A lakások mélyén tengődő kín és az érdekképviselet viszonya. Avagy mi lesz a gondoskodásra szorulókkal és a gondoskodókkal?


Lezajlottak a választások Magyarországon. Úgy alakult, hogy épp előtte két hetet otthon voltam, szavazni is el tudtam menni, és látni az emberek reakcióit előtte is, utána is.

Követtem a kampányt is, figyeltem mindenféle politikai oldal megnyilvánulását, hogy mit beszélnek az emberek a fővárosban, vidéken, a fiatalok, és az idősebbek.

Eközben követek pár olyan magyar FB csoportot, ahol a Magyarországon élő emberek keresnek ápolókat, gondoskodókat kicsi, nagy, beteg családtagjaik ápolásához, a háztartási munkákban való segítéshez, az ÉLÉShez, a túléléshez, a gyógyuláshoz, a felépüléshez, a felnövekedéshez.

Sok az eszkimó és kevés a fóka. Illetve nagyon sok az ápolásra szoruló ember, gyerek, felnőtt, idős, beteg, és nincs elég kéz, szem, figyelem rájuk. Nincs elég pénz sem, sem társadalmi struktúrák. A gondoskodási munkák válságát éljük… De ezt már tudtuk eddig is.

Nektek nem furcsa az, hogy az ország újabb négy évre leosztotta, hogy kik kezébe adja a törvénykezés és a pénzelosztás felelősségét, és ezek közül a szereplők közül EGY SEM VOLT, semelyik oldalon, aki a kampányában még csak közepesen rendesen is beszélt volna arról, hogy milyen módon kívánja a gondoskodási válságot kezelni? De nemhogy kezelni, még látni sem tudják azok, akik hatalmat kérnek és úgy gondolják, hogy majd meghatározzák a mindennapi emberek életének kereteit.

***

Sokszor írtam már itt arról, hogy mennyire nagy híve vagyok annak a fajta kutatásnak, ahol nem a kutató kérdez a saját valósága szerint manipuláltan, hanem elmegy terepre és csendesen figyel. Nem kérdez semmit, csak ott van, tesz-vesz, részt vállal a folyamatokból, és hallgatja, figyeli amit az emberek mondanak maguktól, őszintén, a saját valóságukon beszélve. Próbál látni, megérteni, átérezni. És ezekből szűri le az állításait, a tapasztalatait, a javaslatait.

Erre lehetőség például az, hogy ápolóként megkapom az egyes munkaajánlatokat, melyekben esetleírások vannak. Nem én kérdezek, ők mondják a terepi lényeget. A leírás szempontja az, hogy minél kompaktabban és pontosabban tájékoztassa a munkaadó az ápolókat a kliens állapotáról és a munkakörülményektől. Ezeknek a leírásoknak ilyen harapható életszaga van, különösen akkor, ha az olvasóinak van is gyakorlati tapasztalata arról, hogy az egyes mondatok mit jelentenek a valóságban, a gondoskodási munkák mennyiségét és minőségét, a történetben szereplők realitásait illetően.

Naponta jönnek ezek a leírások, gyűjtöm is őket. A postaládámban van lassan 200 ilyen, és folyamatosan kapom az impulzusokat. Nap-nap után olvasva, kirajzolódik egy egészen széles palettája a lakások mélyén lappangó kínoknak. És ezek csak többnyire az idős emberek és családjaik kínjairól szólnak, de ott vannak még az unokák, dédunokák, és mindenféle más rászorulók a családban, akik még ezekben a leírásokban is láthatatlanok maradnak. Nyomasztó méretű a kín, elszántnak kell lenni ahhoz, hogy látva, átérezve, az ember ne fordítsa el a fejét… Felmérhetetlen, rémisztő a volumen…

Ha meg kéne becsülni, hogy van-e olyan család, akár Angliában akár Magyarországon, ahol nem küszködnek valamilyen módon a gondoskodó munkák krízise miatt, hány százalékra tennétek a számukat?

Miért van az, hogyan lehetséges, hogy egyetlen párt nem beszélt erről a kampány során? És ne mondjátok nekem azt, hogy a programokban ezek le vannak írva, mert nincsenek. Egyetlen pártnak sincs koherens, fenntartható társadalmi víziója arról, hogy hogyan lehetne ezeket a monumentális méretű problémákat kezelni. Megnéztem a pártok programjait, vágyvezérelt, felszínes mellébeszélés az amit ott leírnak, és maximum az említés szintjén.

És akkor idehozok négy ilyen munkaleírást, azzal a reménnyel és szándékkal, hogy ha elolvassa őket egy nem szakmabeli, és elképzeli hogy mondjuk a családok minimum felében van valami ilyesmi nehézség, akkor át tudja érezni a társadalmi probléma volumenét.

Ezek az emberek, kliensek és családtagjaik jellemzően nem járnak tüntetésekre, mert el vannak foglalva a nehézségeik megoldásával. Az ő érdekeiket azok tudnák képviselni, akik több erőforrással, idővel és hozzáféréssel bírnak a döntéshozatali folyamatokban részt vállalni. Akiknek ez a munkája, politikusok, kutatók, médiaszereplők, írástudók. De ők, a mostani kampány tanulságai szerint is, mással vannak elfoglalva.

Lesz most megint négy év, figyelni az egészségügy, az oktatás, a gondoskodási munkák helyzetének alakulását Magyarországon és a nagyvilágban… Aztán, talán majd szavazunk megint…

***

És akkor az esetek. Javaslom, hogy próbáljátok átérezni és elképzelni a mögöttük húzódó családi drámákat:

Első leírás

Munka kezdete: március 19. hétfő
Bérezés: napi 120 GBP/nap
Munkaidő: hétfőtől péntekig bentlakás, a hétvégék szabadok
Feladatok: mosdatás + öltöztetés, személyes higiénia, ételkészítés, gyógyszerek beadása, társaság
Szükséges készségek: Parkinsonnal való tapasztatlat
Az ügyfél bemutatása:
Az ügyfél az ápolót férje számára keresi, aki jelenleg kórházban van egy fertőzés miatt, de hazaengedik, amint van ápolója. Sokszor zavart és Parkinson kórban szenved. Szállítás során még tud mozogni és rövidebb sétákra is képes, de nagyon gyenge. Minden számára szükséges berendezéssel rendelkezik (elektromos állószék, járókeret, lépcsőlift stb..) Személyes higiéniában, mosakodásban, öltözködésben, az ételek elkészítésében, a gyógyszerek bevételében segítségre szorul, társaságra van szüksége, valakire aki mellett biztonságban lehet. Zavart állapotában néha gondot tud okozni, például fellök tárgyakat vagy kárt tesz a házban. Viselkedése nem fenyegető és általában barátságos. Átalussza az éjszakát és korán megy aludni.

Bár egyedül él, felesége a közelben van, elvégzi a bevásárlást, és át tud menni, hogy hosszabb szünetet biztosítson az ápolónak.

Szeretnének gyors megoldást találni, kérjük ezt jelentkezéskor vegyék figyelembe.

Második leírás

Az ápolás típusa: Bentlakásos
Munka kezdete: április eleje
Bérezés: 160 GBP/nap
Feladatok: bevásárlás, főzés, takarítás, társaság biztosítása, gyógyszerek beadása, bentlakásos ápolás, mozgásban való segítség
Szükséges készségek: Vaszkuláris demenciával való tapasztatlat. Saját autó előny, de nem elvárás. A tiszta angol beszédtudás elengedhetetlen.
Az ügyfél bemutatása: Az ügyfél mindkét szülőjének keres ápolót.
Elsősorban az apa szorul segítségre. Vizeletvisszatartási problémái még nincsenek, segítséggel mozogni is tud, de vaszkuláris demenciában szenved. Állapota ingadozó, gyakran nehéz vele hatékonyan kommunikálni, sokszor zavart. Az anya mozgásképes, és ellátja magát, de szólni kell neki, hogy rendesen étkezzen és vegye be a gyógyszereit.
Amire elsősorban szükségük van, az kisebb feladatok ellátása, ételkészítés, a ház rendben tartása, és arról való gondoskodás, hogy mindketten biztonságban legyenek. Az apa esetében előfordulnak vécébalesetek, de alapvetően jól van.

Jelenleg a család lép közbe vészhelyzet esetén, de szeretnének ebből kivonulni.

A család április elején utazást tervez, és legalább arra a két hétre keresnek valakit, amíg nincsenek otthon. Ha jól mennek a dolgok, szeretnék a megbízást a belátható jövőre kiterjeszteni.

Az ápoló rendelkezésére bocsátanak egy nagy szobát franciaággyal, TV-vel és saját fürdőszobával. Az állás olyan személynek felel meg leginkább, akinek van tapasztalata egyszerre két személy ápolásában.

Harmadik leírás

Az ápolás típusa: Bentlakásos vagy 12 órás váltásban
Munka kezdete: megegyezés szerint
Bérezés: napi 150 – 180 GBP/nap
Hosszú távra
Feladatok: takarítás, öltöztetés, vetkőztetés, főzés, kertészkedés, gyógyszerek beadása, bevásárlás, (orvosi) időpontokon való megjelenés, társaság biztosítása, apróbb megbízások ellátása, autóvezetés, személyes higiénia

Az ügyfél bemutatása:
Az ügyfél egy 95 éves hölgy, akinek 10 évvel ezelőtti agyvérzése után deréktól lefelé mindkét oldala lebénult. Kórtörténete meglehetősen kiterjedt: szívinfarktus, bypass műtét, fibrozis, orbánc is szerepel benne, és gyakran szenved mellkasi fertőzésekben a fibrosis következtében. Szobájában mennyezeti emelő van, ennek segítségével lehet őt a kerekesszékbe áttenni. Lánya elmondása alapján a reggeli rutin 3-4 órán át tart.

A hölgy csak pürésített ételt eszik, kizárólag bio élelmiszert, minimális hússal, ennek elkészítése az ápoló feladata.

Az ügyfél jól alszik, éjszaka nem igényel felügyeletet.

Mivel a hölgy ellátása igen összetett feladat, tapasztalt ápolót keresnek hosszú távra, Az ellátást eddig végző család képzést, betanítást és további támogatást tud nyújtani.

Negyedik leírás

Ápolás típusa: bentlakásos.
Munka kezdete: azonnal – amilyen hamar csak lehet.
Díjazás: 130 GBP/nap naponta.
Beosztás: hétfőtől vasárnapig.
Feladatok: öltöztetés, vetkőztetés, gyógyszerek beadása, társaság nyújtás, mosdatás/tisztálkodás, éjszakázás, mozgatás, bevásárlás.

Az ügyfélről:
Idősödő hölgy korai stádiumban lévő demenciával. Földszintes lakás, melyben az ápoló saját fürdőszobás szobában kap ellátást. Az ügyfél még elég jól mozog járókerettel, de csak a lakáson kívül használja.

A demencia elsősorban a rövidtávú memóriáját érinti, ezzel együtt még jól kommunikál. Az ápoló a napi rutin ellátásában tud neki segíteni. Emellett fogadja el a hölgy függetlenségét, mivel számos dolgot még egyedül is meg tud csinálni.

Az ügyfél alkalmanként makacsul viselkedik, így az ápoló fontos, hogy türelmes legyen és képes megtalálni az egyensúlyt az ügyféllel töltött idő és a csendes időszakok között. Általában a bentlakásos ápolónak minden délutánja szabad.

Az ügyfél folyamatos, bentlakásos ápolót keres, akivel folyamatos munkakapcsolatot lehet kialakítani.

Milyen érzés volt olvasni ezeket?

Megismétlem. Lesz most megint négy év, figyelni az egészségügy, az oktatás, a gondoskodási munkák helyzetének alakulását Magyarországon és a nagyvilágban… Aztán, talán majd szavazunk megint…

Ezúton is köszönöm barátaimnak a segítséget az esetek lefordításában!!

 

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

******************************************************************************

 

One thought on “A lakások mélyén tengődő kín és az érdekképviselet viszonya. Avagy mi lesz a gondoskodásra szorulókkal és a gondoskodókkal?

  1. https://index.hu/video/2018/05/25/egeszsegugy_korhaz_tortenetek_02/?error=fb_auth_failed#_=_

    2018-04-13 12:01 GMT+03:00 egy ápoló naplója :

    > carer posted: “Lezajlottak a választások Magyarországon. Úgy alakult, hogy > épp előtte két hetet otthon voltam, szavazni is el tudtam menni, és látni > az emberek reakcióit előtte is, utána is. Követtem a kampányt is, figyeltem > mindenféle politikai oldal megnyilvánulásá” >

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.