Intimitás és felszabadulás


Ez egy intim munka. A testének minden külső részét ismerem, négyzetcentire tudom, hogy hol piros a bőre, hova, milyen krém kell, hol száraz, hol irritált. Becsavargatom a hajába a csavarókat, kiszedem, befújom lakkal. Olyankor illatozik, mint egy fodrászműhely a hetvenes években.

Mikor nehezen kel ki a székből, és én mellette állok, hogy segítsem, belekapaszkodik a combomba, és elnézést kér, ez nem angol módi. De azért újra belekapaszkodik és ezzel nincs semmi gond. Mostanra ismerjük, tudjuk egymást, megbízunk egymásban.

Amikor este lefekszik, a nyakamba kapaszkodik két kézzel, hogy irányba tudjam fordítani. Eleinte még poénkodtunk, hogy ez milyen intim már. Mostanra csak a rutin része. De megéljük a közelséget. Elalvás előtt megsimogatom a homlokát. Uuuuhh, that’s heaven!, mondja.

Egyik reggel akkor hívott, mikor épp a zuhanyból araszoltam a szobámba, erősen hiányos öltözékben. Olyankor ő még rendszerint alszik. Csavarom magamra a törölközőt, megyek be, elnézést kér, eltakarja a szemét, nem akar zavarba ejteni. Mondom, ne aggódjon, én is láttam már őt meztelenül. Erre nevet, hogy ja, tényleg.

Ő ugye egy angol középosztálybeli úrinő, aki az előző évszázad első negyedében született. Inkább csomót köt a húgyvezetékére, vagy ha az nem megy akkor megoldja máshogy (vastag a fotel), de férfiak jelenlétében nem kéri, hogy kísérjem ki a vécére.

Szorong a kinézetén, még a barátai előtt is. Haja legyen rendben, térde ne lógjon ki, ruhái színben harmonizáljanak, stb.
A pelenkájáról (nappy) angolos eleganciával nem vesz tudomást, és mindenki bugyinak hívja (pants). A keretek már csak keretek, nem lehet őket áttörni.

Vagy mégis? Az intimitás biztonsága felszabadít!

A minap este már nagyon fáradt volt, még a szobában végig gombolta a ruháját és levette. Ilyet nem szokott csinálni. Elindultunk a fürdőbe, én hátulról támogattam, a derekánál fogva. Mondom neki, poénból, hogy így, ruha nélkül kiközlekedni a nappaliból, kicsit szokatlan nekem (slightly unusual). Nincs rajtam ruha, hát ja. És nem is érdekel… Mondja, majd galoppozik tovább. Még hozzáteszi, totálisan tiszta aggyal, teljesen felszabadultan, és azzal az általam annyira kedvelt szarkasztikus humorral, hogy “de van viszont pelenkám”. Ezen aztán jót röhögtünk, és elmentünk aludni.

Az intimitásnak nincs neme, kora, nemzetisége, vallása, bőrszíne, orientációja, kötöttsége. Az intimitásnak szabadsága van, ha nem szorítják dobozba a társadalmi tabuk és dogmák.
Ha egyszer sikerülne egy olyan világot összehozni, hogy hatalmi helyzetben senki nem él vissza a helyzetével, ellenben sikerül védtelenül és végtelenül tisztán megélni az intimitást, és tartani egymást biztonságérzetben… Na…
That would be the day!

 

 

 

.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.