Beatrice


Megyek a székemhez, 10C, a másik két széken már ülnek. Kicsi, gömbölyded nő, rózsaszín dzsekiben, erős szálú, göndörkés, ősz hajjal. Mellette egy férfi, barna zakóban. Igazából néni ő már, de lehet nem örülne, hogy nénizem.

Az angol öreg hölgyek kedélyes odafordulásával kérdezi, nyaralni megyek-e. Mondom nem, haza. Ők nyaralni mennek, már járt arra, de James nem, neki csak a bátyja harcolt ott, még a háború alatt, és most el akart menni megnézni, meséli. Ő meg emlékezik, a nyolcvanas években járt ott, és sorolja az emlékeit. Nagyon kedves emberek lakják. Igen, szerintem is.

Összekapnak a szendvicsen, edd a salátát, it’s good for you, jóvanna.

“Nagyon szeretek utazni, de lehet ez lesz már az utolsó utam.” Mesél a korábbi útjairól. Felszabadultan nevet, poénosan mesél, röhögök én is. Totál levesz a lábamról a jó fej idősekkel való kapcsolódás.

Voltak helyek ahova a férjével ment, mondja. Kiderül, a bácsi mellette nem a férje. Régen több pár együtt jártak, de a néni férje is meghalt már, és a bácsi felesége is, 10 és 15 éve, és így maradtak.
Elkomorodik. Milyen szomorú ez, mennyi barátjuk halott már, akikkel együtt utazgattak régen. Is is really sad… Néz maga elé egy kicsit.

Tervezgetik, hogy miket akarnak megnézni, kérdeznek ezt-azt.

Beatrice kér, hogy engedjem ki, WCre akar menni. Sorry, hogy zavar, ha tudna átugrana, biztosít.
A seatbelt sign ég, de nem zavarja, szerintem fel sem tűnt neki, egyébként sem ugrál a gép. Odadöcög kedélyesen, mond valamit, látom ahogy az utaskísérő arca felderül, simán beengedi, nem küldi vissza a helyére, pedig ilyenkor nem szabad mászkálni.

James közben exkuzálja magát, nyála kicsöppen a zakójára, úgy csinálok mintha nem venném észre. Gyanúsan túl van már egy stroke-on.

Beatrice visszajön, már csak negyven perc és odaérünk, mondom, erre nagyon megörül, azt hitte még két óra.

Már látszik a cél, aztán leszállunk, kicsit hirtelen a földet érés, összenézünk. Szedelődzködünk, elbúcsúzunk, minden jókat kívánunk egymásnak.

James 87, Beatrice 85 éves.

 

 

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.