Érthetetlen, érdekes, tehát utánajárok


Elképesztő, hogy mennyire nincs elég ápoló Angliában. Gyakorlatilag lasszóval fogdossák az embereket. Illetve hát nyilván rengeteg ápoló van, de idős és gondoskodásra szoruló mégtöbb. Vannak olyan idősotthonok, melyek új szárnyát azért nem tudják megnyitni, mert nincs elég ember. Ápoló, nővér, orvos. Lakó az lenne bőven…

És közben mégsem emelkedik az ápolók bére. A klasszikus közgazdasági feltételezések, a piac működéséről, megbukni látszanak. Miért? Az ápolást, a gondoskodást, leszarja a társadalom, még akkor is ha minden tagja előbb-utóbb rászorul. Mármint anyagi értelemben szarja le, utána meg rívás van, hogy ki végezze ezt a gyakorta eléggé szar(os) melót. Ki a fene akarja ezt a munkát magának, lokális minimálbéren?

Látom, ahogy családok vergődnek, mert nem találnak sem megfelelő helyet (otthont), sem megfelelő embert a rokonaik ápolására. Látom, ahogy az ügynökségek kínlódnak, mert szintén nem találnak elég embert. És látom, ahogy az ápolók mesélik, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva, és mennyire lenyúlják/kihasználják őket. Sok szerencsétlen (többnyire) nő megy ápolónak, nagyon kevés érdekérvényesítési és vállalkozói skillel. Rémes történetek vannak.

Egy ápoló most mesélte, hogy heti 550 fontot akarnak neki fizetni, egy heti munkára (beugrós), úgy, hogy az odaútját, ami 120 font, ő fizeti. WTF??

Elképesztő viszonyok, és egyelőre nem értem, hogy miért nem változik a helyzet. Nyilván nincs rá forrás társadalmilag, sem pedig érdemi politikai szándék a változtatásra. Ami meglepő, mert közben belefullad az ország a saját öregeinek ellátásába. (És ugyebár Angliában nem a kismagyar semmi érdekvédelem van.) Bár hát gondolom akinek van pénze az megoldja, akinek nincs, annak meg politikai ereje sem, szóval lehet hogy csak annyi, hogy nincs új a nap alatt.

Mindenesetre meg akarom ezt nézni közelebbről, hogy mi strukturálisan a valódi helyzet, úgyhogy beléptem az egyik nagy szakszervezetbe. Ami itt nyilván nem az, mint ami Magyarországon a Kommunista Párt árnyékában virágzott… (Tényleg, van még Magyarországon egyáltalán bármilyen érdemi szakszervezeti izé?)
Szuperizgalmas, kíváncsi vagyok, hogy miket fogok tapasztalni. Az az előérzetem, hogy angol proletár gályamunkásként, társadalomkutatóként, és a magyar viszonyokon kesergőként egyaránt nagyon tanulságos lesz.
Personal is political, mint az köztudott!  🙂

Ja, és BUÉK mindenkinek, indul a pörgés!

 

 

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.