Kiss or kill


Egy számomra nagyon kedves ember mesélt egy könyvről, valaki, akivel nagy vállalásokat és kemény helyzeteket tolunk, oldunk meg együtt, sok éve. A könyvet egy kissé őrült sziklamászó írta. Az a címe, hogy “Kiss or kill“. Azóta fogalom lett közöttünk ez a kifejezés. Kiss or kill. Azt jelenti: megcsinálod vagy meghalsz. Vagy másképp: helyzet amit bírni kell, meg kell tudni csinálni. Extrém sportokban jártasak ezt az érzést jól ismerik, amikor határhelyzetekről van szó. Mert valóban és élesben ez van: vagy megcsinálod vagy meghalsz.

Vannak sokan, pl. 90 fölött, akiknek már minden perce erről szól. Na, az aztán extrém sport.

És vannak ápolók is, akiknek a munkával töltött napjai is erről szólnak. Akkor pl. mikor a kliens nagyon gyenge, vagy depressziós. Lelkileg kell bírni, és tartani, kísérni az ügyfelet. Az embert, akinek nincs miben már reménykedni, nincs mit várni. Csak a test fájdalma, fáradtsága van, a lélek kimerültsége és a várakozás. Várakozás arra, hogy az ego vagy a test végül feladja a küzdelmet. És az ápoló ott áll, a helyzetben, kíséri a szenvedőt, zokszó és hiba nélkül. Hatalmi helyzetben nem lehet sem hibázni, sem visszaélni, ha az ápoló profi munkát akar végezni. Nem szabad olyat lépni, ami kárt okoz a kliensnek, akár a testének, akár a lelkének. A felelősség Kiss or kill játéka ez. Amit ha sikerül jól játszani, akkor erősödik a lélek. Az ápolóé elsősorban. A kliensé meg csak nem sérül tovább.

Vannak ilyen elvi határhelyzetek. Amibe az ember beleáll és tolja. És nem hibázik. Vagy ha hibázik vállalja. De lehetőleg nem hibázik. És hatalmi helyzettel nem élünk vissza. Ez alap.

 

 

.

One thought on “Kiss or kill

  1. Igazából nem annyira sziklamászó, inkább hegymászó a könyv szerzője: Mark Twight, Kiss or Kill: Confessions of a Serial Climber ISBN 978-0-89886-887-6

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.