Idősgondozók, profik, jövőbelik, családtagok, aktív állampolgárok figyelem!


FELHÍVÁS!
Ez a poszt azoknak szól, akik szívesen tennének valamit az idősgondozással, a gondoskodás válságával kapcsolatosan, és maguk is

 • fizetett ápolók/gondoskodók,
 • gondozó családtagok,
 • a későbbiek során szeretnének vagy lesznek kénytelenek belefogni ebbe,
 • vagy érdekli őket a téma és kapcsolódnának.

Az gondolom, hogy megérett arra az idő, hogy az idősgondozással konkrétan foglalkozó emberek egymással szakmai alapú együttműködésre lépjenek. Ezért elindítok egy facebook csoportot, ahol lehetőségünk lesz egymással tematikusan eszmét cserélni, szakmázni, véleményeket kutatni és kihangosítani.

A csoport céljai

 • A már jelenleg is idősgondozással foglalkozó szakmabeliek és családtagok közötti kommunikáció és társadalmi dialógus segítése.
 • A jövőben idősgondozással foglalkozni akarók számára információk nyújtása, segítése.
 • Az idősgondozás, a gondoskodás válságának kutatása, ezzel kapcsolatos terepi tapasztalatok kihangosítása.
 • A külföldi jó gyakorlatok és rossz tapasztalatok gyűjtése és felhasználása a magyar viszonyok javítására.
 • Az idősgondozók (fizetett és családtag) érdekeinek képviselete.

Kiket hívok és várok, hogy csatlakozzanak

 1. Kifejezetten örömmel várom azokat az ápolókat, idősgondozókat, akik külföldön dolgoznak és ezáltal van tapasztalatuk az angol, német, osztrák, olasz, francia, vagy más országok rendszereivel kapcsolatosan. Mivel sokan vagyunk viszonylag magasan képzett emberek, közgazdászok, tanárok, kutatók, bölcsészek, más területről érkezők, nagyon hasznosnak tartanám, ha ti is kapcsolódnátok és megosztanátok az ápolással kapcsolatos külföldi tapasztalataitokat. A jövőben várhatóan olyan kutatásokat is fogunk végezni, amiben szuperfontos lenne, hogy megjelenjenek a valódi terepi vélemények és nézőpontok.
 2. Nagyon várnám azokat a gondoskodó családtagokat, akiknek az idős rokonok ápolása mellett még van kapacitása hangot adni és véleményt mondani. A “magad uram ha szolgád nincs” elve alapján úgy gondolom, hogy érdemes lehet megpróbálni szövetkezni és együtt próbálni az érdekeket érvényesíteni.
 3. Örömmel várom azokat az embereket is, akik a jövőben akarnak idősgondozóvá válni, és külföldön idősgondozási munkát vállalni. A csoportban ebben is tervezzük egymást segíteni.
 4. És minden olyan érdeklődő embert is hívok, akiket mint aktív állampolgárokat érdekel, hogy az idősgondozás, a gondoskodási munkák válsága kapcsán közösen gondolkozzunk arról, hogy hogyan lehetne megoldásokat, jó gyakorlatokat, új és/vagy fenntartható társadalmi struktúrákat kialakítani egy békés és harmonikus társadalom érdekében.
 5. Akiket aztán meg végképp nagyon szeretnék hívni az azok az ápolók akik külföldön dolgoznak, és van otthon, Magyarországon, idős rokonuk, tehát két irányból is érintettek a kérdésben. A ti tapasztalataitokra óriási szükség lenne !

Ha csatlakozni szeretnél a csoporthoz, ezt a kérdőívet töltsd ki. Kérem, hogy pontosan add meg a FB profilodat, mert azzal fogsz tudni majd belépni a csoportba. Figyelem: Update a cikk végén

Kérlek továbbá, hogy segíts a felhívás terjesztésében és oszd meg a köreidben, ha ott vannak olyanok akiket ez a kezdeményezés érdekelhet.

Az idősgondozás ügye egyre több embert és családot érint, a megoldandó feladatok gyarapodnak, az ellátásra várók száma növekszik. A családokra döbbenetes teher nehezedik. Ugyanakkor gyakorlatilag biztosra lehet venni, hogy a kormányzat semmi érdemit nem fog lépni. A családok és a gondoskodók vagy összefognak és együtt kisütnek valamit, vagy szenved mindenki tovább saját hatáskörben. Sajnos azt gondolom, hogy társadalmi szinten ez a két fő opció van csak.

Ha egy kis plusz időd és energiád van, amit szeretnél hasznosan tölteni és a közösség javára fordítani, kapcsolódj, hátha együtt könnyebben tudunk jutni valamire.

UPDATE 2020. január 26-án:

Az lett a tapasztalat, hogy az érdekképviseleti témákkal kapcsolatos dialógus sokkal jobban beindult az ápolókat és családokat összekapcsoló FB csoportban. Így az eredeti érdekképviseleti csoport elég csendes maradt. Aki szeretne az érdekképviseleti munkába kapcsolódni, inkább itt tudja megtenni: 
https://www.facebook.com/groups/idosgondozasmagyarorszagon/

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.
Facebook itt: https://www.facebook.com/egyapolonaploja/

******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.