Az öregedés nem garancia


arra, hogy majd idővel

  • tapasztaltabb,
  • bölcsebb,
  • boldogabb,
  • kiegyensúlyozottabb

lesz az ember. Mert magától nem lesz, ezek láthatóan melós cuccok.
Simán le lehet 100 évet élni, viszonylag még egészségesen is, úgy, hogy az ember semmit nem halad a félelmei, démonjai leküzdésében, az élet teljességének a megélésében, és anélkül is, hogy a saját életével kapcsolatosan felelősséget vállalna.

Nem gondolom, hogy az öregedés, az öregség, önmagában, alanyi jogon tiszteletet érdemel, tele az orvosi rendelő, a templom és a lakóközösség rosszindulatú, ítélkező, elváró, követelőző, kártékony öreg emberekkel.

Ennek ékes példája most a brexit, ahol felelőtlen, átgondolatlan, ámde nagyképű öregek tömegei, valami egészen ijesztő birodalmi nosztalgiától vezérleve húzták ki, demokratikus jogaikkal széles mellkassal élve, az unokáik lába alól a jövőjük egy fontos lehetőségét. Rengeteg ilyen idős ember megszólalt a tévében, mondva a magáét, át nem gondolva, hogy mivel játszik. De legyen, demokrácia van.

Kíváncsi vagyok hogy fog ez majd visszahullani az öregek fejére. Már most láthatóak ennek az előjelei, az NHS (egészségügy) rogyadozik, ápoló nincs, az öregek pislognak és jobb ellátást követelnek, “valaki azonnal oldja meg” hozzáállással.

A hülyeség hülyeség, akárhány évesen is, tiszteletet meg az érdemel aki kivívja, nem aki megéri és követeli. Lelkesen bátorítok minden fiatalt arra, hogy dobja sutba azt az elvárást, hogy az öregeket tisztelni kell! Szétbarmoltuk a bolygót, a társadalmi és gazdasági rendszereinket, de ugyanakkor elvárjuk, hogy a gyerekeink szeressenek és eltartsanak minket majd, ha már vén hülyék leszünk. Hát remélem, hogy több eszük lesz ennél, és nem hagyják magukat behúzni a történelmi, tradicionális csapdába. Öregszem én is, és tudom hogy ez, amit mondok az én síromat is ássa.
És akkor is…
Nem lehet a végtelenségig élni a fiatalabbak, a fiatalok, a gyerekeink kárára.

A témához kapcsolódó videó itt.

 

One thought on “Az öregedés nem garancia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s