Brexit kilátások, idősgondozási munkák Angliában, mi a helyzet, mire lehet számítani


2016. június 23-án volt az a népszavazás, aminek az eredményeként az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött, elég szűk többséggel. Én négy éve vagyok itt. Amikor elkezdtem igazából senki nem számított arra, hogy olyan állapotok alakulnak ki az országban, mint amik mostanra kialakultak.

Elképesztően érdekes és izgalmas társadalmi, politikai és gazdasági folyamatok zajlanak, rengeteget lehet tanulni belőle a demokráciáról, az elit viselkedéséről, a nyomorultak életének alakulásáról, a demagógiáról, a populizmusról, a felelős állampolgári és intézményi működésről, szociális ügyek alakulásáról, stbstbstb. Kimeríthetetlen a téma, pláne így, hogy az elejétől fogva láttam, éltem benne és lehetőségem volt a helyszínen követni.

Ráadásul a közmédia itt egészen jól működik, legalábbis a magyarhoz képest, és intenzíven követi az eseményeket, szólaltat meg szereplőket. Gyakorlatilag egy valóban tétes és valóban igazi, onsite, ráadásul az angol abszurddal fűszerezett valóságshow ami történik, és én szenvedélyes érdeklődéssel figyelem.

A kérdés amit vizsgálni lehet: “Ha egy ország kicsinyke, jómódú, cinikus, privilegizált elitje egy politikai blöff hatására véletlenül lábon lövi magát és az országot egy nagy kaliberű lőfegyverrel, akkor abból fel lehet-e állni újra? Ha igen hogyan, illetve ha nem, akkor az hova vezet?

Röviden összefoglalva az elmúlt három évben az történt, hogy az ország nemhogy nem állt fel a sztoriból, hanem az elit tovább hadonászik a fegyverével és újra meg újra lábon lövi magát, néha kicsit hasba is, meg még a szomszédokba is belerúg ahogy kapálózik.

A napokban új miniszterelnököt választ néhány középkorú, fehér férfi, a Tory/Konzervatív párt tagsága. Egyébként már ez is önmagában szuperérdekes, ahogy a demokratikus játékszabályok között kijön, hogy ezekben a kritikus időkben egy 100ezres, teljesen szűk társadalmi csoport fogja megmondani, hogy ki legyen az a góré, aki az egyre kilátástalanabb Brexit tárgyalásokat irányíthatja majd.

The fate of the UK over Brexit will be decided by around 100,000 people who are predominately male, white, middle-class pensioners.
https://metro.co.uk/2019/05/25/theresa-mays-replacement-will-chosen-100000-male-pale-voters-9690079

Az összes érdekes vetület közül, ebben a cikkben most elsősorban mindennek az ápolói vonatkozásairól szeretnék írni 1-2 praktikus szempontot, a magyarországi olvasók számára.

Az van, hogy a gondoskodási válság egyik tüneteként, jelenleg 24,000 nővér hiányzik az NHS-ből (egészségügy), a Social Care-ből (szociális ellátás) pedig végtelen számú ápoló. A Brexit miatt pedig az EU-ból érkező nővérek jelentkezése 96%-kal csökkent.

The latest Brexit shockwave – a 96% drop in EU nursing applications
https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jun/13/nursing-uk-crisis-brexit-worse-nhs

Azok az eu-s állampolgárok, Angliában dolgozók akik már itt vannak, egyelőre viszonylag nyugodtak lehetnek, nagyon kicsi az esélye annak, hogy hazaküldenék őket. Még velük együtt sem tudja az ország magát a saját elvárásai szerint működtetni, nemhogy nélkülük.

Csakhogy a politikai és társadalmi folyamatok, az elhúzódó szenvedés eredményeként egyre rosszabb a hangulat az országban és várható, hogy a Brexit után egyre nehezebb lesz idejönni dolgozni. Ahogy most kinéz esélyes, hogy október végén az ország megállapodás nélkül lép ki az EU-ból (un. no-deal Brexit). Ami azért is vicces, mert ha jól értem ez leginkább nekik fog gondot okozni.

Döbbenetesen érdekes politikai kényszerpályák vannak, amit ráadásul érdeke is az elitnek fenntartani a saját agendája érdekében. És egyelőre sem olyan karizmatikus személy, sem olyan politikai erő nincs ami képes lenne kimozdítani a zakatoló vonatot a pályájáról.

Ilyen értelemben egyébként egészen otthon érzem magam, pont ugyanolyan béna az egész mint Magyarországon, nyilván sok különbséggel. Személyes szinten számomra annyival könnyebb, hogy itt Londonban én kibic vagyok, és a kilátások szerint a már itt lévő ápolókat pont nem érint rosszul a történet. Sőt várható, hogy a béreink emelkedni fognak épp a tendenciák és az emberhiány következtében.

Na, de amit főképpen mondani szeretnék mindezzel:

  1. Aki még szeretne Angliába jönni dolgozni bentlakásos idősgondozónak, az szerintem húzzon bele, könnyen előállhat, hogy jövőre, vagyis novembertől már nem lesz annyira könnyű kijönni.
  2. Nagyon fontosnak tartom, hogy aki jönni akar, az csakis legális keretek között és a rendszer számára lepapírozva dolgozzon itt, legyenek meg a felhatalmazásai, számai, minden ami a legális itt-tartózkodáshoz szükséges egy olyan esetben, amikor az UK már nem tagja az EU-nak.
  3. Nyilván úgy is ki lehet jönni, hogy valaki ismerősön keresztül feketén dolgozik, de én ezt nagyon kockázatosnak és bizonytalannak tartom. Ez maga a kihasználás és a kizsákmányolás melegágya sajnos. Tervezek erről egy külön cikket írni majd. Nyilván egyszerűbb rövidtávon valahol a fű alatt dolgozni és megúszni a kezdeti papírmunkát, de hosszú távon nagyon-nagyon kockázatos.
  4. A legális rendszerbe most még mindig be lehet lépni, aránylag simán. Ehhez az kell, hogy rááldozzon az ember 2-3 hónapot az életéből a beágyazódásra. Ráadásul már ezalatt az idő alatt is keres pénzt az ápoló. Durván kalkulálva minimum nettó 1,7 millió Ft-ot lehet keresni 12 hét alatt, ha valaki beleteszi az időt ebbe, és a legális-minden elintézésébe.
    Azért hangsúlyozom ezt most nagyon, mert sokan jönnek hozzám az utóbbi időben azzal, hogy segítsek nekik nem-hivatalos keretek között kijönni ápolni. Ez egy nagyon necces ügy, és igazából jó szívvel mindenkit leginkább lebeszélnék erről, hacsak nem valami tuti kontaktja van és nagyon tudja, hogy hova, milyen ügyfélhez, milyen családhoz megy.
  5. Én egyelőre praktikusan felfüggesztem a közvetítői munkámat. Az ügynökségek felől rossz híreket hallok, recseg-ropog a rendszer és sajnos nem tudom garantálni, hogy az újonnan beesőknek nem lesz csomó nehézségük. Éppen mivel az ügynökségek is küszködnek. Nem szeretném azt a felelősséget magamra húzni, hogy ha valakinek segítek kijönni és megszívja, akkor az rám essen vissza.

Szóval összefoglalva: Ha valaki még idejében akar váltani, és Angliában szeretne idősgondozni, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint nagyon igyekezzen. Aztán majd lehet, hogy letisztul a helyzet, és kialakul egy új rendszer, de lehet, hogy az évek. Hosszú távon nyilván kell itt az ápoló, és lesznek ennek struktúrái. Illetve akkor is, ha az ország valamilyen értelmes megállapodással lép ki az Unióból.

Jelen pillanatban az a legvalószínűbb, hogy Boris Johnson lesz a miniszterelnök, a fehér, középosztálybeli, öregedő férfiak totál túszul ejtik az országot. Esélyes egy no-deal Brexit októberben, és akkor hosszas és turbulens időszak jön, ami belátható időn belül nem hoz semmi jót az istenadta népnek.

És mivel az elmúlt 3 év megmutatta, hogy “csak az a biztos, hogy semmi nem biztos”, ahogy a BBC elemzői mondják, még az is lehet, hogy valami csoda folytán mégis sikerül egy normális kilépés, rendezett jogi keretekkel, és akkor majd írok új posztot az új kilátásokról 🙂 .

Szóval ahogy annó a Parkinsonos, járni alig tudó ügyfelem mondta, mielőtt 0,0003-as sebességgel nekiindult a hálószobájából a nappaliba: “Onwards and upwards!”

Ha kérdésetek vagy kiegészítésetek van, kommentbe írjatok ide pls, most ezt fogom leginkább figyelni, nem az emailt és a fészt.

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.