Bentlakásos ápolás egyéni vállalkozóként Angliában


Saját szoba...
Sokféle szállása lehet az ápolónak, szép is, lepukkant is. Most éppen saját fürdőszobám is van. De az előző hely meg rémes volt. Ez is egy döntési szempont, hogy milyenek az ápoló saját körülményei egy ügyfélnél.

A “Vállalkozás” menüpont alatt elég sok poszt szól a bentlakásos ápolói lét strukturális szempontjairól. 2017 elején írtam arról, hogy az addigi állandó ügyfelem már otthonba költözik, és én át szeretném alakítani a vállalkozásomat annak fényében, hogy sokkal szabadabban tudjam meghatározni, hogy mikor dolgozom és mikor nem.

Itt vannak a lényegesebb előzmények:

Mondottam ember küzdj és bízva bízzál

Szabadság, szeretem 2

Szabadség szeretem, avagy egy boldog ápoló sóhaja

Az ápoló pihen… Angliában keresni a pénzt, és egy olcsóbb országban költeni, egyféle jó stratégia lehet

Miután év elején eljöttem az állandó ügyfelemtől, az ápolási munkát nem csináltam pár hónapig. Egyéb dolgok meg programok voltak, pihenni is akartam, meg átgondolni az addigi tapasztalatokat, jövőtervezni. Viszont augusztusban megint tandíj befizetés van a gyerekeknek, nagyon húzós tételek, meg a nyár költségei, úgyhogy most megint dolgozom intenzíven. Még egy évünk van hátra ekkora terhelésben, és utána remélhetőleg kisimulnak a ráncok a szülői homlokokon anyagilag. Fingers crossed.

Nem elképesztő azért, ez? Ahhoz, hogy a gyerekeink rendes iskolába tudjanak járni, el kellett hagynunk az országot… Most a lehető legjobb iskolába járnak amit megengedhetünk magunknak, de nagyon sokat kell erre áldoznunk és emiatt beáldoznunk, a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt. Na mindegy, ez nem panasz, csak észrevétel. Mennyivel jobb még így is mint Magyarországon volt…
Csak annyira rikácsol a hatalom, hogy szüljenek a nők, de még egy rendes iskolai rendszert sem képes odarakni a családok, a gyerekek mögé.

Viszont ahova költöztünk, ott az eredeti szakmám nem létezik, így egy éles kanyarral pénzkereső munkát váltottam, és amit előtte csak hobbiból csináltam önkéntesként, az idősekkel, betegekkel való foglalkozást, beemeltem pénzkereseti tevékenységnek. Angliában nagyjából négyszeresét lehet keresni vele mint az országban ahol élek, így ingázom. Hála a fapados repülésnek az ingázásom nem kerül többe éves szinten, mintha a Miskolc-Budapest relációban tenném ugyanezt.

Itt Angliában, fokozatosan fejlesztem a munkakörülményeimet. Először egy cégnél helyezkedtem el, egy bőröndnyi cuccal. Ez nagyon jó döntés, másnak is ajánlom így indulni. Egyrészt kiképeznek az ápolás egyesült királyságbeli törvényi szabályaiból, másrészt betekintést nyer az ember ennek az országnak az ápolási szokásaiba, szempontjaiba, nehézségeibe, dilijeibe, stb.
Illetve amikor ideköltözik egy új ember, akkor van néhány olyan megoldandó adminisztratív feladat/nehézség, melyek megoldásában a céges, alkalmazotti háttér nagy könnyebbség. És ugye a Brexit is ideugrott a nyakunkba, az is árnyalja most az újonnan érkezőkhöz való hozzáállást, esetenként.

Szóval jó volt a cégnél, de a fizetés jelentősen kevesebb volt, és pár hónap múlva elhívtak egy ügyfélhez, állandó magán ápolónak. Egyébként is ez volt a tervem egy kicsit későbbre, de így akkor belevágtam. Az angol rendszer igen vállalkozóbarát, a lelkes tennivágyó mindenféle bejelentés nélkül elkezdhet vállalkozni, és ha még három hónap után is úgy gondolja hogy csinálni akarja, akkor online be lehet regisztrálni és onnantól hivatalos vállalkozó. Erről itt írtam még bővebben.

Az állandó ügyfél után most év elején azt gondoltam, hogy innentől sokkal rugalmasabb munkabeosztást szeretnék, és ez van most. Ennek a hátránya az, hogy ha az ápoló gyakran váltogatja az ügyfeleket, akkor simán beleszaladhat olyan helyekbe mint amilyen ez volt. Ami bár igen tanulságos, hosszú távon nem kifejezetten egészséges, sem felemelő.

Viszont az előnye az, hogy eléggé nagy a szabadság és a maximális a fizetés, amit a műfajban el lehet érni átlagos földi halandónak.

Napozás az angol kerben délután
Általában azért kulturáltak a körülmények, és ha nem tök gáz a kliens, akkor a tempó is emberbarát. És mivel sok ügyfél van, így hosszú távon abszolút lehet cél, hogy az ember csak “normális” ügyfelet vállal el

Azt tenném még hozzá, hogy ez, ahogy én csinálom, viszonylag sok önállóságot, stressztűrést, és a változáshoz való rugalmas hozzáállást igényel, ezt magamnak úgy mondom, hogy ez az ára a szabadságnak és a jó fizetésnek. Nekem jelenleg szűk keresztmetszet a gyerekek tandíjának a kitermelése és az, hogy az időbeosztásomban szükségem van arra, hogy beoszthassam a saját időmet.
Ha valaki nem akarja ennyire kimaxolni ezt, akkor teljesen jól el lehet helyezkedni egy cégnél, akik stabilan tolják a munkát az ápolónak, és nem is nagyon kell felelősséget vállalni (mármint az egyéni vállalkozókhoz képest), az ügyfelekért, a hozzátartozókkal való viszonylatban, mivel azt a cég viseli.

Ami az eredeti tervekhez képest maradéktalanul sikerült:

  • Ügyfél van bőven, 1-2 hetes átfutással, de akár 1-2 napossal is tudok új ügyfelet szerezni.
  • Teljesen működik az, hogy be tudom osztani az időmet.
    (Bár most, ez ahol vagyok annyira jó hely, hogy lehet hogy mégis itt maradnék állandó ápolónak és inkább szervezek ide egy csapatot magam köré megint, rotációba. Nem tudom elképzelni, hogy ennél jobb ügyfelet és körülményeket könnyen találjak. Meglátjuk, hogy melyik lesz a fontosabb pár hét múlva.)
  • Bevált az a terv is, hogy a lakás kivétele és a kocsi támogatja a működést. Enélkül sokkal nehezebb lenne, és nem is tudnék ennyire rugalmas lenni.
  • Az, hogy van saját bázis Angliában, csomó addicionális lehetőséget hoz. Pl. most a családdal itt fogunk nyaralni és utazgatni, illetve a meglévő erőforrásokra alapozva másféle tevékenységeket is tudok csinálni, munka és hobbi értelemben egyaránt.
  • Sokkal nagyobb a mozgásterem az ügyfelek kiválasztásában, és nagyobb a kompetenciám a munkáim kiválasztása tekintetében.

Ami a rendszer hátránya:

  • Viszonylag magas a költsége, lévén itt is infrastruktúrát kell fenntartani (lakás, kocsi).
  • Ha folyton váltogatom majd az ügyfeleket, akkor az eléggé stresszes, lsd. az előző helyet. De erre vonatkozóan az a tervem, hogy egy sokkal részletesebb szűrési és árképzési rendszert alakítok ki, és ha nagyon macerás az ügyfél vagy a körülmények, akkor két hétnél tovább nem vállalom.
  • A PR, marketing tevékenységekre több energiát kell fordítani, “eladhatónak” kell lennem így, saját hatáskörben.
Sajt kávéval
A tévében sajtos műsor volt, és mi is megkívántuk…

És továbbra is az van, amit már korábban is írtam, hogy ennyire szabad és tágas munkám még soha nem volt. Látom a perspektívákat, jól keresek, könnyű és egyszerű az adminisztráció. Ha azt szeretném akkor hónapokra el tudok menni “szabadságra”, és utána visszaállni akkor, mikor úgy döntök.
A munka maga nagyon tanulságos és tartalmas, nyilván stresszes és nehéz is sokszor, de ez van. Amennyire stresszes, annyira nyugis is tulajdonképpen, most is itt ülünk a nénivel a decens nappaliban, ő olvassa az újságot, irtó cukin sasolja a híreket a szemüvege mögül, én meg írok. A délutáni csendes pihenő alatt elrendeztem a tavalyi évi könyvelésem. Itt a pénzügyi év április elején zárul, és az adóbevallást következő év januárjáig kell beküldeni, most csak átnéztem/átgondoltam a könyvelést. Ami egyébként 1 db excel file.

Ezen a helyen háromnaponta veszem ki a szünetem, de akkor több órát, holnap lesz ennek a napja, és mindenféle jót tervezek csinálni, pihenni töltekezni lelkileg és testileg.

Összefoglalva azt tudom mondani mindenkinek, aki ír, hogy vajon belefogjon-e, hogy gondolja át. Ez a munka végezhető, hozzáférhető, stabil, tervezhető, a fizetés jó. Azt meg, hogy valakinek való-e azt nyilván érdemes átgondolni, de ez meg minden munkára igaz.

.

.

******************************************************************************
Ez a blog egy napló, egy ápoló, egy bentlakásos angliai ápoló naplója. A “the personal is political” elve motivál arra, hogy nyilvánosan is elérhetővé tegyem. Úgy vélem, hogy a jelen társadalmi helyzetben változásra van szükség, mert elveink, céljaink, működési mechanizmusaink nem fenntarthatóak a jelenlegi formában.
A célom, hogy ezekkel az írásokkal hozzájáruljak egy fenntarthatóbb világ létrejöttéhez.
A posztok sokszor egymásra épülnek, ha folyamatában szeretnéd látni, érdemes lehet feliratkozni az email értesítőre a jobb felső sarokban látható kék gombon keresztül.

******************************************************************************

 

 

.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.