Lakást bérelni Angliában


wp-1488057503985.jpgA vállalkozásom fejlesztése új szintre lépett. Egy ápoló társammal közösen kivettünk egy lakást. Így van most már az ügyfelektől független lakcímem, és alaptáborom. Nagy öröm ez, egyúttal mesélek arról, hogy milyen megpróbáltatásokon kell tudni átugrani, ha valaki “saját” otthont akar magának Angliában.
Erről egyébként rémtörténeteket lehet hallani, és kíváncsi lennék, hogy akinek könnyen sikerül, ő hogy csinálta, mik a trükkök.
Az én esetem azt hiszem az átlagos szívás sztori.

Úgy általában elmondható, hogy Angliában megvetni a gyökereket nem egyszerű. A rendszer számos adminisztratív akadályt gördít a sehonnai bevándorló elé. Három fő ilyen megugrani való van:

  1. NI szám (adó/TB szám, ez hasonló mint otthon az adókártya)
  2. Bankszámla
  3. Lakás

Sok és körülményes adminisztráció van. Lakást nem adnak ha nincs bankszámla, amit nem adnak ha nincs munka, de hogy lehet elkezdeni dolgozni ha nincs lakás. Szóval eléggé meg kell hekkelni a rendszert, ha valaki nem tuti munkára jön, akik esetleg adnak lakcímet, szerződést, amivel viszont könnyen lehet bankszámlát nyitni és lakást kivenni. Ezek nélkül sem lehetetlen, csak nehéz. És sokat számít, ha van helyi ismerősünk, aki segít, ismeri a helyi trükköket.
Az első kettőt most átugrom, csak a lakásról mesélek.

Sok lakást nem a tulajdonosa ad ki, hanem ilyen specializálódott, ingatlan-menedzselő cégek. Az egész folyamat, legalábbis ha hivatalosan megy minden, akkor nagyon szabályozott, ami jó is és rossz is egyben. Mi egy elég hivatalos társaságtól bérlünk, ami nem könnyítette meg a folyamatot, cserébe viszont a cég megbízható, a lakásnak jó gazdája van. Van kihez fordulni ha valami kín van, és nem kell félnünk attól, hogy valami átverés keletkezik menet közben. Egy példa: a depozitról egy hivatalos, valami központi rendszeren keresztül kiállított bizonyítványt kaptunk, hogy ne állhasson elő a bérlet végén, hogy nem akarják visszaadni. Ez törvényi előírás.
Meg kaptunk mindenféle hivatalos információkat, ami a bérlő védelmében van, és amit a törvény szerint a bérbeadónak kell átadni a bérlőnek, amit ő meg is tett szépen. (Mi azt sem tudtuk, hogy ilyen szabályok vannak, de most már tudjuk.)

Az, hogy kinek hajlandóak kiadni a lakást, már eleve egy nettó kanossza, az első lakás esetén. Később már könnyebb, mivel az előző bérbeadó tud ajánlást adni a következőnek. Ez az ajánlás rendszer itt nagyon erős, munkavállaláskor és ingatlan bérléskor egyaránt.
Mivel nekünk ilyenünk még nem volt, így külön 50 fontot kellett fizetni fejenként, egy harmadik, referenciát előállító cégnek, aki jól lekáderezett minket. Banki adatok, bevételek, munkahelyek, erkölcsi, lábméret. A vizsgálat célja az, hogy lássák, hogy fogjuk-e tudni fizetni a bért, és nincs-e „bad credit history”-nk, rossz adósság-történetünk, mert ha igen, akkor eláshatjuk magunkat.
Valahol máshol…
Az ápoló társam nemrég jött ki Angliába, neki ilyenjei nem voltak, el is hajtották a pékbe, de végül mégis kivehettük a lakást, mert nekem már van történetem. Még így is necces volt, és egy kávézás keretében jól kifaggatott a házibácsi, hogy lássa, hogy kifiaborja vagyok. Egyébként ezek az angolok elég kedélyesek tudnak lenni. Ha az ember megugorja a mércéjüket, akkor meg is nyugszanak és onnantól elég érdeklődőek, szóval valójában egy jó beszélgetés volt. Ő egy idős ember, az apja még él egy otthonban, így eléggé értettük egymást mikor az angliai idősgondozás rendszerét és nehézségeit elemeztük. A beszélgetés után rá is vágta, hogy akkor OK, kiadja nekünk a lakást.

A lakás egy közepesen szar/jó környéken van, és nagyon olcsó is az itteni viszonyokhoz képest. És még így is ilyen macerás volt. A tömbben csupa külföldiek laknak, a világ minden tájáról, a házibácsi fanyar angol vicc keretében újságolta, hogy képzeljük el, lakik itt egy angol is. Ezen aztán együtt csodálkoztunk.

Többnyire feketék laknak a környéken, alattunk egy elég profi zöldséges, és mindenféle más afrikai kajákat kínáló bolt van, több egyelőre ismeretlen kinézetű zöldséggel. A házban a falak mérsékelten vastagok, úgyhogy tegnap este különösen szívbemarkoló volt, ahogy a szomszéd fekete nő jó hangosan hallgatta a Felkelő nap háza című számot. Huszonöt éve tanultam meg ezt gitározni, és pár hete, egészen véletlenül, újra. Akkor a szövegét is megnéztem, és felszínesen megállapítottam, hogy ez valószínűleg egy, a feketék kínjairól szóló dal, de nem foglalkoztam ezzel túl sokat.
Tegnap este, már félálomban, belém állt az ideg amikor rájöttem, hogy ez a szám szól a szomszédban. Mennyire más ez így… És mennyire fájdalmas… Mit mondhat ez a zene vajon a szomszédomnak??
Mindenesetre izgalmasnak ígérkezik a következő időszak ezen a környéken. Ma már összemosolyogtam egy kisgyerekeket terelő nővel. Kíváncsi vagyok mit hoz itt a sors, hamár idevetett egy időre minket.
A szakszervezettől kapom az információkat, egyre jobban körülvesz a munkásosztály valósága, ami mindig is nagyon érdekelt.
Visszatérve a lakáshoz. A kolléganőm/lakótársam visszament az ügyfeléhez, így én egyedül vettem át a kulcsokat, még a couchsurfös helyen tanyázva.

Az új lakásban olyan villanyóra van, amit egyrészt át kellett íratnunk a saját nevünkre, másrészt előre fizetős, egy ilyen kis kártyaszerű izét kell használni, amit postán küld ki a helyi elmű. Azt ígérték 3-5 munkanap alatt megjön. Szépen bezsuppoltam a motyómat a nemrégiben vásárolt, csodálatosan apró gépjárművembe, és öntudatosan idehaladtam az ötödik munkanapon. Csakhogy az elektromos kütyü nem érkezett meg, sem tegnap (5 napra), sem ma (szombaton írom a posztot). A lakásban minden elektromos, a fűtés is, a melegvíz is, és rohadt hideg van. Plusz sötét.
Ezt sem tudom, hogy mások hogy oldják meg hasonló esetben, én mindenesetre szívok.

Szerencsére fejlámpa szokott nálam lenni, meg hálózsák is, így most a jéghideg lakásban bivakolok.
Beszereztem kajákat, gyertyákat, plusz takarókat, és várom a tavaszt, illetve az elektromos kütyüt. Reméltem, hogy ha pénteken nem is, de szombatra ideér, hát nem. Mára a fürdés elkezdett egyre jobban hiányozni, de hotelba ezért nem akartam menni. Találtam egy gymet a közelben, vettem egy három napos bérletet kemény 10 fontért. It’s a bargain…, ahogy a német mondja…
Most teljesen lúzer módon, ámde öntudatos „mi sem természetesebb ennél” arccal, odajárok fürdeni, melegedni, meg a telómat feltölteni. #városinomád
Az egyik nagy előnye a középkorú létezésnek, hogy az ember tud láthatatlan lenni, pláne egy nagyvárosban.
És sokat gondolok a menekültekre, a hontalanokra, emberek millióira, akik számára nem elérhető a meleg, biztonságos otthon, és a napi fürdés. Micsoda privilégium még ez is, döbbenet.
Közben fontolgatom egy, a hegymászók által használt gázfőző beszerzését.

Vasárnap biztos nem lesz posta, ha hétfőn kihozzák a kütyüt, akkor helyre áll a lokális világbéke.
Most is itt vagyok egyébként a bivakban, frissen mosva, gyertyafényben, és kicsit úgy érzem magam, mint valami hajótörött, aki a laptopja végkimerüléséig még dokumentálja a munkanaplóba az eseményeket, fagyos ujjaival.
Egyszerűen lehetetlen áramot csinálni a lakásban anélkül a kütyü nélkül, nem is értem. Más ezt hogy oldja meg?

Hát így. Marha jó érzés most már a „saját” lakásban bevackolni, ugyanakkor az összes táboros, túlélős, kintalvós, szlováksítúrástúristaházas, nomád flash megvolt az elmúlt két nap során, ahogy itt kialakítottam a túlélőtábort a tökéletesen elektromosság-mentes hidegben. És sötétben. De legalább jól kialszom magam, a tyúkokkal együtt ülök el, sötétedéskor.

wp-1488057464090.jpgHa ezen is túl leszünk, akkor végre teljesen kialakult rendszerem lesz Angliában, és haladhatok tovább a vállalkozásom fejlesztésével.
Onwards and upwards!
Ahogy egyik kedves ügyfelem mondta gyakorta, miután a fürdés és a felöltözés után megmarkolta a járókeretet, és lassan, ámde elszántan megindult az ágyából, a karosszéke felé.

 

 

.

One thought on “Lakást bérelni Angliában

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.