Az új fővárosi vezetés is beszáll az öregek és az ápolók legyilkolásába?


Tipikus hatásvadász cím. Direkt van. Azért választottam, mert iszonyatosan feldühített az a hír, miszerint a főváros vezetésének belejutott az eszébe az a remek gondolat, hogy az idősotthonokban helyezze el a hajléktalanokat.

Kedves idősotthoni ápolók! Ha a végső elkeseredés szélén álltok, vagy már csak rezignáltan szemlélitek amit művelnek veletek, akkor fogadjátok őszinte együttérzésem! Hogy vagytok? Ti hogy fogadtátok ezt a hírt? Hallottatok már róla?

***

Jópár évvel ezelőtt, az egyik ápolói képzésem szakmai gyakorlatának egy részét egy agglomerációba kiszáműzött elfekvőben fővárosi idősotthonban töltöttem. Elmesélem miket tapasztaltam:

  1. Kevés volt az ápoló és csurig teltházas az otthon. Teljesen kizárt volt annak a lehetősége, hogy az idősek megfelelően el legyenek látva. Az ápolók kimerültek és lesarcoltak voltak. Fizetésük egy katasztrófa.
  2. Nem volt elég gumikesztyű, az ápolóknak szabad kézzel kellett mosni az idős embereket, cserélni a pelenkát.
  3. Az idősek között sokan voltak alkoholisták, agresszívek, több ápoló is beszámolt arról, hogy lakók bántották őket.
  4. Gyakori eset volt, hogy fővárosi hajléktalanokat száműztek az otthonba, hogy ne legyenek szem előtt, így méginkább nőtt a várólista, és az öregek még kevésbé tudtak bekerülni. Erre egyébként már akkor is panaszkodtak a dolgozók.
  5. Az ápolók állandó veszélyben voltak részben az idősek viselkedése, részben a fertőzésveszély miatt.

A katasztrofális viszonyok ténye csak egy dolog, a másik az, hogy ezeket az információkat láthatóan már sok éve lehet tudni. A fővárosi idősotthonokban uralkodó állapotokról van ismeret, ezeket tudnia kell az önkormányzatoknak!

És akkor ehhez képest

Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztőként annyit reagált, hogy a kifogásolt 5. pont mindössze arra tesz javaslatot, hogy felmérjék, vannak-e szabad helyek az idősotthonokban. Ha pedig vannak, akkor azokat „nem mások rovására” akarják felhasználni, hanem pusztán az a céljuk, hogy emberek ne fagyjanak halálra télen az utcán.
Forrás: https://merce.hu/2019/11/27/meltatlan-vita-zajlott-a-teli-krizisellatas-kapcsan-a-hajlektalan-emberekrol-a-fovarosi-kozgyulesben

Milyen meghatóan jó ember ez a KG…
Ha véletlenül a fenti viszonyok eddig nem voltak ismeretesek számára, akkor egy gyors köremaillel azért ezt kideríthette volna még azelőtt, hogy ilyen idióta, amatőr emberséges javaslattal állt volna elő. Egyébként ki és mennyiből fogja elvégezni ezt a felmérést?

Idősgondozós csoportokban a családok folyamatosan azért panaszkodnak, hogy lehetetlen bekerülni az otthonokba, mert akkora a várólista. Mi a fenét kell azon felmérni, hogy vannak-e férőhelyek, mikor kb. mindenki tudja a szakmában, hogy őrületes férőhely hiány van az idősellátásban? Hogy lehet az, hogy a testületi ülésen a téma tárgyalásához nem hívták el az intézmények vezetőit is véleményt formálni? Ha a Mérce cikk pontos, akkor hogy lehetséges az, hogy a megszólalók között egyetlen szakmabeli, terepi, hozzáértő ember nem volt, csak léhűtő politikus?

***

Aztán.

Mentős ismerősök mesélték, hogy a csoportos betegszállítás során TBC-s hajléktalanokat simán kénytelenek együtt szállítani öreg emberekkel, anélkül, hogy azok pl. ezt tudnák. Gyakorlatilag az egész rendszerben senkit nem érdekel a fertőzésveszély.

Aztán.

Ápolók panaszkodnak, hogy a hajléktalanok gyakran agresszívek velük, mikor próbálják ellátni őket. Eközben nincs elég gumikesztyű, tisztítószer, borotva, pelenka, alapvető eszközök. Annó még én is részt vettem olyan akcióban, mikor a fővárosi idősotthonba beszállított hajléktalanok és magára maradt öregek számára gyűjtöttünk ruhákat, mert még az sem volt. Nemhogy gumikesztyű…

Aztán:

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény fideszes polgármestere szerint az irány jó,viszont fontosnak tartotta jelezni: ahhoz, hogy megvalósítható legyen az idősotthonok üres férőhelyeinek ilyen irányú kihasználtsága, fel kell mérni azt is, hogy a szakmai és műszaki feltételei megvannak-e ennek a megoldásnak (ő a hozzáértő személyzetet emelte ki). Mert, mint fogalmazott:

„Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor az idős embereket veszélyeztetjük.”

Forrás: https://merce.hu/2019/11/27/meltatlan-vita-zajlott-a-teli-krizisellatas-kapcsan-a-hajlektalan-emberekrol-a-fovarosi-kozgyulesben

Karsay úrnak, valahogy nem jutott eszébe, hogy nem csak az idős embereket veszélyeztetik, hanem az ápolókat is. Politikai fordulatként az idősek védelmében fel tud szólalni, de valahogy az ápolók egészsége és biztonsága elkerülte a figyelmét… Miért is?

Hogy a kutyaúristenbe lehet az, hogy az egész vita során nem jelent meg az ápolók szempontja? Komolyan azt gondolja bárki is, a meleg szobában a tárgyaló asztalnál, hogy ez így ennyi? Csettintésre rá lehet sózni az amúgy is totál túlterhelt, arcpirítóan kevés fizetésért dolgozó ápolókra a katasztrofális fizikai, egészségi és mentális állapotban lévő hajléktalan embereket, hogy oldják meg ők?

Hogy nem sül le a bőr a képéről a Főpolgármesternek, mikor egy ilyen nagyívű ötlettel előmerészkedik, azelőtt, hogy komolyan és csendesen tájékozódna legalább azoknak az idősotthonoknak a viszonyairól, amik az ő fenntartása alatt vannak?

Egy-két további gondolat megfontolásra:

  1. A hajléktalan ellátás egy szakma, az idősgondozás meg egy másik. Csak nagyon messziről nézve látszik úgy, hogy a kettőt ugyanabban az épületben kellene végezni, pusztán azért mert van benne zuhanyzó és ágy.
  2. Az idős emberek sérülékenyek és pont inkább védeni szükséges őket a fertőzésektől, mint további beteg, fertőző, rossz állapotban lévő emberekkel összezárni őket.
  3. Ugyanez vonatkozik az ápolókra is. Az ápolók gyakorta kimerültek, túlterheltek egészségük sem a legjobb. Plusz az ápolás eszközei is hiányoznak, nem győzöm hangsúlyozni. Tényleg még arra is szükség van, hogy TBC-s és más, abszolút nem monitorozott betegségekkel bíró embereket is random ápolniuk kelljen?
  4. Innen nézve az önkormányzati épületekben, a parlamentben, a politikai pártok székházaiban sokkal egészségesebb, kisimultabb és ráérősebb emberek dolgoznak mint az idősotthonokban. Meg több épület is van ilyesmire, mint idősotthonra. Mi lenne ha inkább azt mérné fel a Kedves Önkormányzat, hogy az államigazgatás épületeiben mik a lehetséges férőhelyek és azokat alakítanák át a hajléktalanokat ellátó intézményekké, most, hogy beköszönt a tél? Elvégre az a céljuk, hogy “emberek ne fagyjanak halálra télen az utcán”. És ott általában a fűtés is jobb és a kávé is. Netán befogadhatnának pár öreget is, a végtelen várólistákról, a kihűlő lakásokból… A Kedves Testületi Tagokra amúgy is ráférne egy kis tanulás, és érzékenyülés a kevésbé jó helyzetű öregek, ápolók és hajléktalanok valóságáról.

És még valami, amire a cím is utal. Ha hinnék az összeesküvés elméletekben, akkor ismerve a magyarországi idősgondozási viszonyokat komolyan felmerülne a gondolat: lehet hogy az elit számára tényleg az a megoldás a hajléktalan és idősgondozási problémákra, hogy eresszük össze őket kis térbe, néhány milliárd kórokozóval, megfelelő ápolási eszközök és szerek nélkül, és játsszák le? Ez lenne az új végső megoldás?

És akkor csodálkozunk, hogy az ápoló ha teheti, elmenekül az országból? Hogy lehet ilyen borzalmas körülmények között dolgoztatni embereket? Hogy lehet ilyen minősíthetetlen képviselői javaslatokkal előállni? Hogy lehet az ápolókat ennyire semmibe venni?

És ha már így szóba került a téma. Nem lehetne végre egy rendes idős-ellátást és egy rendes hajléktalan-ellátást csinálni Magyarországon? Esetleg elkezdeni megbecsülni az ápolókat is? Neadjisten bevonni őket is az őket érintő döntések meghozatalába?

Nyilvánvalóan szükséges a megfelelő színvonalú hajléktalan ellátás ugyanúgy ahogy a megfelelő idős ellátás. Jó lenne a kettőt nem összemosni és egyik célcsoportot a másik kárára próbálni ellátni.

***

UPDATE: Ha valaki szerint ez a cikk alapvetően a hajléktalanokról szó, az  nem figyelt oda. 

UPDATE: Beteszek ide majd kihangosítani pár visszajelzést amit a cikkre írtak érintettek, terepen hozzáértők:
“Sajnos az állami/önkormányzati fenntartású idősotthonokbs krízishelyzet esetén (ha nincs hajléktalan szállás, éjjeli melegedő) be kell fogadni a mentő vagy rendőrség által, utcáról beszállított embereket.
Egyrészről félelmetes, hogy az 50 fő alatti intézményekben 1 azaz egy fő éjszakás gondozónő van, kap egy félrészeg, tetves, TBC-s koszos embert ellátásra, mosdassa ki, fertőtlenítse, etesse meg, adjon tiszta ruhát, találjon legalább egy matracot, amire lefekteti, takarítsa, fertőtlenítse ki után a fürdőt, papírozza le, ez alsó hangon 2-3 óra, addig a bentlakókkal ki törödik ?
Jó esetben csendben letölti az éjszakát, reggel elmegy, a helyzete továbbra sincs mrgoldva, csak látszat cselekvés történt. Rosszabbik esetben vergődik, cirkuszol, zavarja az idősek éjszakai pihenését, bántalmazással fenyegeti a gondozónőt, eltulajdonít értékeket.
Emberileg egyetértek a rendelettel, senki nem érdemli meg, hogy az utcán fagyjon meg, de talán nem kéne összemosni a két feladatkört, miként Te is leírtad, hanem országos hálózattal kellene megoldani a hajléktalan ellátást, hogy ne kerüljön sor egy ilyen éjszakára.”

“Mindkét ágazat (idősgondozás + hajléktalanok ellátása) forráshiányos évtizedek óta. Forráshiány alatt azt értem, hogy erős deficit mutatkozik a financiális, az eszköz szintű, a szakemberképzés- és javadalmazás, és a politikai akarat minden szegmensében. Utóbbi esetén nem csak a javító szándékot, a pontos helyzetfelismerést, hanem a jogalkotási szándék totális hiányát is értem. Gyakorlatilag mindkét ágazat tokkal-vonóval a véletlenre van bízva. A kormányszintű beavatkozás legalább a jogalkotás szintjén (széles körű szakmai, és társadalmi egyeztetést követően) elengedhetetlen lenne. Addig, amíg ez nem történik meg, úszik mindenki az árral. Sajnos nincsenek arra utaló jelek, hogy a ma Magyarországa az elesetteket, fogyatékosokat, időseket, hajléktalanokat bármilyen szinten felvállalná.”

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

******************************************************************************

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.