Vágjuk a fát. Magunk alatt…


Néha, sőt azt hiszem mostanra már állandósultan azt gondolom, hogy bolondok vagyunk. Homo Stultus. Tesz-vesz az emberiség, szaporodunk mint a sáskák, így aztán mégtöbben (t)eszünk-veszünk, de hogy mit, miért és milyen következményekkel, arra úgy tűnik alig van koncepciónk vagy rálátásunk.

Idén lement a Brexit és most Trump is elnök lett. Ami nagyon beszédes, az az, hogy mi volt a fiatalok akarata és szavazata a két nagy szavazáson.

Volt némi észrevétel, hogy hát a fiatalok nem éppen ezt akarták, de aztán elsikkadt ez a téma, a mindennapok áramlásában.

brexityouth

Most nem azért, de 65+ éves embereknek egyáltalán miért kell ebben a témában szavazni könyörgöm? Különösen egy letűnt, sohamárnemlesz, elnyomó birodalom nosztalgiájával, mint döntési koncepcióval megalapozva.
Hogy nincs annyi önreflexió ezekben az emberekben, hogy egy nagyot hátra lépjenek, és amit már eddig is elbasztak, azt ne tetézzék? Vagy ha már mindenáron szavazni akarnak, akkor miért nem kérdezik meg a fiatalokat, hogy ők mit szeretnének, 20-50-100 évre vonatkozó nemzet-stratégiai kérdésekben, és miért nem inkább saját unokáikat támogatják a szavazatukkal? Ti értitek ezt? Micsoda önhitt gőg és ostoba rövidlátás ez? Pontosan ugyanaz, ahogy Magyarországon a nyugdíjasok Orbánt a hatalomban tartják, és szarnak arra, hogy a fiatalok elmennek, mert nem látnak jövőt orbániában. Aztán arra már nem annyira szarnak, hogy mi lesz velük, a nyugdíjukkal, az orvosi ellátásukkal és a gázárakkal, de akkor már késő.

Közben nem ők keresik meg a saját ellátásukra valót, a gyökeresen és gyorsan megváltozó környezetben. És persze, lehet ezt a demokrácia szemüvegén keresztül nézni, csak abból még nem lesz sem ápoló, sem otthon, sem nővér, sem orvos, sem gyógyszer, sem kaja, sem víz, sem fűtés. Mert közben az ellátások mennyisége és minősége ugyanolyan ütemben csökken, ahogy az idősek kora és darabszáma növekszik.
Lásd ezt a cikket: Councils risk ‘legal action over care cuts’

És akkor az USA, ahol egy nettó pszichopata bűnözőt sikerült a sok bölcs, öregedő polgárnak megválasztani. Egy olyan pasast, aki szerint a klímaváltozás nem létezik:

usayouth

Illetve:

usaage

További érdekes és tanulságos statisztikák az amerikai elnökválasztásról itt.

A mostani felnőtt, középkorú, idős generációk, szépen, szisztematikusan szétbarmoltuk, szétbarmoljuk a gazdasági, társadalmi, környezeti rendszereinket. Ki nem látunk a fejünkből, csak toljuk a mindenféle ideológiai, vágy-, és félelem-vezérelt marhaságainkat, közben egyáltalán nem hallani olyan mértékletes és mainstream hangot, ami azt elemezné, hogy ez milyen folyamatokat indukál a mostani fiatalok körében, akik 10-20-30 év múlva már teljesen átveszik a folyamatok irányítását, és az ő dolguk lesz dönteni pl. arról is, hogy mi, az akkorra már öregedő lúzerek, milyen ellátásban, figyelemben, törődésben, ápolásban részesüljünk.

Kedves 40+ Generáció! Gondolkoztatok már azon, hogy mik a saját kilátásaitok, ha ennyi energiát fordítotok arra, hogy milyen (köz)állapotokat hagyunk a mostani felnövekedő generációkra?
Te például hogy tervezed az öreg korodat? Tervezed egyáltalán? Vagy majd csak lesz valahogy? Hibáztatjuk majd a bevándorlókat, a pirézeket, vagy majd lesz valaki új, és szavazunk fasisztákra akkor is, a már jól bemeszesedett bejáratott agyi áramkörök mentén? És szakadunk a nyakába a gyerekeinknek?

A fiatalok világosan elmondják, hogy mit akarnak, de mi szarunk rá. Kihúzzuk alóluk a saját jövőjüket, és magunk alól is a sajátunkat. Aztán ha odajutunk és megérjük, akkor lehet a gangon a szomszédasszonnyal vagy az ingyenes blogmotoron cizelláltan sopánkodni, ami a csövön kifér, hogy bezzeg ezek a mai fiatalok már le sem szarják az öregeket, és bezzeg a mi időnkben.

Bezzeg a mi időnkben, itt és most, ugyanúgy leszarjuk az öregeinket, és a fiataljainkat is, vágjuk magunk alatt a fát, szépen, ahogy kell, és nincs SEMMI olyan érdemi társadalmi gondolkodás, ami ezeket a viszonylag nagy horderejű változásokat, ebből a szempontból is rendesen elemezné.

Úgy gondolom nem lenne haszontalan az én generációmnak (40+) elkezdeni arról elmélkednie, hogy mégis hogy képzeli a saját öregkorának társadalmi és gazdasági keretrendszerét, mert ahogy most állunk, abból kimaxoltan is addig lehet majd eljutni, hogy szívni fogunk mint a torkosborz, az akkori középkorúakat hibáztatva, és minden bizonnyal nem nagyon igyekezve reflektálni arra, hogy mi mindebben a mi, saját felelősségünk.

Láthatóan az isten sem óv meg minket a saját hülyeségünktől…

És mégegy. Palackposta a gyerekeinknek: Nem kell, hogy felelősnek érezzétek magatokat az öregeitek iránt, irántunk! Minden lehetőségünk megvolt, hogy egy normális, fenntartható, békés világot építsünk, és adjunk át nektek. Elbasztuk! Nem a ti dolgotok rólunk gondoskodni, bőven elég lesz a saját életeteket vigyázni, és azon dolgozni, hogy ti majd milyen világot adtok át az utódaitoknak. Ha úgy döntötök, hogy nem vállaljátok a felelősséget a mi károkozásainkért, nagyon is igazatok lesz!

.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s