Napi 6000-7000 Ft-ért konkrétan és pontosan mire számítunk?


Nem kötekedésből kérdezem, hanem átgondolásra ajánlom: Gondolkoztatok már azon, hogy ha a bentlakásos ápolóknak napi 6000 Ft-ot fizetünk, akkor azért mit, milyen színvonalú ellátást lehet elvárni reálisan?

Most ezt szeretném egy kicsit körüljárni.

Ebben az egész idősgondozásos ügyben a legnehezebb dolga szerintem a családoknak van, mármint azoknak akik tényleg szeretik az idős rokont, és jót akarnak neki. Titeket kérdezlek: Ha elképzelitek azt a színvonalú szolgáltatást, amit mondjuk a szeretett rokonotoknak elvárnátok, annak szerintetek mennyi lenne a reális ára? A reális napidíja? Ti mennyiért lennétek hajlandóak más rokonát ápolni?

Aztán.

A magyarországi idősgondozási érdekvédelmi térben mostanában többször felmerült az a vélekedés, hogy az idős emberek számára a legjobb az, ha minél tovább az otthonukban vannak, és ott ápolja őket a család vagy a fizetett ápolók sora. (Én ezzel egyáltalán nem értek egyet, de arról majd máskor írok.)

Ha ez lenne a kívánatos irány, akkor pontosan kiknek és mennyiért kellene ápolni az egyre növekvő számú magyar magányos öreg embert az otthonában? És ez a műfaj nem vicc, az öregek nem úri hóbort miatt igényelnek 24 órás felügyeletet. Egy szem öreg, simán igényel egy szem álladó ápolót. És mivel a munka kimerítő, így valójában egy szem öreg 2-3 fő ápolót fogyaszt állandóan (forgóban), mivel nem lehet ezt a munkát folyamatosan végezni anélkül, hogy az ápoló (fizetett vagy családtag) ne amortizálódjon le lelkileg és egészségileg totálisan. Vagy ha a családtag csak önmagára számíthat, akkor nyilván egyedül van, és élete nagy valószínűséggel egy pokol.

Ha lesz mondjuk 300.000 öreg ember az otthonában, akkor 600-900.000 magyar nő csak őket fogja ápolni? Döntéshozói/kutatói szinten matekozott már ezzel a szöveges példával valaki?

Aztán.

Immár 4 éve ápolom az idős angol öregeket az otthonaikban, többféle helyen és többféle embert ápoltam, figyeltem a családokat és a családok viszonyulását az ápolóhoz, vagyis hozzám. Szinte fáj látni azt, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva nekünk. És persze azért a pénzért amit Angliában fizetnek, itt sem feltétlenül találják meg azokat az embereket akik valóban olyan szolgáltatást nyújtanak, amire az öreg embernek igazából igénye, szüksége van.

Gondoljátok csak el. Él egyedül a szerencsétlen öreg. És beköltözik hozzá egy randomközeli vadidegen. Az öreg már nem is lát jól, nem is hall jól, lassú is, netán demens, mozgásképtelen. Teljesen ki van szolgáltatva az ápolónak, vele, kettesben, összezárva. Annak az alulfizetett és lesarcolt, nehéz életű nőnek, aki sokszor még a saját életét sem tudja menedzselni fenntarthatóan. Képzeljétek magatokat ennek az öregnek a helyzetébe… Pontosan ki az, milyen ember, akire jó szívvel rábíznátok magatokat…? Hol fogjátok őket megtalálni és mennyiért lesznek hajlandóak titeket szolgálni?

Aztán.

Szokás mostanában az ápolási migrációt szidni, hogy ez aztán milyen szörnyű dolog. Azt kell hogy mondjam, hogy az öregek és az ápolók órási mázlija, hogy egyáltalán van lehetőség az ápolási migrációra. Ez adja a lehetőséget arra, hogy emberek drágább országokban keressék meg azt a fizetést, amit utána egy olcsóbb országban élnek fel. Illetve ez adja a lehetőséget az öregeknek arra, hogy jobb helyzetű, képzettségű emberek is vállaljanak ápolói munkát, nem csak azok, akik az adott ország költség-viszonyai között ezt a munkát hajlandóak/kénytelenek elvállalni, sok esetben full kényszerpályán.

Gondolkozatok már azon, hogy Magyarországon ki gondoskodna az öregekről, ha nem jönnének ukrán, erdélyi, stb nők ellátni a szüleinket? Illetve ha nem lenne sok olyan magyar nő, aki a lakását/munkáját elveszítve vagy bántalmazásból menekülve kénytelen elszegődni valakihez éhbérért, lakhatásért cserébe?

Csináltam egy rövid felmérést a magyarországi ápolók körében. Arról kérdeztem őket, hogy mennyi pénzért vállalnak ápolást, mennyi lenne szerintük a szükséges minimális napi bér, és miért vállalják el mégis annyiért, amennyiért dolgoznak. A legalacsonyabb pénzért azok dolgoznak, akik a saját rokonaikat ápolják, és az állami szemkiszúrást segélyt kapják csak, ez van a napi 1-2000 Ft mögött.

És természetesen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a családoknak nincs pénze, még ezeket az összegeket sem tudják könnyen kisajtolni magukból. Csakhogy ez egyáltalán nem mentség arra, hogy gyakorlatilag rabszolga sorban tartott embereket használunk, és használunk ki.

Gondoljunk már bele egy percre. 6000 Ft-ot fizetni 24 órára, ráadásul feketén, TB és nyugdíj nélkül? Ez így OK? Vállalható? Ezzel az erővel a rabszolgaságot is visszavezethetnénk. És akkor csodálkozunk, hogy az ápolók sokszor nem végeznek “rendes munkát”, elhanyagolják a klienst, és a környezetét?

Tényleg isteni szerencséje van azoknak a családoknak, akik havi 100-200.000 Ft-ért találnak megbízható, jól gondoskodó embert! A lábuk nyomát is meg kéne csókolni azért, hogy erre hajlandóak. És nyilván egyébként többségüknek eszük ágában sem lenne ezt így elvállalni, ha nem kényszerítené őket a társadalmi rendszer és az ebben kialakult kényszerpályáik.

Az utóbbi hetekben több magyarországi bentlakásos ápolóval beszélgettem. 6-7000 Ft-ért dolgoznak naponta, sokszor nem is csak egy, hanem két, három öreget ellátva. Sokan közülük nem tudnak szabadságra sem menni, mert nincs lakásuk, oda vannak láncolva az öregekhez. És ezek magyar nők, nem ukránok és románok…

A csicskáztatás elvileg büntetendő, ezek a nők pedig “önként” vállalják ezt a munkát. Mi lenne a magyar öregekkel, ha a nők sorsa végre elrendeződne? Csoda, hogy a kormányok nem igyekeznek a nők számára egyenrangú munkaerőpiaci és gondoskodási-teher viszonyokat teremteni? A struktúrák, a rendszer foglyaiként és rabszolgáiként tartott nők azok, akik a magyar öregeket javarészt ellátják. Nyilván sok a kivétel is, persze.

Tehát felteszem újra a kérdést: Napi 6000-7000 Ft-ért konkrétan és pontosan mire számítunk?

És ha szembenéztünk azzal, hogy ezért az összegért mi az amit reálisan kaphatunk, akkor nem lenne érdemes megpróbálni összefogni, családoknak, ápolóknak, a szendvicsgeneráció tagjainak, és együttes erővel nyomást helyezni a döntéshozókra, ennek a tarthatatlan és kínzó helyzetnek a megoldására?

Megkérdeztem azt is, hogy a jelenleg külföldön ápoló magyarok mennyiért lennének hajlandóak hazaköltözni ápolni. Ajánlom döntéshozók figyelmébe, hamár saját kutatásokat a témában vonakodnak elkészíteni:

***

Fáradt vagyok, az ügyfelem nincs jó formában. A napokban különösen leszívja az energiámat. De már csak pár nap és megyek haza. A napi bérem átszámolva mostani árfolyamon 45.840 Ft, legálisan, TB, nyugdíj, felelősség biztosítás, szakszervezeti tagdíj lefedve. Adózás után sem sokkal kevesebb és még erkölcsileg is igazán megbecsül a család. Angliában. Magyarországon nem csinálnám… És nem nagyon vállalnám ezt a munkát kevesebbért sem…

Viszont lassan vagyunk már egy páran, ápolók és családok, akik hajlandóak vagyunk tenni azért, hogy a helyzet otthon, Magyarországon is változzon. Majd kiderül, hogy mi mire lesz elég.

Beteszek ide egy linket. Egy nagyon érdekes videó, egy angol ápoló/ügynök beszél a családoknak arról, hogy hogyan érdemes/kell gondolkodnia és viselkednie a családoknak annak érdekében, hogy megfelelő ápolót találjanak, illetve hogyan lehet megtartani őket. Szupertanulságos:

https://www.facebook.com/groups/1784185675158517/permalink/2490458604531217/

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

******************************************************************************

4 thoughts on “Napi 6000-7000 Ft-ért konkrétan és pontosan mire számítunk?

 1. Kedves Kinga,
  fontos a téma, amivel foglalkozol. Köszönet érte.
  Azt írod “A magyarországi idősgondozási érdekvédelmi térben mostanában többször felmerült az a vélekedés, hogy az idős emberek számára a legjobb az, ha minél tovább az otthonukban vannak, és ott ápolja őket a család vagy a fizetett ápolók sora”.
  Nem tudom, Te hol találkoztál idősgondozási érdekvédelmi térrel? Nekem közel negyvenéves idős ellátás területén is végzett szociális munka során nem sikerült találkozni ilyesmivel. Ettől még persze lehetséges, hogy van.
  A másik lényeges a mondatodban, hogy az idős emberek számára legjobb, ha minél tovább az otthonukban vannak. Sok időssel találkozva, sokat beszélgetve voltak olyanok, akik a biztonságot egy idős otthoni elhelyezésben látták, de voltak olyanok is, akik életük végéig az otthonukban akartak maradni, s voltak, akik még azt is kijelentették, hogy otthon szeretnének meghalni. Ennek a tiszteletben tartása talán árnyalja a képet. Fontosnak gondolom az idősek önrendelkezését és az autonómiáját is.
  Még egyszer köszönöm az üggyel foglakozást.
  Szokoli Erzsi

  Like

  1. Kedves Erzsi, köszi hogy írtál 🙂

   Az idősgondozás érdekvédelmi terekhez: Az utóbbi két évben kezdett több ilyen tér is lenni, ahol akár érintettek, akár civil érdekvédelmi kezdeményezések, akár kutatók, akár szakpolitika iránt érdeklődők fókuszáltan beszélnek a témáról.
   A FES sok olyan szakmai rendezvényt tart ahol érdekvédelmi egyeztetés, dialógus folyik. Ez pl egy elég jó rendezvény volt nemrég:
   https://www.facebook.com/events/713957055698760/
   Van egy egyelőre informális érdekképviseleti fórum is, ahol ezekkel az ügyekkel dolgozunk.
   Én is építek ilyen tereket, főleg igyekszem az ápolókkal és a családokkal egyeztetni. Három olyan FB csoportot is működtetek ahol ezzel kapcsolatos dialógus zajlik. Ha érdekel téged hogy bekapcsolódj, szólj.

   “A másik lényeges a mondatodban, hogy az idős emberek számára legjobb, ha minél tovább az otthonukban vannak. Sok időssel találkozva, sokat beszélgetve voltak olyanok, akik a biztonságot egy idős otthoni elhelyezésben látták, de voltak olyanok is, akik életük végéig az otthonukban akartak maradni, s voltak, akik még azt is kijelentették, hogy otthon szeretnének meghalni. Ennek a tiszteletben tartása talán árnyalja a képet. Fontosnak gondolom az idősek önrendelkezését és az autonómiáját is.”
   Igen, teljesen egyetértek. A múltkori FES rendezvényen felmerült, hogy mi lenne a kívánatos policy irány, és ott erről beszélgettünk is.
   Nyilván fontos az öregek méltósága, sajnos jelenleg erre/ehhez gyakorlatilag csak egy nagyon szűk rétegnek van módja/hozzáférése. A kérdés jelenleg inkább az, hogy mik lehetnének azok a policy szintű követelések, amikkel érdemes elindulni, mi a leghatékonyabb és leginkább kivitelezhető első lépésben. Szerintem arra kellene egy koncepcióval előállni, hogy mi lehet megoldás minél több öreg ember számára.
   A méltóság egy elég nagy úri luxus, még Angliában sem jut mindenkinek, nemhogy a sokkal strukturálatlanabb és forráshiányosabb magyar térben, ahol a fizikai ellátás sem megoldott nemhogy a méltóság. Arról nem beszélve, h sokszor azért nincsenek otthonban az idősek mert nincs hely, viszont az őket ápoló családtagok tökéletes rabszolgasorban vannak. Ezen a ponton pedig érdemes beemelni a diskurzusba az ápoló családtagok méltóságát és kiszolgáltatottságát is, nem csak az öregekét.

   Egyébként a Tudatos Öregedésben, mint a szendvicsgeneráció tagjai, pont az érintettek oldaláról és nézőpontjából igyekszünk állításokat tenni, a saját öregedésünk méltóságának és gazdasági hátterének kidolgozása érdekében.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.