Budapest csodálatos hely!


Négy éve költöztünk el Magyarországról és nagyon kevés időt töltöttünk itthon azóta. Valamennyire követem az itthoni folyamatokat, de az évek során egyre felszínesebbé vált a benyomásom arról, hogy mik a tendenciák az országban. Nyilvánvalóan egészen más, ha az ember a saját bőrén is érzi a tér energiáját.

Most, idén március óta úgy alakult, hogy többször is haza kell jönnöm, így újra bele tudok merülni a magyar valóságba. Egy szeletébe legalábbis, IRL.

Budapest tényleg csodálatos! Tele kedves, külföldi turistákkal, fiatalokkal, kulturális programokkal. Jó az idő, finomak és olcsók az ételek.

Beszélgetések, találkozók régi barátokkal, korábbi kollégákkal, terepi emberekkel. Sokan mesélik, hogy konjunktúra van. A biznisz megy, és bár nincs munkaerő, azért a vállalkozások sokkal jobban pörögnek mint négy éve. Aki akar, az tuti gyorsan talál állást.
Lehet lassan el kéne gondolkozni a hazaköltözésen??

Megnéztük a Frida Kahlo kiállítást, egy órát kellett sorban állni, és a termekben is áramlott a tömeg. Csak úgy fogyasztja a kultúrát aki hozzáfér! Mondjuk brutálisan erősek a képek, tény! Vétek lenne kihagyni az emberi fájdalom ilyen szublimált, légkondicionált, intelligensen távolságtartó, jól kontrollált, biztonságos vizsgálatát, potom háromezerért, az Elefántcsont Toronyban a Várban. Ki a fene akar ezért teszemazt a diósgyőri anyaotthonba utazni, és ott élő nőkkel beszélgetni. Még felmerülne valami kellemetlenség…

A középosztály prosperál, háromgyerekes családok kaszálnak a családi adókedvezménnyel, mesélik a vidéki anyabarátnők. Mesélnek mást is mondjuk, de azt inkább hagyjuk. A közéletben, a közösségi média társasági bugyraiban pörög a dialógus, beszélnek trendekről, mi a menő, mi a progresszív. Köztévét mondjuk nem kell nézni. A politika, érdeklődés hiányában, egyébként is elmaradt.

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg lehetünk elégedve.

Már ha az ember nem megy vidékre, nem beszélget terepi szociális munkásokkal, tanárokkal, egészségügyi dolgozókkal, azokkal a kellemetlen, savanyú emberekkel, akik csak panaszkodnak, mert munkaköri feladatuk nem félrenézni. Amúgy is mindenkinek a kezében ott a marsallbot, varázsoljon azzal, csak akarni kell.

Meg egyébként is minek siránkozni, úgysem lehet semmit csinálni. Ezt is hallom, sokszor.

Egy barátom édesapja meghalt kórházi fertőzésben egy visszér műtét kapcsán, és még jó középiskolákban is hónapokig nincs matek óra, ha beteg a tanerő. Érettségi előtt, mert nincs tanár sem, aki helyettesítene. Pesten hallottam… De a Milestone dübörög, az AKG-ba is n-szeres a túljelentkezés.

Viszont tény, turistának lenni Budapesten tényleg nagyszerű. És brit/holland nyugdíjból a Balatonnál élni is, biztosan. Folyamatosan az az érzésem, hogy a Truman Show zajlik a szemem előtt Budapesten, Truman nélkül. Aki teheti hinti a saját valóságsóját, az EUs pénzekből pompásan felújított tereken, parkokban. Európa itt épül, és egyébként is egyszer élünk.

A színfalak mögötti realitás, és a benne élők kínjai pedig mintha már nem is igazán érdekelnének senkit. Vagy nem tudom. Az ápolós, az idősgondozással, gyerekneveléssel, párkapcsolat menedzsmenttel foglalkozó FB csoportokban úgy érzem sokkal valódibb és hihetőbb ami kirajzolódik, mint a Vörösmarty téren, ahol viszont remek a Szamos fagyi, és most féláron kapható a minőségi bőrcipő.

Így megy ez…

One thought on “Budapest csodálatos hely!

  1. Ezek jutnak eszembe ahanyszor egy turista kerdezi hogy mit nezzen meg, mi a real hungarian experience. Tenyleg arra kivancsiak? Nem hiszem hogy harom nap alatt gettot akar latogatni;(

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.