Idegenek közelségben


Itt éldegélünk, két, egymásnak tök idegen ember, alig két hónapja ismerjük egymást. Más nyelv, más kultúra, más történet. Más korosztály, nagyon más, a nagyanyám lehetne.

És akkor így összesorsolt minket a sors játékos keze.

Reggel én 8-kor kelek, beadom neki a gyógyszert, ő alszik tovább, én nyugodtan elvagyok, fürdök, bogarászok. 10-kor keltem őt általában.

Ma reggel is szépen iparkodok vissza a szobámba a fürdőből, egy szál törölközőben, ilyenkor mindig bekukkantok hozzá is, hogy minden OK-e. Mindig alszik.
Illetve ma nem.

Hát ül a szobai vécén, talpig kínban, és mint kiderült nyakig szarban. Foga még pihenget a fürdőben. Nézünk egymásra, két, gyakorlatilag meztelen, idegen nő, akik, úgy adódott, hogy most egy ideig egymásra vannak utalva. Én cseppet sem a munkához öltözötten…
Felmérjük a helyzetet, megdumáljuk, hogy akkor én most mindjárt felöltözök, ő meg addig még koncentrál kicsit, azt mondja ne aggódjak, nem megy sehova…
Van valami egészen elemi intimitása a pillanatnak. LÁTJUK egymást, fizikai és lelki értelemben is meztelenül.
Mindig lenyűgöz ez.

Aztán szépen együtt megküzdünk a helyzettel és az elemekkel, egy óra múlva már mindketten frissen, üdén, és társadalmi értelemben is teljesen szalonképesen dumálgatunk, a rostokban és gyümölcsökben gazdag, középosztálybeli reggelink közben.
Az ilyen esetekről utána már soha nem esik szó többet, a történet ott zárul le, mikor a fürdő és az öltözés után, kimerülten lehuppan a székébe, tökig belenéz a szemembe, bólint, és azt mondja: Thank you!
Én meg eközben magamban csendben leborulok a lelki ereje és a méltósága előtt.

One thought on “Idegenek közelségben

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s