WebSummit2018 a gondoskodási válság szempontjából nézve


Párhuzamos valóságok vannak, és ezek néha egyáltalán nem érintkeznek egymással. Vagy legalábbis nem könnyen láthatóan.

Illetve nyilván ezer szálon kapcsolódik minden mindennel, mégis simán előáll az, hogy pl. a jövőt meghatározó gigantikus iparágak megarendezvényein is láthatatlanok maradnak olyan ügyek, amik ha láthatatlanul maradnak, akkor az később nagyon sokmindenkinek fog nagyon fájni.

Az érdekvédelem, az érdekképviselet egyik gyakori csapdája ez akkor, ha egy-egy új, tőkeerős tér nem fordít elég gondot arra, hogy saját működését összhangba hozza elvileg fontosnak mondott társadalmi célokkal. És amire nem fordítunk gondot, legyen az akár tevékenység (pl. gondoskodás, oktatás, környezetvédelem), vagy emberek csoportjai (öregek, sérültek, gyerekek, szegények), az elmarad, lemarad, kimarad, hátrányba kerül, elfelejtődik.

Ezeket lehet tudni elvi szinten, ha valaki olyan témával foglalkozik amiben elnyomott, hátrahagyott, erőforrástalan emberek és témák ügyét próbálja előremozdítani, mégis mikor orral belefut abba, hogy ez a való/mainstream világban milyen mechanizmusokon keresztül jut érvényre, az elég szédítő.

Ilyen élményem volt, amikoris a múlt héten egy másik munkám keretében részt vettem a WebSummit2018 rendezvényen, Liszabonban. Ez egy GIGANTIKUS rendezvény, 70.000+ résztvevővel. 35+ párhuzamos színpad, amiből az egyik pontosan akkora mint a Sportcsarnok, úgy is néz ki, 10.000+ nézővel.
Kismillió cég kiállít, a látogatók napokon át áramlanak a csarnokok között. Rendesen bele kellett állni energetikailag, hogy fel tudjam venni a tempót, annyira intenzív volt az egész.

Web Summit has become “Europe’s largest and most important technology marketplace”. An unrivalled global meeting place for the world’s most disruptive technology companies and those interested in how that disruption can transform their businesses and their lives
http://tech.eu/event/web-summit-2018-lisbon-portugal/

Eleve úgy kezdődik, hogy annyi téma és program van, hogy a WebSummit applikációban be kell adni a saját érdeklődési körünket, ami alapján kínál nekünk egy szelekciót. Én kíváncsiságból próbálkoztam a “care” és a “ageing” témákkal, de mindkettőre elég szegényes kínálat jött fel. “Sustainability” téma már volt, “Philantrophy” is.

Az egyes beszélgetések elég rövidek voltak, általában max 20-30 percesek, és változó módon érdekesek. Ráadásul akkora alapterületen zajlott a rendezvény, és akkora volt a tömeg, hogy arra is figyelni kellett hogy úgy válasszunk, hogy odaérjünk a következőre. Dübörögtek a programok.

Ami számomra a legmegdöbbentőbb volt, hogy maga az egész rendezvény egyáltalán nem reflektált a saját iparágának a hatására, a globális folyamatokra, illetve ezek pl. célcsoport-specifikus vetületeire. Nem vált láthatóvá az, hogy mindaz az erő, energia, szándék és irány, ami a WebSummitot  és az IT iparágat jellemzi, hogyan és milyen módokon hagyja magára a globális világban az emberek millióit, pl. írástudatlanokat, szegényeket, öregeket. Holott az az uralkodó szemlélet, hogy jelenleg egy új ipari forradalom zajlik, ami alapjaiban formálja át a világot (és amivel egyébként egyet is értek).

Címkefelhő, amikből választani lehetett

Az öregedésről, az öregek kiszorulásáról az IT forradalomból, pl. nem volt szó. De tovább megyek, maga a rendezvény sem volt igazán hozzáférhető az öregek számára. A teljes logisztika online ment, a Summit saját applikációján. Nem volt pl. nyomtatott programfüzet (ami egyébként tök jó). Mindenki az okostelójával, a tabletjével követte az eseményeket. Maga az app egyébként tök érdekes és tanulságos, de én pl. telóról nem tudtam volna követni a kis betűk miatt, így a tabletemet használtam.

Gyakorlatilag kimondható, hogy ha valakinek nincs egy normális okostelója, akkor már most kimarad számos olyan térből és tevékenységből, ami egyre inkább a mindennapi élet része, és amelyek egyre inkább szorítják ki a “hagyományos” társadalom-működtetési módszereket.

Mondok pár példát:

 • Az UK-ban egyre több bankfiókot zárnak be, mert veszteséges a fenntartásuk. Nagy dilemma, hogy az öregek akkor hogyan tudnak majd bankolni.
 • A körzeti orvosokból óriási a hiány. Egyre terjednek az online orvosi konzultációk, webes/okostelós applikációkkal.
 • A vidéki kisboltok, de még a kisvárosi nagyobb boltok is teljesen kiszorulnak a piacról. A fiatalok, a középkorúak egyre inkább online vásárolják már a heti élelmiszer-nagybevásárlást is. Aki nem alakítja ki magának ebben az új világban a saját online struktúráit, az egyre kevésbé fér hozzá korábban adottnak vett, társadalmi szolgáltatásokhoz.
 • Magyarországon még mindig csomó mindent csak személyesen lehet intézni, ha akarja sem tudja az ember online. Az UK-ban ehhez képest még ha akar az ember se tud nagyon hova bemenni, minden online van már. A vállalkozásommal kapcsolatosan eddig még nem volt semmi olyan intézni való, amihez személyesen kellett volna bemenni valahova.

Nade, vissza a WebSummit-hoz. Én ugye itt most nem ápolóként voltam jelen, de nyilván ápolói szemmel is figyeltem a teret. Illetve a gondoskodási válság szempontjából. Azzal a hipotézissel mentem, hogy a WebSummit a jövőformálás egy fontos tere, így nagyon nem mindegy hogy hogyan, milyen módokon reflektál korunk legégetőbb problémáira, pl. a gondoskodás válságára. Az új ipari forradalom egyik éves expója ez, ahol azt várná a mezei naiv ápoló és társadalomkutató, hogy biztosan reflektálnak a nagy globális problémákra.

Hát nem!

Az egész rendezvény iszonyatosan férfiarcú volt. Rengeteg szó esett az AI-ról, a pénzügyi rendszerek reformjáról, a fake news-ról, a szexrobotokról, a bitcoinról és a blockchainről. De mind a gondoskodásra szoruló emberek, mind a gondoskodók teljesen láthatatlanok maradtak. Ahogy az már lenni szokott az átlagos, erőforrásos, mainstream terekben.

Úgy tűnik számomra, hogy a hatalmas erőkkel és erőforrásokkal dübörgő, mainstream tendenciákból, az új ipari forradalomból, ugyanúgy kifelejtődnek az alapvető emberi szükségletek és ezek ellátásának struktúrái, mint ahogy annó, az eggyel korábbi ipari forradalomban kifelejtődtek. Aztán meg sírunk, hogy embertelenedik a világ… Hát csoda?

Még valami. Én abszolút lelkes híve vagyok az IT forradalomnak, tök hasznosnak tartom az okostelefonokat, a mindennapi életet könnyítő alkalmazásokat. Magyarország egyik első web szerverét egy kollégámmal ketten állítottuk fel még valamikor ’95-’97 tájékán és rendszergazdaként is dolgoztam egy nagy magyar közalapítványnál később. Rendszeresen építek ma is honlapokat. Nem a technológiai fejlődés ellen ágálok, sőt, iszonyú fontosnak tartom! Éppen ezért gondolom, hogy sokkal több energiát és figyelmet kellene fordítani arra, a globális porondon de Magyarországon is, hogy minél kevesebben legyenek a most formálódó új világ vesztesei.

Az IT forradalom és a gondoskodás válsága egymás mellett, párhuzamosan zajlik, nagyon kevés áthallással. Ezt most a napnál is világosabban mutatta meg a WebSummit. De mivel az IT az, ami a jövőt most igen erősen befolyásolja, úgy gondolom nem megúszható az, hogy összekapcsoljuk a két dimenziót, a jövő útkeresései során.

A Summit egyik fontos célja, hogy a netwörkölést segítse

Iszonyú fontos lenne, hogy az IT forradalom reflektáljon a gondoskodás válságára, illetve az is, hogy a gondoskodás válságával foglalkozók észleljék, hogy ha nem vesznek részt az IT forradalom keretének formálásában, akkor pontosan ugyanúgy járunk majd, mint ahogy az ipari forradalommal már eddig is jártunk a reproduktív munkák gazdasági és technológiai integrációjának tekintetében. Amit utána viszont nyilván egyéni, családi, és közösségi szinteken egyaránt fájóan megérez mindenki, a saját és szerettei bőrén.

Pár kulcsszavas keresés a programok között:

(A posztot pár nappal korábban írtam, de csak most tudtam kitenni.)

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

******************************************************************************

One thought on “WebSummit2018 a gondoskodási válság szempontjából nézve

 1. Jó a téma. Én még hozzáteszem, hogy szerintem nem az öregek és fiatalok között húzódik a törésvonal. Azt, hogy pontosan hol, azt nem tudom.
  Én annak köszönhetem a naprakészségemet, hogy az IT területén mozgok, folyamatosan külföldi oldalakról szerzem be az információkat minden témában ( elképesztő, hogy az amerikaiak mennyire nyitottan kommunikálnak a Youtube és egyéb csatornákon mindenről. Olyan dolgokról beszélnek, amikért itt másnap kirúgna a munkáltatód és kapnád a fenyegető kommenteket a postaládádba, kinn meg…”magánügy”. ) . Emellett mindig vannak fiatalabb barátaim a húsz körüli korosztályból. (Én inkább 30 körüli vagyok) és látom, hogy egészen másként kezelik a technológiát, mint a barátaim. Természetesebben.
  A saját ismerőseimen látom, hogy angol nyelvtudás, számítógépismeret és állandó internetelérés nélkül milyen sok, kicsi, de összességében komoly hátrányt szenvednek a mindennapokban. Több a stressz, nagyobb a kiszolgáltatottság, kevesebb a lehetőségük.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.