Stadion az öregek nyomorából, de kit érdekel


Hol vannak a magyar öregek? A magatehetetlenek? Hol, és kik ápolják őket? Ki fizeti mindennek a költségét?

Illetve nem csak az igazán öregeket, hanem a fiatalabbakat is, akik már belerokkantak az egyre jobban teljesítő magyar valóságba.

Azt írja a Kolozsváros, hogy évente 80-90.000 embert érint egy új, nagyszerű jobbanteljesítünk. Mert bezárják, megszüntetik ezeket az államilag fenntartott ápolási helyeket. Kiszervezik… Ja. Elég erős cikk, itt lehet elolvasni.

A 80-90 ezer az nem a segítségre szorulók száma, ők csak azok, akik ezekben az ágyakban megfordulnak, vagy már meg sem fordulnak. Csak úgy kiveszik onnan őket. 😦

Hol vannak azok a struktúrák, társadalmi rendszerek, melyek ezekről az emberekről gondoskodnának? És hol vannak azok az érdekvédők, akik legalább szót emelnének egy teljes generáció kínja érdekében?
(Az aktuális helyzetről itt lehet olvasni.)

Pedig mostanában úgy tűnik elég jól mennek a tüntetések, sőt szerencsés emberek mennek ölre egymással azon a vitán, hogy kinek járjon harmadik szem, állami költségen.

De majd most biztos felzúg a magán idősotthon biznisz, ha még van fizetőképes kereslet az országban. Pöröghetnek a vállalkozások, düböröghet a gazdaság!

Az állam, a párt és a kormány, kedves vezetőivel, meg röhög a markába, és a halált ügyesen beelőzve, még gyorsan lekaszálja az öregeket és a családokat.

Az megvan, hogy az idősek, a haldoklók és családjaik közvetlenül fizetik az államkasszába a stadionok árát részarányosan?
Ha otthonba mész, büntet az állam, és fizetsz mint a katonatiszt!

Ezt figyeljétek:

Ha nincsenek állami helyek, akkor magán otthonokba kell, illetve lehet (már akinek) vonulni. Ott pedig az otthon dolgozói látják el az időseket nyilván. Ki fizeti őket? Miből finanszírozódik az ápolás rendszere? Az államnak kéne elvileg, de ő onnan fokozatosan kiszáll. Ki finanszíroz akkor?

Nyilván sokan meghalnak már sokkal előbb, meg elnyomorognak a saját otthonaikban, de ők, az állam szempontjából nem tejelnek.

Bezzeg a magán otthonok lakói!

Tudod mennyi keres egy magyar otthoni ápoló? Tudod, hogy utána mennyi az adó/TB?

Néhány adat: Magyar otthonban, ápolói bér

Alap: 161.000 Ft/hó
Intézményi pótlék: 24.000 Ft/hó
+ ledolgozott évek után még ágazati pótlék, ami 15.000 Ft/hó 20 év gyakorlat után. Bruttó.

A munkaadónak egy ilyen ápoló 257.000 Ftba kerül havonta, és ez csak a munkabér, nincs benne munkaruha a maga Áfá-jával, sem az egyéb költségek.

És most figyelj. Ebből a 257.000 Ft-ból 133.000 Ft-ot kap az ápoló a kezébe, ez a nettó bére. Az állam pedig bekaszál utána 124.000 Ft-ot havonta. Melyet aztán költhet akár stadionra, akár harmadik szemre, majd ahogy a lobbik erővonala kirajzolja. Mondjuk legalább az oktatásra sem pocsékolnak…
(Köszönet az adatokért!)

Most itt álljunk meg egy kicsit, és érezzünk bele az idős emberek és családjuk élethelyzetébe. Ők nem tiltakoznak, nem járnak tüntetni. A média nem kapkod a közismert vagy celeb, hipszter idősügyi érdekvédők után. Érdekvédelmi és érdekképviseleti potenciáljuk Magyarországon nulla, és minden bizonnyal már attól is rettentő boldogok, ha ki tudják csengetni az ápolás költségeit, beleértve a kő kemény sarcot, az állami büntetést, ami a nyomorukért jár nekik. És ez csak egy ápoló fenntartása után…

Nem lehetne legalább azt elérni, hogy az idősgondozást vállaló magán otthonokban, de akár a teljes egészségügyben dolgozó ápolók után egyáltalán ne kelljen járulékot fizetnie senkinek? Hogy legalább az öregedés nyomorát ne büntessük még külön? Az egész országban nincs senki, aki egy ilyen egyszerű javaslattal élne? Meg minek is, úgysem szavazzák meg a Bajszos Szarok Honatyák?

Kolozsváros szavai dübörögnek a fülembe, látva mindazokat a folyamatokat amik Magyarországon zajlanak. És nem, nem csak a politikában, hanem a társadalomban egyaránt. Mikor egyetemi professzoroknak, Nobel díjas koponyáknak is csak akkor jut eszükbe kiemelni a fejüket a homokból, mikor az ő állásuk is veszélybe kerül. Hogy a társadalmi szolidaritás mint olyan, nem hogy nem létezik, de már a fogalmat sem ismerjük. Hogy társadalmi csoportok, osztályok és közösségek az orruknál tovább nem látnak. És mindent meg is tesznek, hogy ne is kelljen nézniük. A más kínja nem számít, nem látjuk, nem akarjuk látni! Kit érdekelnek az öregek? Sokan is vannak, gyengék is, legyen ez az ő problémájuk!

A saját érdekeink miatt kiállni, hatalmi helyzetben, ez a maximum amire képesek még azok, akinek maradt valami energiája és potenciálja, és nem a korrupt elit sleppje. CEU bezárás, ja. Ennél több csak olyan random próféták még kitartó ottmaradóiban van, mint Móra Vera vagy L. Ritók Nóra, Szél Bernadett vagy Szabó Tímea, és még páran, közismertebb vagy nem annyira közismert emberek.

Ezer sebből vérzik az ország. Nyilván az öregek is csak egy, a sok egyéb nyomorgó társadalmi csoport közül. Egy szépen növekvő, csendes, szomorú embertömeg, akikre nézve magunkat láthatjuk, ráncos arcuk tükrében.

Megszakad az ember szíve tényleg…

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.