Hatalmi viszonyok


Az a(z egyik) durva ebben a munkában, hogy paradox módon az ápoló, sok szempontból többet kap az ápolttól, mint viszont, ha komolyan és felelősségteljesen csinálja a munkáját, és nem él vissza a helyzetével.

Mert nyilván elképesztően könnyű visszaélni a kiszolgáltatott, segítségre szoruló emberekkel. Óriási tudatosságot és elszántságot, vagy ösztönös jó szívet igényel az, hogy egyensúlyban tudjunk tartani egy nem kiegyenlített hatalmi helyzetet és ne éljünk vele vissza akár tudatosan, akár véletlenül, figyelmetlenségből. És talán pont ebben rejlik a tanulás lehetősége. Meg abban, ahogy szemtanúi lehetünk a kiszolgáltatott ember mindennapjainak, és annak az erőnek amit magukban hordoznak, és ami képessé teszi őket a további napok végigküzdésére.

Az is érdekes, ahogy az ápolt élhet vissza a helyzetével, és ahogy él is vissza sokszor, ha az ápolónak nincs elég mozgástere, nem tudja szabadon otthagyni a munkát, az adott klienst valamilyen okból.

Nagyon finom és láthatatlan dinamikák alakítják a mindennapok áramlatait.

Azt szeretem ebben a munkában egyebek között, hogy ha az ápolt és az ápoló is törekszik ember lenni, embernek maradni, és kiegyenlítettnek tartani a hatalmi viszonyokat, akkor csoda születhet a hétköznapok során.

A témában egy film, most láttam, elég jól vissza is adja ezt:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.