Én a TÉNYEKET tudom, nem csak úgy gondolom! Óh, OK!


Na, hát a sors megint ügyesen intézi, hogy legyen mit tanulni. Ez a jó ebben a munkában így, hogy sosem tudhatja az ember, hogy milyen új tanulási helyzetbe csöppen.

Azok számára akik nem ismerik az előzményeket: Nyáron volt egy exkatona ügyfelem, aki nagyon nehéz eset volt a férfi-női dinamikák dimenziójában, és eléggé erőből kellett neki ellent tartani, ami tök fárasztó volt. Most megint egy exkatona ügyfél ápolására kért meg valaki akit kedvelek, és a korábbi tapasztalatok miatt erős félelmeim voltak, hogy mi lesz itt majd. (A részletekről a nyári posztokban lehet olvasni.) A két férfi ráadásul ismeri is egymást.

Szerencsére ez az új ügyfél teljesen rendben van, abszolút nem vérszívó típus, és tökéletesen tiszteletben tartja a határaimat. Pedig ő teljes ápolásra szorul, amit most nem részleteznék egyelőre, kb. minden van amitől a laikusok rettegni szoktak az ápolással kapcsolatosan, és mindez még a harmadik kitevőn.

De ez mind nem gond mindaddig, amíg az általános ápolási keretek és az én személyes határaim sincsenek izélgetve.

A bácsi tulajdonképpen tök aranyos és szerethető. És éppen ez az a kihívás, amit most megkaptam: Mit tudok kezdeni vele, a dolgaival, a saját ellenvéleményeimmel és idegenkedéseimmel, amikor annyira semmi közös nincs bennünk, sőt politikai értelemben a társadalmi ellenfelem, ugyanakkor mégis kedvelem.

Az egész élete, a nézetei, a társadalmi helyzetéből adódó reflektálatlan véleményei gyakorlatilag köszönő viszonyban sincsenek az enyémekkel. Sőt csomó olyat mond és gondol a világról, amitől alaphelyzetben tök dühös tudok lenni, vagy idegesítő hülyeségnek gondolom. Ha nem lennénk most pár hétre közös térbe dedikálva, akkor egy ilyen fickóval fél óra beszélgetés után már nem igazán gondolnék tovább beszélgetni. Az életben…
Egy igazi, fehér, elnyomó, konzervatív, öreg, haszonélvező csóka, aki ráadásul nem lát túl a saját jogosultságtudatán, ugyanakkor nem tudja még ellátni sem magát.

Ugyanakkor, illetve másrészt, az érzelmi hozzámállása tök kedves. Aranyosan örül a jó kajáknak, abszolút átérzi ha kedves vagyok vele és mondjuk pluszban hozok neki egy jó forrócsokit. Látja azt, ha valóban odafigyelek az igényeire, és nem csak mechanikusan elvégzem a munkám kötelező elemeit. Nagyon problémás és viszketős a bőre, és ha beleteszem a pluszt és jól megmasszírozom mikor bekenem, akkor tökre nem veszi készpénznek és jól esik neki lelkileg is, nem csak fizikailag. Nagyon hálás őt ápolni.

Gyászol, nemrég halt meg a felesége és korábban az egyik lánya, alapértelmezésben elég depis. Viszont mikor felélénkül nagyon tud prédikálni arról, hogy milyen a világ, mi hogy is van, “tanít” engem a világ dolgairól, ahogy mondja…

Ő ugye egy magas rangú katonatiszt volt, a királynő és a férje körül szolgált. Ma ebédkor megkérdeztem tőle, hogy szerinte a királynő meghal-e vagy lemond-e előbb? Meg azt is megkérdeztem, hogy ki lesz szerinte az új király. Tök ideges lett, hogy micsoda hülyeségeket kérdezek, “bizonyos dolgok soha nem változnak a királyi családban!”. A királynő meghal, és Charles lesz a király. Punktum! Láthatóan szüksége van arra, hogy a világképének sarokpontjai sziklaszilárdan álljanak, és ennek fontos pillére a Monarchia és annak változatlan stabilitása.

Ezt így egyébként értem, meg aranyosnak is találtam ahogy a pelenkájában az asztalnál ülve prédikált nekem arról, hogy Ő Tudja a Tényeket, én meg csak nem tudok eleget a világról és beveszem a féknyúzt! De majd ő tanít engem mondta…Nagyon cuki volt, tényleg. Elkezdtem heccelni, hogy jó, dehát most már elválhatnak a koronás fők, sőt egy fekete nő is van a királyi házban, hogy lehet ez a szörnyűség…?
Hát az nem számít, ettől még a Királyi Család nem változik! Ő tudja a tényeket! Mely tények Úgy Vannak, és Úgy Helyesek!
Ekkor már nagyon röhögtem, mert rendesen felcukkolódott, mikor látta hogy így nevetve hagyom rá, hogy OK, értem én, ő ezt így látja!

Aztán visszaporoszkált a karosszékébe, ahol egy kacsába szokott pisilni. Ült ott, és a pisilés közepette mondogatta nekem, hogy micsoda jó beszélgetésünk volt az ebédnél, és hogy most aztán milyen jól megtanította nekem a Tényeket (Facts!). Good conversation! mondta. Mondtam én is, hogy igen, jó beszélgetés volt, szerintem is.

Miközben kezdte elcsomagolni nemes szerveit, még újra elmondta, hogy amit ő mond az mind úgy is van, mert ő nem csak úgy gondolja, hanem ő a Tényeket mondja. OK. Eközben láttam és mondtam neki, hogy az érzékeny bőrfelületű szerveit nem sikerült elég jól visszapakolni a pelenkába, és mindjárt rájuk húzza a zippzárat. De annyira benne volt a saját igazsága lendületében, hogy mondta, hogy én csak ne aggódjak, ő jól elcsomagolt mindent, én rosszul látom. Mivel ő tudja a tényeket, mondtam, hogy OK.

A vitának ott lett vége, mikor eltorzult arccal újra lehúzta a zippzárat és eligazgatta kincseit…

Gyorsan kisomfordáltam a szobából kiönteni a kacsát, és hogy ne lássa az arcom. És akkor most megosztom veletek A Nagy Tanulságot, sőt Tényt, amire az esetből jutottam:
Mire az ember odajut, hogy már nem tudja ellátni magát, érdemes lehet oda is eljutni, hogy nyitottabbá váljon a környezete véleményére és visszajelzéseire! Bár nyilván ez nem kötelező…

Én kérek elnézést… 😀

 

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

******************************************************************************

One thought on “Én a TÉNYEKET tudom, nem csak úgy gondolom! Óh, OK!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.