Reality avagy a Való Világ


Otthonok mélyén, gyakorlatilag bezárva, angol öregek tengődnek magányosan. Némelyeknek lehetősége van bentlakásos ápolót alkalmazni. Sokan küzdenek demenciával, különféle mentális kórságokkal, gyakran krónikus depresszióval. Nem sok örömük van, és főképp nem sok kilátásuk a jövőre nézvést. Egyet lehet tudni, hogy jó eséllyel, és az ipari orvoslás eszközeivel, még így lesznek jó sok évig.

A BBC-n volt egy műsor nemrég, számok arról, hogy milyen mértékben öregszik el a lakosság. Finoman szólva is nem rózsás a helyzet.

A minap kiszámoltam, egy idős ember életben tartásának költsége jelenleg, alsó hangon, nagyságrendileg 60-70.000 font körül van évente (nyilván óriási szórással, de jó közelítéssel), ha bentlakásos ápolót vesz igénybe, ha nem megy kórházba, és ha van saját lakása.
(Ápoló: 38.000 font/év, étel/rezsi/fodrász/pedikűr/kertész: 10-20.000 font/év, gyógyszerek: 12.000 font/év.)
És ebben nincs benne az orvos költsége, a district nurse, az occupational therapist, az orvosi eszközök és egyéb, állami szolgáltatások költsége.

A 38.000 font/év ápoló költségre külön szeretném a figyelmet felhívni, mert ez valaki manuális munkája, ideje, élete, napi 24 órában, heti 7 napban.
Ki ő? Honnan származik? Mi a képzettsége? Ki és milyen körülmények között hajlandó ezt a munkát (el)végezni? És milyen színvonalon? Te a kezébe adnád-e magad, mikor már öreg leszel?

Hol van ennek a fedezete a társadalomban? Hol lesz? Nyilván Magyarországra ugyanez megbecsülhető, mondjuk azzal a különbséggel, hogy otthon egyáltalán senkit nem érdekel az öregek sorsa, de láthatólag a mostani középkorúak sem nagyon aggódnak azon, hogy mi lesz velük öreg korukban.

Nem kéne már lassan elkezdeni komolyan elgondolkozni azon, hogy mi a lótúró lesz saját magunkkal 20-30-40 év múlva? Az, hogy a jelenlegi öregeket kábé le sem sajnálják a jelenlegi fiatalok, ezt megértem (tisztelet a kivételnek és azoknak a nőknek, akik ingyen még hajlandóak, vagy kénytelenek ápolni, és nem végignézni az öreg rokon éhenhalását). NIMBY.
De hogy a saját sorsunk is ennyire ne érdekeljen minket, az már azért meglepő, vagy nem?

Néhány számadat Anglia öregedő lakosságáról a forrás itt olvasható:

ukpopulationpopulationprojections withintheolderpop

.

Mi legyen akkor? Mi a terv?

(Ezt most utólag írom a poszthoz. A BBC Newsban épp mondják, hogy idősotthonokat zárnak be, mert nem gazdaságos őket működtetni. Közben az ápolók túlhajtottak, és alulfizetettek. Körülbelül a dupláját kéne fizetni a jelenlegi béreknek ahhoz, hogy megfelelő minőségű tudjon lenni az ápolók munkája. És ezekbe a kezekbe fogjuk majd tenni magunkat, ha egyáltalán megérjük.)

 

 

.

 

 

2 thoughts on “Reality avagy a Való Világ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.