezik, nem járunk szavazni se, igazából szarunk az egészre úgy ahogy van. Aztán amikor kihalnak a jelenlegi vezetők és az egyel felettünk lévő generáció kerül hatalomra ott állnak majd tátott szájjal hogy mi a fasz van itt???!! Se gyerek, se vallás, se politika, se házasság. És majd vakarják a fejüket mert nem vették ezt észre. Annyira el voltak foglalva azzal hogy ne tegyenek semmit. Mert a felettünk lévő generáció az egyetlen aki semmit nem tett. Kiszartak minket, előttük megnyílt a nagyvilág, internet,kommunizmus vége, karrierek, vállakozások. De ők még félig vallásosak, félig politizálnak. A két világ gyermekei. Iszonyat pofára esés lesz ez nekik majd. De megérdemlik. 🤷‍♂️”

 

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

Csoportok amik érdekelhetnek:

Házi idősgondozás, bentlakásos ápolás, otthoni betegápolás Magyarországon
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

Tudatos öregedés
https://www.facebook.com/tudatosoregedes/

Permakultúra, társadalmi fenntarthatóság, gondoskodás válsága https://www.facebook.com/groups/permakulturatarsadalom/

******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.