Miért csak most mondja, és nem húsz éve? Szexuális zaklatás most, és főleg régen! Online anonim kérdőív


Nem tudom hogy vagytok vele, de engem meglehetősen felháborítanak azok a kérdések, amik azt firtatják, már megint az áldozatokat hibáztatva, hogy miért csak most beszélnek, miért nem 20-30-40, akárhány éve.

A nőket mindig is afelé terelte a társadalom, hogy ne beszéljenek. Sem a vágyaikról, sem a traumáikról. A szoknya alatt sok minden elfért…
A látszatot akarta a társadalom, azt a valóságot amiben a hölgy mindig kedves, illatos, családias, melegszívű, gondoskodó. És persze boldog, ezáltal boldogan gondoskodik, és többnyire csak mosolyog.

Magyarországon 1997-ig a házasságon belüli nemi erőszak nem volt büntetendő, és a mai napig az áldozatot hibáztatja a közege ha erőszak éri, és még beszél is róla. Hogyan élhettek anyáink? Nagyanyáink? Lehet-e velük erről beszélni? Vagy meghaltak már rég, és sosem tudjuk meg pontosan, hogy mi a nők évezredes valósága? Mik a nők elleni erőszak feneketlen mélységei?

Iszonyú a nyomás, ami nem engedi a nőket beszélni, de még csak egészségesen élni sem sokszor.

Volt olyan ügyfelem, 90 fölötti angol hölgy, akinek a neveltetése annyira nem engedte, hogy hívjon, hogy segítsek neki kimenni vécére, hogy inkább odapisilt a fotelba amíg a férfi vendége el nem ment, csak hogy őrizze a látszatot. Ő mondta ezt, nem én interpretálom így. Az nem fért bele a lehetőségeibe, hogy azt mondja a vendégnek, hogy “bocs, pisilni kell, kicsoszogok…”. Belepisilt ígyhát a drága, elektromos lábemelős fotelba (!!), a süti és a csevegés alatt, diszkréten, majd lesütött szemmel mesélte utána, hogy mi történt, és kérte, hogy segítsek eltakarítani a károkat.

Ilyen közegben vajon mennyire reális elvárni, hogy bárki is könnyedén és bátran meséljen azokról a történeteiről, melyekről a társadalom mindeddig hallani sem akart? És hány nő veszítette el vajon az állását, a karrierjét, a megélhetését, ha kimondta, hogy a hatalomban felette álló férfi zaklatta őt?

Éppen ezért most csinálok egy kérdőívet, amin keresztül nők anonim módon tudják elmondani a történeteiket. Ami azért is lényeges, hogy látható legyen az, hogy nem csak a hiszti, a feltűnési vágy miatt beszélnek azok, akik megtehetik, hogy névvel is vállalják a történeteiket, mint Sárosdi Lilla például.

Szeretném ha lenne lehetősége a nőknek megmutatni, hogy mi az oka annak, hogy eddig nem beszéltek.

Különösen bátorítanám az idősebb nőket, azokat, akiknek régebben még annyi lehetőségük sem volt tiltakozni, mint amennyire már most talán van.

 

A kérdőív itt érhető el. Kattints a képre!

#metoo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.