Catherine


Megérkezett a dáma akiről legutóbb meséltem. Aki 92 éves és Londonból jön kocsival. Hát ekkora fazont már régen láttam. Nagyon vékony, és az arca már most olyan színű mintha nem is élne, de ha jól veszem ki ez az alapozó miatt van. Fél órát késik, a megígérthez képest, már aggódni kezdünk érte kicsit. Nincs mobilja, sem GPS-e, de eddig mindig mindenhova odajutott, és ugye nem ma kezdte, szóval a hangulat bizakodó.

Megérkezik, nagyon lassan jár. Vékony, elegáns, haja frissen fodrászolva természetesen. Kissé egzaltált, bár ez a kinézetén nem látszik. Kérdezik tőle, hogy milyen volt az útja. “Bad…!”. Mondja, adekvát tónussal.
Ilyet egy idős angol hölgy csak akkor mond, ha tényleg nagyon “bad” volt. Kérdezik tőle, hogy kér-e gyorsan egy jeges martinit, “Noooo…!” mondja határozott berzenkedéssel a hangjában. Kábé arra számítottam, hogy azt mondja, egy pohár hideg vizet kér, de folytatja: “Sherryt kérek és egy hamutálat”. Majd pedig bevonul a nappaliba, helyet foglal a kanapén és rágyújt.

Kicsit kipihegi magát, vártuk az ebéddel, asztalhoz ülünk. 2.45 körül van délután. Elmeséli a napját:

“Fél ötkor keltem. Elindultam hat körül. Megálltam egy benzinkútnál, mert Londonon kívül sokkal olcsóbb a benzin, de még zárva volt, várni kellett. Később, úgy 8 körül, be akartam menni a kávézóba, de még az is zárva volt. (Mondja enyhe rosszallással). De azért végül adtak egy kávét. Elmentem a fodrászhoz, aki új helyre költözött, de eljött elém a körforgalomhoz, hogy odataláljak. Utána ki is kísért a körforgalomhoz, csak sajnos rossz irányba mentem fel a sztrádára, és hosszasan nem tudtam róla lejönni.”

Egyébként az ebédre már jól van. Csevegünk, régi és új dolgokról. Nem műfogsora van, hanem csupa saját. Kérdezzük tőle, hogy kaja után le akar-e egy kicsit pihenni, mondja nem lenne illendő (kiidegelnek ezek az idős emberek ezekkel az illendőségekkel), és inkább csak a könyvét olvasná. Felszalad az emeletre a könyvéért. Nagyon lassan szalad fel mondjuk, de felmegy. Elképesztő…

*kis szünet az írásban*

Közben elkezdődött a szombati informális szomszédsági italparti, tolják a kertben, én már bejöttem. 8 éves a legfiatalabb résztvevő, 92 a legidősebb.

A dámáról még azt érdemes tudni, hogy egy 3millió fontos lakásban lakik, ehhez képest azt mondja a házigazda, hogy mindent megeszik amit csak elétesznek. Úgy értem nem válogatós meg finnyás. És most lent cseveg. Néha odébb vonul dohányozni, rajta kívül senki nem bagós és nem akar zavarni.

Abszolút példakép. Nyilván nem ismerem, és simán lehet, hogy egy sárkány egyébként, de ez mindegy ebből a szempontból. Teljesen aktív, a művészetek érdeklik, képben van a politikáról, tudja hol van Románia és hozzá képest hogyan fekszik Magyarország. Nagyon lassan beszél, de egyik szava sem hülyeség. Valamit nyilván nagyon tud.

Az mondjuk tuti, hogy a dohányzásra nem fogok rászokni, de ahogy elfigyelem itt a fürge öregek tempóját, ma arra jutottam, hogy kipróbálom ezt a sherryt.

*kis szünet az írásban, eltelt egy nap*

Na, ma lezajlott a nagy parti. Hát kemény volt hogy őszinte legyek. Annyira klasszikusan sztereotipikusan középosztálybeli és abszurd, amit csak álmodni lehet. Mindenki hófehér volt bőrileg, és Igen Erősen Angol. Én voltam az egyetlen kakukktojás. A dáma volt a legidősebb azt hiszem, öltönyben volt és igen sportos cipőben, a rendezvény vége felé még külön kérte, hogy elbúcsúzhasson tőlem is. Nevetett a szeme és nevetett az enyém is. Adtunk egymásnak egy puszit, amit nem én kezdeményeztem, és ami nem akárkinek jár az ilyen visszafogott körökben. Határozottan egyetértettünk abban, hogy reméljük, hogy még látjuk egymást. Ami ugye highly unlikely, de akkor is. Azért írok ilyen angol szavakat, mert akik ismerik ezt a közeget azok számára sztem átmegy a kifejezésekben rejtőzkődő iszonyatosan abszurd angol humor. Aki nem vágja ezeket, azoktól bocs, kérem a megértést meg minden, de nem akarom kihagyni. Itt röhögcsélek az ágyamon írva ezeket, ahogy visszaidézem az egészet. Ja, és volt egy pap is, a nejével csevegtem az ebéd alatt. Ha rágugliztok arra, hogy “szereotipikus angol pap házaspár”, akkor ami kijön a képek menüpont alatt, az pont ez, csak itt élőben ment.

Nade visszatérve a dámához lezárásképpen.

Én nagyon szeretem a versenyautós vagy repülős szimulátoros játékokat. Teljesen el tudok bennük szállni. Nade ezek kutyafaszák ahhoz képest, ha konvojban kell mennem ismeretlen helyen és célra, egy olyan autó mögött, amit egy 92 éves ember vezet, abszolút nem lassan, egy 90 éves mitfárerrel. Index hébehóba se, körforgalonban rossz helyen kimenés, random sávváltás, szabálytalan bekanyarodés. Arról álmodnom sem lehet, hogy bármelyikük hátra tudjon fordulni megnézni, hogy ott vagyok-e még mögöttük. Madness 😀 . Azon gondolkoztam útközben, hogy ha az egész családom a kocsiban ült volna, akkor is kevesebb évesek lettünk volna mint ők ketten, de robogtak a buliba veszettül.

Ja, és ma mikor kicuccolt az emeleti szobájából nem engedte meg, hogy a bőröndjét levigyem a lépcsőn. Eszméletlen. Tegnap a buli után segített mosogatni, ő törölgetett és halál jól eldumálgattunk a lemenő napban. Egyszerűen imádtam!

Élni gyerekek tudni kell… Meg kurrrva sok szerencse… Ez a nagy helyzet!

(a fotók teljesen máshol készültek és csak illusztrációk)

 

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

******************************************************************************

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.